İlkokul 4. sınıf fen bilimleri dersinde harmanlanmış öğrenme: Ters yüz sınıf modeli
Blended learning in primary school 4th grade science class: Flipped classroom model
  1. Tez No: 927302
  2. Yazar: UĞUR UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters yüz sınıf, Harmanlanmış öğrenme, Fen bilimleri, Akademik başarı, Dijital okuryazarlık, Flipped classroom, Blended learning, Science, Academic achievement, Digital literacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen derslerinde ters yüz sınıf modelinin kullanılmasının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin kuvvetin etkileri konusundaki başarıları ve dijital okuryazarlıkları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu çalışma, ön ve son testlerin yapıldığı kontrol gruplu yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın katılımcıları, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir devlet okulunun dördüncü sınıf öğrencileridir. Araştırma uygulaması deney ve kontrol grubu olmak üzere iki farklı grupta 4 hafta sürmüştür. Örneklem seçiminde amaçlı ve uygun örnekleme kullanılmıştır. Ters yüz sınıf modeli kullanılarak ders işlenen deney grubunda 34 öğrenci, mevcut müfredatta öngörülen yöntemlerle ders işlenen kontrol grubunda ise 35 öğrenci yer almıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen 25 soruluk akademik başarı testi ve Şahin, Özkan & Turan (2022) tarafından geliştirilen“İlkokul Öğrencileri için Dijital Okuryazarlık Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Akademik başarı testinin pilot uygulaması 122 beşinci sınıf öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. KR-20 testinin güvenirlik katsayısı 0,804 olarak bulunmuştur. Akademik başarı testinin geliştirilmesinde iki sınıf öğretmeni, bir fen bilimleri öğretmeni ve fen bilimleri alanında uzman bir üniversite profesöründen uzman görüşü alınmıştır. Akademik başarı testi ve dijital okuryazarlık ölçeği deney ve kontrol gruplarına öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Dijital okuryazarlık testi araştırmacının izni ile kullanılmıştır. Üç düzeyli Likert ölçeği 16 maddeden oluşmaktadır. Toplam ölçek için Cronbach alfa değeri .842 ve Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) değeri .808'dir. Anket verilerinin analizinde sosyal bilimler için geliştirilmiş veri analiz yazılımlarından biri olan lisanslı SPSS 19 paketi kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde ortalama, standart sapma, yüzde, frekans gibi tanımlayıcı istatistikler ile Levene testi, bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Dunnett's T3 testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, ters yüz sınıf modeliyle eğitim alan öğrencilerin kuvvetin etkileri konusunda diğer öğrencilere kıyasla daha yüksek puan aldığını ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, uygulama sonunda deney ve kontrol gruplarının sayısal becerileri karşılaştırıldığında, deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Çalışma sonunda, fen derslerinde ters yüz sınıf modelinin uygulanmasının, şiddetin etkileriyle ilişkili olarak ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin başarılarını ve dijital okuryazarlıklarını artıran bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına dayanarak, ters yüz sınıf modelinin çeşitli derslerde uygulanması, öğretmen, öğrenci ve velilerin model hakkında bilgilendirilmesi ve teknoloji desteği sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of using the flipped classroom model in science lessons on the achievement and digital literacy of fourth grade primary school students on the effects of violence. This study is a quasi-experimental study with a control group in which pre- and post-tests were conducted. The participants of the study were fourth grade students of a public school affiliated to the Ministry of National Education in Istanbul in the 2023-2024 academic year. The research application lasted 4 weeks in two different groups, experimental and control groups. Purposive and random sampling was used in sample selection. There were 34 students in the experimental group, which was taught using the flipped classroom model, and 35 students in the control group, which was taught with the methods prescribed in the current curriculum. The 25-question effects of violence test developed by the researcher and the“Digital Literacy Scale for Primary School Students”developed by Şahin, Özkan & Turan (2022) were used as data collection tools. The pilot application of the academic achievement test was conducted on 122 fifth grade students. The reliability coefficient of the KR-20 test was found to be 0.804. In the development of the academic achievement test, expert opinions were obtained from two classroom teachers, a science teacher and a university professor specialized in science. The academic achievement test and digital literacy scale were administered to the experimental and control groups as pretest and posttest. The digital literacy test was used with the permission of the researcher. The three-level Likert scale consists of 16 items. Cronbach's alpha value for the total scale is .842 and Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) value is .808. In the analysis of the survey data, the licensed SPSS 19 package, one of the data analysis software developed for social sciences, was used. Descriptive statistics such as mean, standard deviation, percentage, frequency and statistical methods such as Levene's test, t-test for dependent and independent groups, one-way analysis of variance (ANOVA) and Dunnett's T3 test were used to analyze the quantitative data. The results of the study showed that the students who received education with the flipped classroom model scored higher on power effects compared to the other students and this difference was statistically significant. In addition, when the numerical skills of the experimental and control groups were compared at the end of the implementation, a statistically significant difference was found in favor of the experimental group. At the end of the study, it was concluded that the application of the flipped classroom model in science lessons is a method that increases the achievement and digital literacy of fourth grade primary school students in relation to the effects of violence. Based on the results of the study, it is recommended to implement the flipped classroom model in various courses, inform teachers, students and parents about the model, and provide technology support.