Evlilik öncesine aile danışmalığı hizmeti alınmasının evlilik sürecine katkıları
Contributions of premarital family counseling to the marriage process
- Tez No: 927358
- Danışmanlar: PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Aile, Danışman, Hizmet, Katkı, Marriage, Family, Counselor, Service, Contribution
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, evlilik öncesi aile danışmanlığı hizmetinin evlilik sürecine olan katkılarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Geleneksel olarak evlilik sürecinde karşılaşılan sorunlara çözüm aramak amacıyla başvurulan aile danışmanlığının, evlilik öncesinde alınmasının bireyler üzerindeki etkilerini belirlemek araştırmanın temel hedefidir. Bu bağlamda, evlilik öncesi danışmanlık hizmeti alan çiftlerin, evliliklerinde karşılaştıkları problemleri nasıl ele aldıkları, evlilik uyum düzeyleri, iletişim becerileri ve problem çözme yetkinlikleri açısından nasıl bir farklılık gösterdikleri incelenmektedir. Araştırma, nicel araştırma yöntemleri kullanılarak, ilişkisel tarama modeli çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde anket yöntemi kullanılmış olup, İstanbul'da yaşayan ve en az bir çocuk sahibi olan 398 bireyden oluşan bir örneklem grubuna uygulanmıştır. Katılımcıların evlilik süreçlerine dair değerlendirmeleri, Aile Değerlendirme Ölçeği ve Evlilik Doyumu Ölçeği kullanılarak ölçülmüş ve istatistiksel analizler ile yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular, evlilik öncesinde danışmanlık hizmeti alan bireylerin, evlilikte daha yüksek uyum gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle problem çözme becerileri, iletişim yetkinlikleri ve evlilik doyumu açısından danışmanlık hizmeti alan bireylerin, almayan bireylere kıyasla daha olumlu deneyimler yaşadığı tespit edilmiştir. Ayrıca yaş, eğitim seviyesi ve gelir düzeyi gibi faktörlerin evlilik sürecindeki uyum düzeylerini etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, evlilik öncesi aile danışmanlığı hizmetleri, bireylerin evliliklerine daha bilinçli ve hazırlıklı başlamalarını sağlayarak, karşılaşabilecekleri sorunlarla daha sağlıklı bir şekilde baş etmelerine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve çiftler tarafından daha fazla benimsenmesi, sağlıklı ve sürdürülebilir evliliklerin inşasına önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the contributions of premarital family counseling to the marriage process. The main objective of the study is to determine the effects of family counseling, which is traditionally used to find solutions to problems encountered during the marriage process, on individuals before marriage. In this context, it is examined how couples who receive premarital counseling address the problems they encounter in their marriages, how they differ in terms of their marital adjustment levels, communication skills and problem-solving competencies. The study was conducted within the framework of the relational screening model using quantitative research methods. The survey method was used in the data collection process and was applied to a sample group of 398 individuals living in Istanbul and having at least one child. The participants' evaluations of their marital processes were measured using the Family Assessment Scale and the Marital Satisfaction Scale and interpreted with statistical analyses. The findings obtained reveal that individuals who receive premarital counseling show higher adjustment in marriage.It has been determined that individuals who receive counseling services, especially in terms of problem-solving skills, communication competencies and marital satisfaction, have more positive experiences compared to individuals who do not. It has also been determined that factors such as age, education level and income level affect the levels of harmony in the marital process. As a result, premarital family counseling services help individuals to start their marriages more consciously and prepared, and to cope with the problems they may encounter in a healthier way. Therefore, the dissemination of premarital counseling services and their greater adoption by couples makes significant contributions to the construction of healthy and sustainable marriages.