Kaynaklı ve bükümlü bağlantıların mekanik olarak incelenmesi: Low-bed treyler uygulaması
Mechanical investigation of welded and bended connections: Low-bed trailer application
- Tez No: 927742
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN NEŞELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Büküm mukavemeti, Kaynak mukavemeti, Hidrolik dayanım test, Şasi dayanımı, Treyler dayanımı, Bending strength, Welding strength, Hydraulic strength test, Chassis strength, Trailer strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Üretim metodolojilerinden olan kaynaklı imalat veya büküm imalat prosesleri arasında yapılan seçim, uygulamanın yapılacağı bileşenlerin bir araya getirilmesi sırasında yapılan maliyet, mekanik veya diğer kâr zarar analizleri ile belirlenmesi gerekmektedir. Fakat üretim sektöründe sıklıkla tercih edilen metodun diğerine göre maliyet veya mekanik dayanım durumları detaylıca incelenmeden, metot tercihi ile ilgili zaman kısıtını daha fazla esnetmeden uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bu çalışma iki kısımdan oluşmaktadır: birinci aşamasında, low-bed treyler sistemini inşa etmek üzere sıcak haddelenmiş S700MC çelik sac kullanılmış ve bu sacın U profil hali hem kaynaklı hem de bükümlü halleri için birleştirme işlemi uygulanmıştır. Çalışma kapsamında uygulanan kaynaklı imalat proseslerinde low-bed şasi kısmında toz altı ve MIG kaynağı ile uygulamalar gerçekleştirilmiştir ve yapılan ANSYS statik analizlerde bu kaynak metotları dikkate alınmıştır. V kaynak ağzı açılmış olan saclara ısının tesiri altında kalan bölge (ITAB) bilgileri de göz önüne alınarak 0.5 g yanal, 1 g ve 2 g yerçekimi kuvveti ile analiz senaryoları uygulanmıştır. Sıcak haddelenmiş S700MC çeliğinden imal edilmiş şasi havuz bölgesini bükümlü hale getirmek için; abkant büküm prosesinde 0.5 K faktörü değeri, 90° zımba açısı ve 30 mm zımba radius parametreleri kullanılmıştır. Kaynaklı ve bükümlü low-bed şasileri için analizler aynı senaryolar baz alınarak gerçekleştirilmiş ve analizler neticesinde mekanik, maliyet, proses süre kazancı net olarak tespit edilmiştir. Tezin ikinci aşamasında, low-bed treyler sistemi global uygulamalarında ve benzeri imalat sektörlerinde sıklıkla kullanılan U, L ve V formunda sıcak haddelenmiş S700MC çeliği sac malzemelerin aynı ölçüler baz alınarak abkant büküm yöntemi ve kaynaklı proses yöntemi ile üretilip birbirleri arasında hidrolik test merkezinde çekme ve basma analizine tabi tutarak, kN-mm ve kN-saniye grafikleri elde edilmiştir. Bu testler sonucunda sacların formu gereği üretim yöntemlerinin avantaj ve dezavantajları hakkında çıktılar sunulmuştur. Buna göre bükümlü olan üretimler maliyet ve süre bakımından kaynaklı üretime göre avantajlı olduğu gözlemlenmiş ve seri imalat için en uygun proses olduğu tespiti yapılmıştır. Kaynaklı bağlantının ise hidrolik test merkezinden gelen 5 kN değerine kadar elastik şekil değiştirdiği ardından plastik şekil değişikliğini 25 kN değeri olan kopma noktasına kadar bükümlü üretilmiş model ile benzer davranış gösterdiği gözlemlenmiştir. Kaynaklı birleştirilmiş saclar, kaynak prosesi ve parametreleri doğru seçildiği taktirde bükümlü üretilmiş numunelere göre kuvvet karşısında daha mukavim davranış gösterdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The choice between the welded manufacturing or bending manufacturing processes, which are among the production methodologies, should be determined by the cost, mechanical or other profit and loss analyses made during the assembly of the components to be applied. However, applications are carried out without examining in detail the cost or mechanical strength situations of the method frequently preferred in the production sector compared to the other, and without further stretching the time constraint regarding the method choice. This study consists of two parts: in the first stage, hot rolled S700MC steel sheet was used to build the low-bed trailer system and the U profile of this sheet was combined for both welded and bent forms. In the welded manufacturing processes applied within the scope of the study, applications were carried out with submerged arc and MIG welding on the low-bed chassis section and these welding methods were taken into account in the ANSYS static analyzes. Analysis scenarios with 0.5 g lateral, 1 g and 2 g gravity force were applied to the sheets with V welded mouths, considering the heat affected area information. In order to make the chassis pool area made of hot rolled S700MC steel bended; 0.5 K factor value, 90° punch angle and 30 mm punch radius parameters were used in the press brake bending process. Analyses for welded and press brake low-bed chassis were performed based on the same scenarios and as a result of the analyses, mechanical, cost and process time gains were clearly determined. In the second stage of the thesis, hot rolled S700MC steel sheet materials in U, L and V forms, which are frequently used in low-bed trailer system global applications and similar manufacturing sectors, were produced with the press brake bending method and welded process method based on the same dimensions and subjected to tension and compression analysis in a hydraulic test center, and kN-mm and kN-second graphs were obtained. As a result of these tests, outputs were presented about the advantages and disadvantages of the production methods due to the form of the sheets. Accordingly, it was observed that the bended productions were advantageous compared to the welded production in terms of cost and time and it was determined that it was the most suitable process for mass production. It was observed that the welded connection changed its elastic shape up to the value of 5 kN coming from the hydraulic test center and then showed similar behavior with the bended produced model until the plastic shape change at the breaking point of 25 kN. It was revealed that the welded combined sheets showed more resistant behavior against force compared to the bended produced samples if the welding process and parameters were selected correctly.