Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda maksimum troponin, GRACE, HEART skorlamalarının 7 günlük ve 28 günlük majör kardiyak advers olaylar ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between maximum troponin, GRACE, HEART scores and 7-day and 28-day major adverse cardiac events in patients presenting to the emergency department with chest pain
  1. Tez No: 927693
  2. Yazar: MELTEM POLAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNER BOZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, Grace, HEART, Maksimum Troponin, MACE, Chest pain, Grace, HEART, Maximum Troponin, MACE
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Göğüs ağrısı, acil servis başvurularının en yaygın nedenlerinden biridir. Göğüs ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda maksimum troponin, Grace ve HEART skorlamalarının 7 günlük ve 28 günlük majör kardiyak advers olaylar ile ilişkisini değerlendirerek skorlamaların birbirine üstünlüğünü ve birlikte kullanarak daha etkin ve kolay bir MACE öngörüsü elde edilip edilemeyeceğini görmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel olarak yapılan çalışmamızda, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniğine 2024 yılı son 6 aylık süreç içerisinde göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran ve 18 yaş üstü olan çalışma onam formunu okuyup kabul edenler dahil edilmiştir. Bu hastalarda Grace, HEART ve maksimum troponin değerleri belirlendi. Hastaların 7 ve 28 gün içindeki MACE gelişimi, kendileri veya birinci derece yakınları telefonla aranarak sorgulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun olan 392 hasta kabul edildi. Hastaların yaş ortancası 60 [47-70] olarak hesaplandı ve çalışmaya dahil edilen hastaların 159 (40.6%)'u kadındı. Hasta sonlanımlarında 235 (59.9%) hastanın taburcu olduğu görülmektedir. Hastalar arasında en sık konulan tanı non-spesifik göğüs ağrısı olup, 221 hastada (%56,4) saptandı. İkinci en çok görülen tanı ise non-ST elevasyonlu myokard ınfarktüsü (NSTEMI) olup, hastaların 101 (35.8%)'inde mevcuttu. Hastaların 21 (5.4%)'inde 7. Güne kadar MACE meydana gelirken, toplamda 32 (8.2%) hastada 28 gün içinde MACE meydana gelmiştir. HEART skoru ≥5 ve maksimum troponin ≥22 olan hastalarda, bu iki parametrenin birlikte değerlendirilmesi halinde 7 gün içinde MACE için sensitivitesi 90.48%, spesifitesi 71.70%, PPV değeri 15.32%, NPV değeri 99.25% olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın bulguları, HEART skoru ve maksimum troponin düzeylerinin birlikte kullanımının, yüksek negatif ve pozitif prediktif değerleri ve özgüllük artışı sayesinde yüksek ve düşük riskli hastaların daha doğru sınıflandırılmasına katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chest pain is one of the most common reasons for emergency department (ED) visits. This study aims to evaluate the relationship between maximum troponin levels, GRACE, and HEART scores with major adverse cardiac events (MACE) at 7 and 28 days in patients presenting to the ED with chest pain. Additionally, we aim to assess the superiority of these scoring systems over one another and determine whether their combined use can provide a more effective and practical MACE prediction. Materials and Methods: This prospective observational study included patients aged 18 years and older who presented with chest pain to the Emergency Medicine Department of Health Sciences University Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital within the last six months of 2024 and provided informed consent to participate. GRACE, HEART scores, and maximum troponin levels were recorded for these patients. MACE development at 7 and 28 days was assessed by contacting the patients or their first-degree relatives via telephone. Results: A total of 392 patients who met the inclusion criteria were enrolled in the study. The median age of the patients was 60 [47–70], and 159 (40.6%) were female. Among patient outcomes, 235 (59.9%) were discharged. The most common diagnosis was non-specific chest pain, identified in 221 patients (56.4%), followed by non-ST elevation myocardial infarction (NSTEMI), which was observed in 101 patients (35.8%). MACE occurred in 21 patients (5.4%) within 7 days and in 32 patients (8.2%) within 28 days. When HEART score ≥5 and maximum troponin level ≥22 were used together, the sensitivity for predicting MACE within 7 days was 90.48%, specificity was 71.70%, positive predictive value (PPV) was 15.32%, and negative predictive value (NPV) was 99.25%. Conclusion: Our findings suggest that the combined use of the HEART score and maximum troponin levels has the potential to improve the classification of high- and low-risk patients due to its high positive and negative predictive values and increased specificity.