Karaycanın trakay diyalektinde yazılmış bir metin: Bir bar ėdi (181-231) (İnceleme-metin-sözlük-dizin)
A text written in the trakay dialect of Karaim Turkish: Bir bar ėdi̇ (181-231) (Review-text-dictionary-index)
  1. Tez No: 927917
  2. Yazar: ZEYNEP BİNKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM AYAZLI, PROF. DR. TÜLAY ÇULHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bir Bar Ėdi, Karay, Karay Türkçesi, Mark Lavrinoviç, Trakay diyalekti, Bir Bar Ėdi, Karaim, Karaim Turkish, Mark Lavrinoviç, Trakai dialect
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 387
Özet
Bu çalışma, Karay Türklerinden Mark Lavrinoviç tarafından, Karay Türkçesinin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Litvanya'da kullanılan Latin alfabesi temel alınarak yazılmış olan Bir Bar Ėdi adlı eserin 181-231. sayfaları arasındaki bölümlerinin incelenmesini konu edinmektedir. Karay Türkçesine ait eserlerin ve bu alandaki çalışmaların sınırlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, çalışma, yok olma tehlikesi altındaki Karaycanın söz varlığına ve dil bilgisine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Tez beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, Karay Türkleri ve Karay Türkçesi hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, incelenen metnin ses bilgisi incelenmiş; üçüncü bölümde ise şekil bilgisi analiz edilmiştir. Her iki bölümde de dil bilgisi unsurları detaylı biçimde ele alınmış ve örneklerle desteklenmiştir. Dördüncü bölümde, metnin 181-231. sayfaları arasındaki kısımlar transkripsiyon yöntemiyle aktarılmıştır. Beşinci bölümde, metnin sözlüğü ve dizini hazırlanarak, Karay Türkçesinin söz varlığına yönelik detaylı bir veri sunulmuştur. Sonuç bölümünde, metin genel bir değerlendirmeye tabi tutulmuş ve çalışmanın bulguları özetlenmiştir. Bu çalışma, Karay Türkçesinin dil özelliklerini ortaya koymayı ve yok olma riskiyle karşı karşıya olan bu dilin söz varlığına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the analysis of the sections between pages 181-231 of the work Bir Bar Ėdi, which was written by Mark Lavrinovic, one of the Karaite Turks, based on the Latin alphabet used in Lithuania in order to transfer Karaite Turkish to future generations. It is known that the works of Karay Turkish and the studies in this field are limited. For this reason, the study has been prepared in order to contribute to the vocabulary and grammar of Karai Turkish, which is under the danger of extinction. The thesis consists of five chapters: In the first chapter, general information about Karaite Turks and Karaite Turkish is given. In the second chapter, the phonology of the text is analysed; in the third chapter, morphology is analysed. In both sections, grammatical elements are discussed in detail and supported with examples. In the fourth chapter, the parts of the text between pages 181-231 are transcribed. In the fifth chapter, the dictionary and index of the text are prepared and a detailed data on the vocabulary of Karay Turkish is presented. In the conclusion, the text is subjected to a general evaluation and the findings of the study are summarised. This study aims to reveal the linguistic features of Karay Turkish and to contribute to the vocabulary of this language, which is facing the risk of extinction.