Prostat kanseri sterotaktik vücut radyoterapisinde farklı foton enerjileri ile oluşturulan tedavi planlarının dozimetrik karşılaştırılması
Dosimetric comparison of treatment plans created with different photon energies in prostate cancer stereotactic body radiotherapy
- Tez No: 927513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA KILIÇ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Foton Enerjisi, Düzleştirici Filtreli(FF), Düzleştirici Filtresiz(FFF), Prostat, Stereotaktik Vücut Radyoterapisi(SBRT), Photon Energy, Prostate, Flattening Filter (FF), Flattening Filter Free (FFF), Stereotactic Body Radiotherapy(SBRT)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, prostat kanseri için stereotaktik vücut radyoterapisinde (SBRT) farklı foton enerjileri kullanan tedavi planlarının dozimetrik yönlerini karşılaştırarak yan etkileri azaltırken terapötik sonuçları iyileştirmeyi amaçlayan gelişmiş tedavi stratejilerine duyulan temel ihtiyacı ele almıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nde prostat SBRT uygulanan düşük ve orta riskli prostat kanseri tanısı almış 10 erkek hastanın bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları kullanılarak retrospektif bir analiz gerçekleştirilmiştir. BT görüntüleri, bu araştırmanın odak noktası olan dozimetrik karşılaştırmaları kolaylaştırmak için Monaco tedavi planlama sistemi aracılığıyla işlenmiştir. Tedavi planları, bu görüntüler üzerinde hem hedef hem de kritik organ yapıları tanımlanarak geliştirilmiştir. Daha sonra, tedavi planlarındaki her foton enerjisi için doz hesaplamaları yapılmış ve sonuçları değerlendirmek için doz-hacim histogramları (DVH'ler) analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Planlanan hedef hacim (PTV) için ortalama konformite ve heterojenite indeksi değerleri, değerlendirilen foton enerjileri arasında önemli farklılıklar göstermemiştir. Bu, foton enerjisi seçiminin optimum doz konformitesi ve homojenliği elde etme üzerinde sınırlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Çeşitli doz eşikleri için, rektum ve mesane hacimleriyle ilgili foton enerjileri arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Hem sağ hem de sol femur başları için öngörülen dozun (36.25 Gy) %50'sini (18.125 Gy) alan spesifik hacimler de foton enerjisi grupları arasında anlamlı farklılıklar göstermemiştir. 6MV-FF ve 6MV-FFF, 10MV-FF ve 10MV-FFF ile 6MV-FFF ile 10MV-FFF foton enerjileri kendi içlerinde, değerlendirildiğinde aralarında anlamlı bir fark bulunamamıştır. 6MV-FF ile 10MV-FF foton enerjileri kendi içlerinde değerlendirildiğinde aralarında anlamlı fark bulunmuştur. 6MV-FF ve 6MV-FFF, 10MV-FF ve 10MV-FFF, 6MV-FF ile 10MV-FF ile 6MV-FFF ile 10MV-FFF foton enerjileri kendi içlerinde, değerlendirildiğinde aralarında anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study addressed the fundamental need for improved treatment strategies aimed at improving therapeutic outcomes while reducing side effects by comparing dosimetric aspects of treatment plans using different photon energies in stereotactic body radiotherapy (SBRT) for prostate cancer. A retrospective analysis was performed using computed tomography (CT) scans of 10 male patients with low- and intermediate-risk prostate cancer who underwent prostate SBRT at the Department of Radiation Oncology, Health Sciences University Adana Şehir Training and Research Hospital. The CT images were processed through the Monaco treatment planning system to facilitate dosimetric comparisons, which is the focus of this research. Treatment plans were developed by identifying both target and critical organ structures on these images. Dose calculations were then performed for each photon energy in the treatment plans and dose-volume histograms (DVHs) were analyzed to evaluate the results. According to the results obtained; the mean conformity and heterogeneity index values for the planned target volume (PTV) did not show significant differences between the photon energies evaluated. This suggests that the choice of photon energy has a limited impact on achieving optimal dose conformity and homogeneity. For various dose thresholds, no significant differences were found between photon energies related to rectum and bladder volumes. The specific volumes receiving 50% (18.125 Gy) of the predicted dose (36.25 Gy) for both right and left femoral heads also did not differ significantly between the photon energy groups. When 6MV-FF and 6MV-FFF, 10MV-FF and 10MV-FFF and 6MV-FFF and 10MV-FFF photon energies were evaluated within themselves, no significant difference was found between them. When 6MV-FF and 10MV-FF photon energies were evaluated within themselves, a significant difference was found between them. When 6MV-FF and 6MV-FFF, 10MV-FF and 10MV-FFF, 6MV-FF and 10MV-FF and 6MV-FFF and 10MV-FFF photon energies were evaluated within themselves, a significant difference was found between them.