Gebelerin egzersiz bilgisi düzeyi ve etkileyen faktörler
Exercise knowledge level of pregnant peopleand affecting factors
  1. Tez No: 927918
  2. Yazar: MERVE UYGUN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Egzersiz, Fiziksel Aktivite, Egzersiz Bilgisi, Pregnancy, Exercise, Physical Activity, Exercise Knowledge
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, gebelerin egzersizle ilgili bilgi düzeylerini ve bilgi düzeyine etki eden faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, 1 Ekim 2023-1 Nisan 2024 tarihleri arasında, Kocaeli ilindeki bir hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 255 gebe kadın ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, Tanıtıcı Bilgi Formu ve Gebelikte Egzersiz Bilgisi Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri, Bağımsız Örneklem t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Çoklu Doğrusal Regresyon modeli ve Tukey testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin %18'i gebelik öncesinde spor/egzersiz yaptığını, gebelerin %35,7'si ise gebelik döneminde haftalık düzenli egzersiz yaptığını belirtmektedir. Gebelikte Egzersiz Bilgisi Ölçeği puanlarının ortalaması 49,32±9,23'tür. Araştırmamıza katılan 25-34 yaş grubundaki, eğitim düzeyi lise ve üniversite olan, herhangi bir işte çalışan ve doğum öyküsü olmayan gebelerin egzersiz ile ilgili bilgi düzeyi daha yüksek iken, doğuma hazırlık kursuna katılmayan ve gebelik sürecinde günlük yaşamda daha az aktif olan gebelerin egzersiz bilgi düzeyi daha düşüktür (p0,05). Kadınlar; gebelikte egzersizin uygulanması, etkileri ve önemi ile ilgili bilgi eksikliği yaşamaktadır. Gebelik döneminde meydana gelen fizyolojik değişikliklere adaptasyonun sağlanması ve gebeliğe uyumun artırılması hedeflenerek gebelerin doğum öncesi bakım ve egzersizler konusunda bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the knowledge level of pregnant women about exercise and the factors affecting their knowledge level. This descriptive study was conducted with 255 pregnant women who applied to the Obstetrics and Gynaecology Outpatient Clinic of a hospital in Kocaeli province between 1 October 2023 and 1 April 2024. Research data were obtained with the Introductory Information Form and Pregnancy Exercise Information Scale. In the analysis of data; number, percentage, mean, standard deviation values, Independent Sample t test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Multiple Linear Regression model and Tukey test were used. 18% of the participants in the study stated that they did sports/exercise before pregnancy, and 35.7% of pregnant women stated that they did weekly exercise during pregnancy. The average of the Pregnancy Exercise Knowledge Scale scores is 49.32±9.23. The exercise knowledge level of pregnant women who participated in our research, who are in the 25-34 age group, have high school or university education, are employed and have no birth history, was higher (p0.05). Women experience a lack of information about the application, effects and importance of exercise during pregnancy. It is recommended to raise awareness of pregnant women about prenatal care and exercises, aiming to ensure adaptation to physiological changes that occur during pregnancy and to increase adaptation to pregnancy.