Tıbbi malpraktis davalarında hekimin ve sağlık kuruluşunun sorumluluğu ve tüketici mahkemelerinin görevinin değerlendirilmesi
Evaluation of the responsibility of the physician, health care institution and the duty of consumer courts in medical malpractice cases
- Tez No: 927701
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN BÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Hukuk, Forensic Medicine, Law
- Anahtar Kelimeler: Malpraktis, Tıbbi malpraktis, Tüketici, Tüketici mahkemeleri, Malpractice, Medical malpractice, Consumer, Consumer courts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tüketici mahkemeleri, tüketici haklarını koruma amacı güderek, mal ve hizmet alımlarında ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözümlemek için tasarlanmıştır. Ancak, sağlık hizmetleri gibi özelleşmiş ve karmaşık hizmetlerin bu mahkemelerde değerlendirilmesi, çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Bu çalışma, Türkiye'deki tıbbi malpraktis davalarının tüketici mahkemelerinde görülmesi pratiğinin uygunluğunu ve bu sürecin hukuki ve etik boyutlarını ele almaktadır. Araştırma, tıbbi malpraktis davalarının, tüketici mahkemelerinin yetki alanı içinde ele alınmasının, mahkemelerin teknik ve medikal bilgi eksikliği nedeniyle karşılaştığı zorlukları incelemektedir. Tıbbi malpraktisin güncel durumu Yargıtay kararları da değerlendirilerek ele alınmıştır. Sonuç olarak, tıbbi malpraktis davalarının daha etkin ve adil bir şekilde yönetilmesi için özel sağlık mahkemelerinin (İhtisas Mahkemeleri) kurulması ve mevcut yargısal yapının gözden geçirilmesi önerilmektedir. Bu öneriler, hem hukuki adaletin sağlanması hem de tıbbi standartların korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Consumer courts are primarily designed to resolve disputes arising from the purchase of goods and services, with a focus on protecting consumer rights. However, the evaluation of specialized and complex services such as healthcare in these courts brings various challenges. This study addresses the appropriateness of handling medical malpractice cases in consumer courts in Turkey and examines the legal and ethical dimensions of this practice. The research explores the difficulties these courts face due to their lack of technical and medical knowledge when dealing with medical malpractice cases. The current state of medical malpractice is also considered in light of decisions by the Supreme Court. In conclusion, the establishment of specialized health courts and the review of the current judicial structure are recommended to manage medical malpractice cases more effectively and fairly. These recommendations are crucial for ensuring legal justice and protecting medical standards.