Koruyucu anne ve biyolojik annelerde Gestalt temas kurma kapasitesinin ebeveyn tutumlarını yordama gücü
The power of Gestalt contact capacity of foster and biological mothers to parental attitudes
- Tez No: 927357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Koruyucu Anne, Biyolojik Anne, Annelik Türü, Geştalt, Geştalt Temas Kurma Kapasitesi, Ebeveyn Tutumu, Foster Mother, Biological Mother, Motherhood Type, Gestalt, Gestalt Contact Capacity, Parental Attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, koruyucu anne ve biyolojik annelerin Geştalt temas kurma kapasitesi ile sergiledikleri ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya 7-11 yaş arası çocuğu olan, 25-65 yaş aralığında, biyolojik çocuğu olmayan 32 koruyucu anne ve yalnızca biyolojik çocuğu olan 56 biyolojik anne olmak üzere toplam 88 kadın katılım sağlamıştır. Araştırmaya özgü hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu, Ebeveyn Tutum Ölçeği ve Geştalt Temas Kurma Kapasitesi Ölçeği bu araştırmada ölçme aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler bağımsız örneklemler için t-testi ve lojistik regresyon analizi ile incelenmiştir. Bulgular neticesinde Geştalt temas kurma kapasitesi değişkeninin annelik türü (biyolojik x koruyucu) üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın son bölümünde bulgular literatürle karşılaştırılarak tartışılmıştır ve gelecek çalışmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the Gestalt contact capacity of foster mothers and biological mothers and the parenting attitudes they exhibit. A total of 88 women, 32 foster mothers with children between the ages of 7-11, 32 mothers with no biological children and 56 biological mothers with only biological children, aged between 25-65 participated in the study. The Sociodemographic Information Form, Parental Attitude Scale and Gestalt Contact Capacity Scale, which were specifically prepared for the study, were used as measurement tools in this study. The obtained data were examined with t-test and logistic regression analysis for independent samples. As a result of the findings, it was determined that the Gestalt contact capacity variable had a statistically significant effect on the type of motherhood (biological x foster). In the last section of the study, the findings were compared with the literature and discussed, and recommendations were made for future studies.