Alabanda Antik Kenti'nde MS SQL Server ile veri tabanı modellenmesi
Database modelling with MS SQL Server in Alabanda Ancient City
  1. Tez No: 927881
  2. Yazar: JALE ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇALIK ROSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Arkeolojide Bilişim Teknolojileri, Arkeolojik Veri Tabanı, Dijital Arkeoloji, Veri Tabanı, Archaeology, Information Technologies in Archaeology, Archaeological Database, Digital Archaeology, Database
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Dünyada 1970'li yıllarda ilk tohumları atılan dijital arkeoloji çalışmaları, bilişim alanındaki hızlı gelişmelere paralel inanılmaz ilerleme kaydetmiştir. Önceleri hem dünyada hem de ülkemizde elde edilen arkeolojik mekânsal verilerin depolanmasına ihtiyaç duyulması sonucu arkeoloji veri tabanları oluşturulmuştur. Bu verileri doğru ve sistematik bir şekilde toplamak, kaydetmek, arşivlemek ve erişim sağlamak zamanla çok ciddi bir iş haline dönüşmüştür. Çoğalan verilerin, ülkeler ve ülkeler arası standartlar çerçevesinde dijitalleşmesinin sağlanması yönünde pek çok yeni girişimlerde bulunulmuş ve günümüze kadar da geliştirilmesi yönünde çalışılmıştır. Konu üzerine yapılan araştırmalarda arkeolojide kullanılan veri tabanlarının Coğrafi Bilgi Sistemleri tabanlı yani mekânsal veri tabanları olduğu görülmüştür. Mekânsal verileri depolamak yönünde çıkılan bu dijitalleşme sürecinde, mekânsal veri tabanlarını kullanmak bu alandaki ihtiyacı bugüne kadar çözmüştür. Arkeologların CBS'yi anlamada zorlanmamasının, farklı alternatiflerin denenmesine engel teşkil ettiği düşünülmektedir. Bu sistem ayrıca haritalama aşamasında hızlı çözüm sunmaktadır. Ancak bilişim alanındaki son gelişmeler veri tabanlarında çeşitlenmeye sebep olmuştur. Daha verimli rapor almanın yanı sıra hızlı ve efektif kullanım sağlayan ilişkisel veri tabanlarının pek çok disiplinde kullanıldığı görülmektedir. Arkeolojide, CBS tabanlı bir veri tabanını ilişkisel hazır yazılım veri tabanına entegre eden çalışmalara alternatif olarak; MS SQL Server tabanlı yani ilişkisel bir veri tabanına kod yazılımı ile mekânsal verileri entegre etmeye dayalı bir modelleme üzerine çalışılmıştır. Bu veri tabanı sayesinde her antik kent, kendi dinamiklerine uygun veri tabanını hazırlayabilecek ve gelişen kazı sürecinde veri tabanını istediği yönde büyütebilecek veya değiştirebilecek kısaca son derece esnek hareket edebilecektir. Kaydedilen veriler birbiri ile ilişkili olduğundan gereksiz veri tekrarı olmayacak ve bu da hız kazandıracaktır. Yanı sıra bu ilişkili veri yapısı sayesinde çok çeşitli raporlama mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
In parallel with rapid developments in information technology, work on digital archaeology, the first seeds of which were sown in the 1970s, has made incredible progress. Initially, globally and in Türkiye, the need to store archaeological spatial data led to the creation of archaeological databases. Over time, the systematic collection, recording, archiving and accessing of this data has become an immense, demanding task. Numerous initiatives have been undertaken to digitise the growing body of data within the framework of national and international standards, and efforts to improve these processes continue to this day. Research on the topic has shown that the databases used in archaeology are primarily Geographic Information System (GIS)-based spatial databases. In this process of digitisation, the aim of which was to store spatial data, the use of spatial databases has so far met the needs of the field. However, the fact that archaeologists have found it easy to grasp GIS has prevented alternative approaches from being explored. GIS also offers fast solutions in the mapping phase. However, recent developments in information technology have led to greater database diversification. In addition to enabling more efficient reporting, relational databases, which offer fast and effective use, have been widely adopted across various disciplines. As an alternative to archaeological studies that integrate GIS-based databases into ready-made relational database software the present study focuses on a model that, using coding, integrates spatial data into an MS SQL server-based relational database. Thanks to this new model, an individual database can be created to match each ancient city's dynamics. This database can be expanded or modified throughout excavation, offering a highly flexible structure. Since the recorded data are interconnected, redundant data entry will be minimised, increasing operation speed. In addition, this relational data structure can enable diverse reporting options.