Pilates yapan kronik boyun ağrılı bireylerde kinesiotape bantlamanın kısa dönem etkileri
Short-term effect of kinesiotape tape on individuals with chronic neck pain doing pilates
  1. Tez No: 927594
  2. Yazar: HASAN BASRİ IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Boyun Ağrısı, Kinesiotape, Pilates, Ağrı, Fonksiyonellik, Chronic Neck Pain, Kinesio Tape, Pilates, Pain, Functionality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, pilates yapan kronik boyun ağrılı bireylerde kinesiotape bantlamanın ağrı ve fonksiyonellik üzerindeki kısa dönem etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmaya, altı aydan uzun süredir boyun ağrısı şikâyeti olan ve pilates egzersizi geçmişine sahip, yaşları 18 ile 63 arasında değişen toplam 40 birey (16 kadın, 24 erkek) katılmıştır. Katılımcılar, randomizasyon yöntemiyle iki eşit gruba ayrılmıştır: Bantlama Grubu (kinesiotape + Pilates egzersizleri, n=20) ve Kontrol Grubu (sadece Pilates egzersizleri, n=20). Her iki gruba da birer gün ara ile toplam üç seans seçilmiş Pilates egzersizleri uygulanmıştır. Bantlama grubundaki bireylere, ilk tedavi seansı öncesinde gevşeme tekniği (kas inhibisyon tekniği) kullanılarak bilateral olarak üst trapez ve servikal paraspinal kaslara kinesiotape bantlama uygulanmıştır. Bantlama, katılımcıların cildinde 5. gün yapılan değerlendirme sonuna kadar bırakılmıştır. Kontrol grubuna ise yalnızca Pilates egzersizleri uygulanmıştır. Tüm katılımcılar, ağrı, disabilite düzeyi, fonksiyonellik ve eklem hareket açıklığı (EHA) açısından değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler, birinci seans öncesinde (tedavi öncesi) ve üçüncü seans sonrasında (tedavi sonrası) olmak üzere iki kez gerçekleştirilmiştir. Her iki grup arasında demografik özellikler bakımından yapılan karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Bununla birlikte, gruplar kendi içlerinde değerlendirildiğinde, kinesiotape uygulamasının seçilmiş Pilates egzersizlerine eklenmesinin, katılımcıların servikal omurga ağrılarında, EHA değerlerinde, üst ekstremite fonksiyonelliğinde ve özürlülük düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the short-term effects of kinesiotape application on pain and functionality in individuals with chronic neck pain who regularly engaged in Pilates exercises. A total of 40 participants (16 females, 24 males), aged 18 to 63 years, with a history of chronic neck pain lasting more than six months and prior experience with Pilates exercises, were included in the study. Participants were randomly assigned to one of two equal groups: the Taping Group (kinesiotape + pilates exercises, n=20) or the Control Group (Pilates exercises only, n=20). Both groups underwent three sessions of selected pilates exercises administered on alternate days. In the Taping Group, bilateral kinesiotape was applied to the upper trapezius and cervical paraspinal muscles using a muscle inhibition technique prior to the first treatment session. the taping was maintained on the participants' skin until the evaluation conducted on the 5th day. In contrast, the control group received only pilates exercises without kinesiotape application. All participants were assessed for pain, disability level, functionality, and range of motion (ROM). Evaluations were conducted at two time points: before the first session (pre-treatment) and after the third session (post-treatment). No statistically significant differences were observed between the groups in terms of demographic characteristics (p>0.05). However, within-group analyses revealed that the inclusion of kinesiotape application in the Taping Group led to statistically significant improvements in cervical spine pain, ROM values, upper extremity functionality, and disability levels compared to pre-treatment measures. This revised version ensures clarity and precision while maintaining a formal academic tone. Let me know if further refinements are needed.