Stalin döneminde Kazakistan'da Sovyetlerin din politikaları
Soviet religious policies in Kazakhstan during the Stalin period
  1. Tez No: 927512
  2. Yazar: ARİF EMRE AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ateizm, Kazakistan, Sovyetler Birliği, Ateizm, Kazakhstan, Soviet Union
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yüzyıllardır gelenekleri ile birlikte dinlerini de muhafaza eden Kazaklar, Rus Çarlığı ve sonrasında gelen Sovyet hâkimiyeti döneminde Kazaklara yönelik asimilasyon politikalarına maruz kalmıştır. Bu politikalardan biriside Kazaklar'ın dine olan bağlılıklarını yok etme üzerine kurulmuştur. Sovyetler Birliği'nin sahip olduğu Ateizm ideolojisini Kazak halkına benimsetmek için bölgedeki gerek Müslüman gerek Hristiyan halka karşı acımasız uygulamalar hayata geçirilmiştir. Halkın saygı duyduğu din adamlarını toplumdan tasfiye etmek, halkın üzerinde nüfuz sahibi olan tarikatları ortadan kaldırmak, camileri, medreseleri kapatmak türbeleri ziyaret etmeyi yasaklamak ve tüm bunlar için din karşıtı kurumlar kurmak suretiyle dinsiz bir Kazak toplumu oluşturulmayı ve kendi benliklerinde uzaklaştırarak tek bir millet haline getirmeyi hedeflemişlerdir.“Stalin Döneminde Kazakistan'da Sovyetlerin Din Politikaları”isimli yüksek lisans tezimizde konuyla doğrudan ilgili yerli ve yabancı birçok kaynaktan istifade edilmiştir. Bu çalışmamızda 20. yüzyılın ilk yarısında Kazakistan bölgesinde Stalin döneminde Sovyetler Birliği'nin uyguladığı gerek yumuşak gerek sert dinî politikalar sonucunda bölge halkının maruz kaldığı inanç sorunları ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Kazakhs, who have preserved their traditions and religion for centuries, were subjected to assimilation policies against the Kazakhs during the Russian Tsarist and later Soviet rule. One of these policies was based on destroying the Kazakhs' devotion to religion. In order to make the Kazakh people adopt the atheist ideology of the Soviet Union, cruel practices were implemented against both the Muslim and Christian people in the region. They aimed to create a non-religious Kazakh society by eliminating the clergymen respected by the people from society, eliminating the religious orders that had influence over the people, closing down mosques and madrasahs, prohibiting visiting shrines, and establishing anti-religious institutions for all of these, and to turn them into a single nation. In our master's thesis titled“Soviet Religious Policies in Kazakhstan During the Stalin Period”, many local and foreign sources directly related to the subject were used. In this study, we tried to reveal the religious problems that the people of the region were exposed to as a result of the soft and harsh religious policies implemented by the Soviet Union during the Stalin period in the first half of the 20th century in Kazakhstan.