KOAH tanılı hastalarda eşlik eden bronşektazi varlığı hastane yatış sıklığını arttırır mı?
Does the presence of co-existing bronchiectasis increase hospitalization frequency in patients with COPD?
- Tez No: 927528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERNAM, UZMAN MAKBULE ÖZLEM AKBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bronşektazi, acil başvuru, hastane yatışı, prognoz, Chronic obstructive pulmonary disease, bronchiectasis, emergency department visit, hospital admission, prognosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı(KOAH), hava yolu anormalliğinden kaynaklı, kronik solunum semptomları ile karakterize, persistan ve sıklıkla progresif hava yolu obstrüksiyonu ile seyreden heterojen bir durumdur. Bronşektazi ise kronik öksürük ve balgam üretimi ile seyreden bronşların anormal kalınlaşması ve genişlemesi ile karakterize bir sendromdur. KOAH`ın değerlendirilmesinde bilgisayarlı tomografinin(BT) artan kullanımıyla birlikte, eşzamanlı bronşektazinin varlığı daha sık tespit edilmektedir. Birçok çalışma, KOAH`lı hastalarda bronşektazinin yüksek prevalansını ortaya koymuştur. Global iniative for chronic obstructive lung disease (GOLD) 2023'e göre KOAH'lı olgularda bronşektazi prevalansı %20-69 olarak bulunmuştur. KOAH ve eşlik eden bronşektaziye sahip hastaların kronik balgam üreticisi olma, daha pürülan balgam üretme, daha fazla hava yolu veya sistemik inflamasyon ve dolayısıyla daha fazla alevlenme riski taşıyacağı öngörülmektedir. KOAH'lı olgularda saptanan bronşektazinin, hastalığın prognozu üzerine etkileri henüz net olarak ortaya koyulmamakla birlikte çeşitli yayınlara ve klinik gözlemlerimize dayanarak KOAH ve bronşektazi birlikteliğinin , hastalığın prognozunu kötü yönde etkilediği, hastaların iyilik hali süresini kısıtladığı, solunumsal kaynaklı hastane başvurusu ve hastane yatış sıklığını arttırdığı düşünülmektedir. Biz de çalışmamızda KOAH'a eşlik eden bronşektazi varlığının solunumsal nedenli acil servis başvuru ve hastane yatışı üzerine etkinliğini araştırmayı amaçladık. Metod: Araştırmaya Sağlık bilimleri üniversitesi Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi`ne Temmuz 2021-Temmuz 2022 tarihleri arasında başvuran 18-75 yaş arası GOLD 2023 kriterlerine göre 54 KOAH tanılı ve 45 KOAH'a eşlik eden bronşektazi tanılı toplam 99 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, stabil dönemdeki solunum fonksiyon testi (SFT), hemogram ve biyokimya değerleri, radyolojik bulguları kaydedildi. Hastaların son bir yıl içindeki solunumsal sebepli hastane yatışları ve acil servis başvuruları değerlendirildi ve kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 72 (%72.7)`si erkek olup, yaş ortalaması 60.9±10.1 yıl idi. Hastaların 34 (%34.3)'ü aktif sigara içicisi olup 60 (%60.6) hasta ex-smoker, ortalama sigara tüketim miktarı 39.2± 13.4 paket/yıl idi. Bronşektazi eşlik eden grupta sekel tüberküloz (TB) görülme oranı, KOAH'lı gruptan istatiksel olarak anlamlı yüksek iken (p=0.014), hipertansiyon KOAH 'lı grupta istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,019). Bronşektazili hastalarda etkilenen lob sayısı 3 ve üstünde olduğunda acil başvuru ve servis yatışı istatistiksel anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla p=0.012, p=0.001). Hastaların laboratuvar değerleri incelendiğinde albumin değeri, bronşektazisi olan grupta istatiksel olarak anlamlı düşük tespit edildi (p=0,000). KOAH'a bronşektazinin eşlik ettiği hasta grubunda; hastaların acil başvuru, servis ve yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatış sayısı KOAH'lı hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla p=0.013,0.032, 0.012). Yapılan çok değişkenli analizde KOAH ve bronşektazi birlikteliğinin acil başvuru ve servis yatışında bağımsız değişken olmadığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda KOAH ve bronşektazi birlikteliğinin bağımsız değişken olmamakla birlikte solunumsal nedenli acil başvuru ve servis yatışını anlamlı olarak artırdığını gösterdik. Sık acil başvurusu ve servis yatışı olan, serum albümin değerinde düşüklük saptanan KOAH hastalarında yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) taraması ile bronşektazinin araştırılmasının önemli olacağını düşünmekteyiz. Bronşektazi varlığının KOAH`lı hastalarda prognostik faktör olarak değerlendirilmesi konusunda çok merkezli prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a heterogeneous condition characterized by persistent and often progressive airway obstruction due to airway abnormalities, accompanied by chronic respiratory symptoms. Bronchiectasis is a syndrome marked by abnormal thickening and dilation of the bronchi, along with chronic cough and sputum production. With the increasing use of computed tomography (CT) in the evaluation of COPD, concurrent bronchiectasis is being detected more frequently. Several studies have reported a high prevalence of bronchiectasis in COPD patients, with the GOLD 2023 guidelines indicating that its prevalence in COPD patients ranges from 20% to 69%. Patients with both COPD and bronchiectasis are considered to be at higher risk for chronic sputum production, more purulent sputum, increased airway or systemic inflammation, and consequently, more frequent exacerbations. The impact of bronchiectasis on the prognosis of COPD is still not fully elucidated. However, based on various studies and clinical observations, it is believed that the coexistence of COPD and bronchiectasis adversely affects disease prognosis, reduces the duration of stable health, and increases the frequency of hospital admissions and respiratory-related emergency department visits. The aim of this study was to investigate how concurrent bronchiectasis affects respiratory-related emergency department visits and hospital admissions in COPD patients. Methods: This retrospective study included 99 patients aged 18 to 75 years who presented to Süreyyapaşa Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital between July 2021 and July 2022. The cohort consisted of 54 patients diagnosed with COPD and 45 patients diagnosed with both COPD and bronchiectasis, according to the GOLD 2023 criteria. The patients' demographic characteristics, comorbidities, spirometry results during stable periods, hemogram and biochemical values, and radiological findings were recorded. The number of respiratory-related hospital admissions and emergency department visits in the preceding year were also evaluated. Results: Seventy-two patients (72.7%) were male, with a mean age of 60.9 ± 10.1 years. Thirty-four patients (34.3%) were active smokers, while 60 patients (60.6%) were ex-smokers, with an average smoking history of 39.2 ± 13.4 pack-years. The rate of tuberculosis sequelae was significantly higher in the bronchiectasis group compared to the COPD-only group (p = 0.014), while hypertension was significantly more common in the COPD-only group (p = 0.019). In the bronchiectasis group, when three or more lobes were affected, the rates of emergency department visits and hospital admissions were significantly higher (p = 0.012 and p = 0.001, respectively). Laboratory values revealed that albumin levels were significantly lower in the bronchiectasis group (p = 0.000). In the group with both COPD and bronchiectasis, the frequency of emergency department visits, hospital admissions, and intensive care unit (ICU) admissions were significantly higher compared to the COPD-only group (p = 0.013, p = 0.032, and p = 0.012, respectively). Multivariable analysis revealed that the coexistence of COPD and bronchiectasis was not an independent predictor of emergency department visits or hospital admissions. Conclusion: Our study demonstrated that the coexistence of COPD and bronchiectasis is associated with an increased frequency of respiratory-related emergency department visits and hospital admissions. We recommend screening COPD patients with frequent emergency department visits, hospitalizations, and low serum albumin levels for bronchiectasis using high-resolution computed tomography (HRCT). Further multicenter prospective studies are needed to evaluate the role of bronchiectasis as a prognostic factor in COPD.