İbrahim Çallı'nın resimlerinde renk olgusu
The phenomenon of colori İbrahim Çallı's paintings
  1. Tez No: 927603
  2. Yazar: MEHMET ALİ KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLSEVİM CAN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Çallı, Çallı Kuşağı, Renk Anlayışı, İzlenimcilik, İbrahim Çallı, Çallı Generation, The Phenomenon of Color, Impressionism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İbrahim Çallı, Türk Resim Sanatı Tarihi'ne konumlanmış önemli sanatçılardan biridir. Sanatçı, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ile Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşamış ve sanatta çağdaşlaşma döneminde“Çallı Kuşağı”sanatçılarıyla birlikte resim sanatına büyük katkılarda bulunmuştur.“İbrahim Çallı'nın Resimlerinde Renk Olgusu”adı altında hazırlanan bu tez, iki bölümden oluşur. Birinci bölümde, sanatçının hayatı, yaşadığı dönemin kültürel durumu ve içinde bulunduğu sanatsal çevre hakkında, ikinci bölümde ise eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İlk bölümde; Çallı'nın yaşamı, seyahatleri, sergileri, dönemin sanat hareketleri ve sanat okulları gibi konular doğrultusunda alt başlıklar oluşturulmuştur. Bu türden çeşitli bilgilere değinilmiştir zira ikinci bölüm için bir ön bilgi vermek gerekliliği doğmuştur. Kaldı ki bir sanat yapıtı sanatçısının olduğu kadar toplumsal, kültürel gelişim süreçlerinin ve yaşanılan fiziki ortamın da bir ürünüdür. İkinci bölümde ise; ana başlık olan“İbrahim Çallı'nın Resimlerinde Renk Olgusu”na odaklanmak amacıyla, Çallı'nın resimlerine, odaklandığı ana temalara, izlenimci paletle ve yorumla tanışmasına, ışık ve renk kullanımına yoğunlaşılmıştır. Eser incelemeleriyle devam eden tez çalışması, ulaşılan verilere dayanarak sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
İbrahim Çallı is one of the important artists positioned in the history of Turkish painting. He lived during the late Ottoman Empire and the early years of the Republic. The artist made important contributions to painting alongside the artists of the“Çallı Generation”during the period of modernization in art. This thesis, titled“The Phenomenon of Color in İbrahim Çallı's Paintings,”contains two sections. The first section provides information about the artist's life, the cultural context of his time, and the artistic environment he was part of and The second section focuses on his works. In the first section, subsections are created about topics such as Çallı's life, travels, exhibitions, the artistic movements of the time, and art schools. Various pieces of information are included to provide preliminary knowledge for the second section. After all, a work of art is a product not only of its artist but also of societal and cultural development processes and the physical environment experienced. In the second section, it is emphasized Çallı's paintings, the primary themes he concentrated on, his encounter with an impressionistic palette and interpretation, as well as his use of light and color to focus on the main topic“The Phenomenon of Color in İbrahim Çallı's Paintings”. The thesis continues with analyses of the works and concludes based on the obtained data.