Malatya'da multipl skleroz hastalarının Covid-19'a yakalanma oranları ve hastalık profilleri
Multiple sclerosis patients' Covid-19 catching ratios and disease profiles in Malatya
- Tez No: 927338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TECELLİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: multipl skleroz, enfeksiyon, COVID-19, hastalık mofiye edici tedavi, multiple sclerosis, infection, COVID-19, disease modifying treatment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Malatya'da Multipl Skleroz Hastalarının Covid-19'a Yakalanma Oranları ve Hastalık Profilleri Amaç: Multipl Skleroz(MS) merkezi sinir sisteminin demiyelinizasyon, nöronal hasar ve aksonal kayıp süreçleriyle giden, kronik seyirli inflamatuar bir hastalığıdır. MS tedavisinde bu inflamatuar süreci baskılayıp hastalığın progresyonunu yavaşlatmak temel amaçlardandır. Bu amaçla immünmodülatuar/immünsüpresif tedaviler(DMT) kullanılmaktadır. Bu tedavilerin immün sistemi baskılayarak enfeksiyonlara yatkınlık oluşturduğu bilinmektedir. Çalışmamızda mevcut koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) pandemisindeki MS hastalarının immünmodülatuar/immünsüpresif tedaviler almasının onları COVID-19 hastalık şiddeti, sıklığı ve sonrasında gelişen psikiyatrik sonuçlar açısından olumsuz etkileyip etkilmediğini değerlendirmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Katılımcılar 18-65 yaş aralığında, nöroloji polikliniğinde takipli DMT kullanan ve COVID-19 geçiren MS hastaları(1. grup) ve bunların kıyaslandığı yaş ve cinsiyet olarak benzer iki gruptan oluşmaktadır. Kıyaslanan iki gruptan biri MS olup COVID-19 geçirmeyen hastalar(2. grup) diğer grup ise COVID-19 geçirip MS olmayan hastalardan(3. grup) oluşmaktadır. 1 ve 2. grup kendi arasında MS hastalık profili(hastalık süresi, kullandığı son DMT ve süresi, MS hastalık klinik formu, son tedavide yaşadığı yan etki bilgileri, özürlülük durumu, ambulasyon durumu, MS'in radyolojik tutulumu),Koronavirüs Anksiyete Sklası (CAS) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) açısından; 1 ve 3. grup kendi arasında COVID-19 hastalık profili(tedavisinin nerede yapıldığı(ev/hastane), hastane yatışında yoğun bakım ve/veya invazif mekanik ventilasyon ihtiyacı olup olmadığı, tedavide kullanılan ilaçlar, toraks BT çekilip çekilmediği, çekildiyse pnömonik tutulum olup olmadığı, COVID-19 semptomlarından hangilerini yaşadığı) açısından kıyaslandı. Bulgular: 1 ve 2. grubun MS hastalık profili açısından, 1 ve 3. grubun COVID-19 hastalık profili açısından kıyaslanması sonucunda bu ikili kıyaslama gruplarında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi(p>0.05). Sonuçlar: Sonuç olarak 2 MS grubunda ve 2 COVID-19 geçiren grupta istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemesi, DMT kullanımının MS hastalarında COVID-19 hastalık şiddeti açısından ve COVID-19 geçirmenin MS hastalarında psikiyatrik sonuçlar açısından olumsuz etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Multıple Sclerosis Patients' Covid-19 Catching Ratios and Disease Profiles in Malatya Objective: Multiple Sclerosis is a chronic inflammatory disease of the central nervous system, involving processes of demyelination, neuronal damage and axonal loss. Suppressing this inflammatory process and slowing the progression of the disease is one of the main goals of MS treatment. Immunomodulatory / immunosuppressive treatments(DMTs) are used for this purpose. These therapies are known to suppress the immune system and predispose to infections. In our study, it was aimed to evaluate whether MS patients who received immunomodulatory / immunosuppressive treatments in the current COVID-19 pandemic negatively affect them in terms of COVID-19 disease severity, frequency and psychiatric outcomes. Material and Method: Participants consist of MS patients who acquired COVID-19 (group 1) aged 18-65, using DMT with follow-up in neurology outpatient clinic, and the other two groups consist of similar age and gender. One of the other two groups is MS patients who have not had COVID-19(group 2), the other group consisted of patients who had COVID-19 and do not have MS(group 3). MS disease profile (disease duration, last DMT and duration, MS disease clinical form, last treatment side effect information, disability status, ambulation status, radiological involvement of MS) ,Coronavirus Anxiety Scale(CAS) and Beck Depression Inventory(BDI) scales compared between group 1 and 2. COVID-19 disease profile (where the treatment is performed (home / hospital), whether there is a need for intensive care and/or invasive mechanical ventilation during hospitalization, the drugs used in the treatment, whether thorax CT was taken, if there was pneumonic involvement and in terms of which of the COVID-19 symptoms experienced) amongst the 1st and 3rd groups compared. Results: As a result of comparing the MS disease profile of the 1st and 2nd groups and in terms of the COVID-19 disease profile of the 1st and 3rd groups, there was no statistically significant difference in these paired comparison groups (p> 0.05). Conclusion: As a result, it was concluded that DMT use does not increase the severity of COVID-19 and acquiring COVID-19 did not affect the psychiatric outcomes in MS patients, since no statistically significant difference was observed in 2 MS group and 2 COVID-19 group comparison.