Eşitşizliğin yeni biçimleri ve yeni yoksulluk
New forms of inequality and new poverty
  1. Tez No: 927264
  2. Yazar: AYŞE KEMERLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Neoliberelizm, Prekarya, Yeni Kölelik, Yeni Yoksulluk, Globalization, Neoliberalism, Precarity, New Slavery, New Poverty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırma, küreselleşme ve neoliberalizmin etkisiyle ortaya çıkan eşitsizliğin yeni biçimlerini ve yeni yoksulluğu incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, günümüzde toplumları derinden etkileyen sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin, daha önceki geleneksel eşitsizlik biçimlerinin ötesine geçerek, yeni formlar kazandığını ortaya koymaktadır. Eşitsizliğin bu yeni biçimleri, iş güvencesizliği, düşük ücretli işler, sosyal dışlanma ve eğitime erişim eksiklikleri gibi faktörlerle şekillenen prekarya ve yeni kölelik gibi kavramlarla tanımlanabilmektedir. Küreselleşmenin dünya ekonomisini bütünleşmiş hale getirerek, düşük ücretli, güvencesiz işlerin yaygınlaşmasına yol açtığını ve neoliberal politikaların piyasa odaklı yaklaşımının toplumsal eşitsizlikleri derinleştirdiğini incelemektedir. Neoliberalizm, devletin sosyal hizmetlerden çekilmesini ve özelleştirmeleri teşvik ederken, bu süreç eşitsizliklerin daha da belirginleşmesine neden olmuştur. Yeni yoksulluk, bu eşitsizliklerin bir sonucu olarak, ekonomik yoksullukla sınırlı kalmayıp, sosyal dışlanma, eğitim gibi temel haklara erişim eksiklikleriyle birlikte daha karmaşık bir yapıya bürünmüştür. Çalışma, literatür taraması yöntemiyle, eşitsizliğin yeni biçimlerini anlamak için mevcut akademik birikimi derlemekte ve bu kavramların toplumsal, ekonomik ve kültürel düzeydeki etkilerini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The research aims to examine the new forms of inequality and new poverty arising from the effects of globalization and neoliberalism. The study reveals that social and economic inequalities, which deeply affect societies today, have gone beyond the traditional forms of inequality, taking on new shapes. These new forms of inequality can be defined through concepts such as precariat and new slavery, which are shaped by factors such as job insecurity, low-wage jobs, social exclusion, and lack of access to education. The study explores how globalization has integrated the world economy, leading to the proliferation of low-wage, insecure jobs, and how neoliberal policies' market-oriented approach has deepened social inequalities. Neoliberalism, by encouraging the withdrawal of the state from social services and promoting privatizations, has caused these inequalities to become more pronounced. New poverty, as a result of these inequalities, has transformed into a more complex structure, not only limited to economic poverty but also involving social exclusion and lack of access to fundamental rights such as education. Using the method of literature review, the study compiles existing academic knowledge to understand the new forms of inequality and examines the social, economic, and cultural impacts of these concepts.