Bursa'da üniversite okuyan uluslararası öğrencilerin geleceğe yönelik tutumları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Invetigating of the relationship between attitudes towards the future and anxiety levels of international students studying at universities in bursa
  1. Tez No: 927446
  2. Yazar: BELİZ YAĞMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH SAYGIN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası öğrenciler, kaygı düzeyi, geleceğe yönelik tutum, sosyo-demografik değişkenler, ilişkisel tarama modeli, International students, anxiety level, future attitude, socio-demographic variables, relational screening model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, Türkiye'nin Bursa ilinde eğitim gören uluslararası üniversite öğrencilerinin kaygı düzeyleri ve geleceğe yönelik tutumları arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. İlişkisel tarama modeli temel alınarak gerçekleştirilen bu çalışma, uluslararası öğrencilerin kaygı düzeyleri ve geleceğe yönelik tutumlarının sosyo-demografik değişkenlerle olan etkileşimini analiz etmektedir. Araştırmanın örneklemini, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen ve demografik çeşitlilik arz eden 128 yabancı uyruklu öğrenci oluşturmaktadır. Veriler yüz yüze anket yöntemiyle toplanmış ve SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, geleceğe yönelik tutumların kaygı düzeyleri üzerindeki etkisi ve bu iki değişkenin sosyodemografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırma bulguları, uluslararası öğrencilerin durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri ile geleceğe yönelik tutumları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca, kaygı düzeylerinin barınma türü gibi bazı sosyo-demografik faktörlere göre değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, öğrencilerin kaygı düzeylerinin kontrol altına alınmasının ve olumlu gelecek algılarının güçlendirilmesinin, onların akademik ve sosyal uyum süreçlerine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships between anxiety levels and future attitudes of international university students studying in Bursa, Turkey. Conducted based on a relational screening model, this research analyzes the interaction of international students' anxiety levels and future attitudes with socio-demographic variables. The sample consists of 128 foreign students selected through convenience sampling, representing diverse demographic characteristics. Data were collected through face-to-face surveys and analyzed using SPSS software. The study investigates the impact of future attitudes on anxiety levels and whether these two variables differ according to socio-demographic factors. Findings indicate a positive relationship between the students' state and trait anxiety levels and their attitudes toward the future. Additionally, it was found that anxiety levels vary according to certain socio-demographic factors, such as housing type. These results suggest that controlling students' anxiety levels and strengthening positive future perceptions may contribute to their academic and social adaptation processes.