Türk çocuk edebiyatında korku romanları (Gotik romanlar): Özellikleri ve türe ilişkin öğrenci görüşleri
Horror novels (Gothic novels) in Turkish children's literature: Student views on their characteristics and genre
  1. Tez No: 927942
  2. Yazar: FUNDA KÜÇÜKÇOPUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk edebiyatı, gotik edebiyat, korku unsurları, children's literature, gothic literature, horror elements
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 504
Özet
Edebiyatta korku; okuyucuyu tedirgin etmeyi, korkutmayı, heyecanlandırmayı aynı zamanda meraklandırmayı hedefler. Korku duygusu, okuyucuda beynin ödül ve haz mekanizmalarını aktif hale getirerek okuyucunun zevk almasını sağlar. Çocuk edebiyatında korku, merak ve zevk uyandırarak çocuk okurun okuma alışkanlığını pekiştirdiği gibi çocuğun korkularıyla yüzleşmesini de sağlar. Bu nedenle, gotik eserlerdeki korku unsurları çocuk edebiyatında da yer alır. Türün çocuklar arasında severek okunuyor olmasından hareketle çocuklara yönelik gotik romanlar, çalışmanın inceleme konusu olarak seçilmiştir. Çocuklar için oluşturulmuş korku eserlerine ve bu türe ilişkin görüşlere dair alan yazında çalışma sayısının az olduğu, alanda bu konuda boşluk olduğu görülmüş ve türün çocuklar arasında severek okunuyor olmasından hareketle çalışmada Türk çocuk edebiyatında korku eserlerinin özellikleri ele alınmıştır. Araştırmanın amacı; çocuk edebiyatı içinde yer alan gotik eserlerde korku kaynaklarının ve öyküleme unsurlarının özelliklerinin neler olduğunu belirlemek, korku kaynaklarının ve unsurlarının bu eserlerde nasıl kullanıldığını ortaya koymak, Türk çocuk edebiyatında korku türünün örneği olan eserlerde yer alan korku kaynaklarını ve öyküleme unsurlarını tespit etmektir. Ayrıca, Aydın ili Efeler ilçesi kentsel alanda öğrenim gören ve çalışmaya katılmak için gönüllü olan ortaokul öğrencilerinin türe ilişkin görüş ve önerilerinin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında Aytül Akal'ın Zombili Mombili Roman, Burcu Karadaş'ın Korku Kapanı- Cesaret Çıkmazı, Korku Kapanı-Karantina Günlüğü, Korku Kapanı-Kayıp Zaman, Korku Kapanı-Tehlikeli Yolculuk, Korku Kapanı-Zekâ Labirenti, Feyza Hepçilingirler'in Kim Korkar Karanlıktan?, Hanzade Servi'nin Hayalet Tozu, Ezo ile Ölü Yazar, Hortlaklar Geçidi, Miyase Sertbarut'un Komşumuz Çok Acayip eserleri korku kaynakları ve öyküleme unsurları yönünden incelenmiştir. Araştırma dâhilinde 20 öğrenci ile türe ilişkin görüşmeler yapılmış ve öğrenci görüşlerinden elde edilen veriler sunulmuştur. Araştırma nitel bir çalışma olup veri toplama tekniklerinden doküman inceleme ve görüşme tekniği kullanılmıştır. Eserlere ilişkin verilerin analizi betimsel analiz yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında görüşmeler için çalışma grubu ölçüt örnekleme doğrultusunda oluşturulmuştur, bu bölümün verileri içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çocuk edebiyatı korku kaynakları kozmik korku, doğaüstü korku kaynakları, belirsizlik ve bilinmeyen şeyler, tiksindiricilik, duyular, adaletsizlik, toplumsal olaylar ve diğer korku kaynakları olarak tespit edilmiş, öğrencilerin türü ilgi çekici ve merak uyandırıcı buldukları sonucuna ulaşılmıştır. Türkçe ders kitaplarında türe ait ders metinleri kullanılması tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fear in literature aims to make the reader uneasy, frightened, excited and curious at the same time. The feeling of fear activates the brain's reward and pleasure mechanisms in the reader, allowing the reader to enjoy. Fear in children's literature not only reinforces the reading habits of the child reader by arousing curiosity and pleasure, but also enables the child to face his/her fears. For this reason, the elements of horror in gothic works are also found in children's literature. Based on the fact that the genre is popular among children, gothic novels for children were chosen as the subject of the study. It has been seen that there are few studies in the literature on horror works created for children and opinions on this genre, there is a gap in the field in this regard, and the characteristics of horror works in Turkish children's literature are discussed in the study, based on the fact that the genre is popular among children. The aim of the study is to determine the characteristics of horror sources and narrative elements in gothic works in children's literature, to reveal how horror sources and elements are used in these works, and to identify the horror sources and narrative elements in works that are examples of the horror genre in Turkish children's literature. In addition, it is to determine the opinions and suggestions of secondary school students who study in the urban area of Efeler district of Aydın province and who volunteered to participate in the study. Within the scope of the research, Aytül Akal's Zombili Mombili Roman, Burcu Karadaş's Korku Kapanı- Cesaret Çıkmazı, Korku Kapanı-Karantina Diary, Korku Kapanı-Kayıp Zaman, Korku Kapanı-Tehlikeli Yolculuk, Korku Kapanı-Zekâ Labyrinth, Feyza Hepçilingirler's Kim Korkar Karanlıktan? Hanzade Servi's Hayalet Tozu, Ezo İle Ölü Yazar, Hortlaklar Geçidi, Miyase Sertbarut's Komşumuz Çok Acayip (Our Neighbor is Very Strange) were analyzed in terms of horror sources and storytelling elements. Within the scope of the research, 20 students were interviewed about the genre and the data obtained from student opinions were presented. The research is a qualitative study and document analysis and interview techniques were used as data collection techniques. The analysis of the data related to the works was carried out by descriptive analysis method. In the second stage of the research, the study group for the interviews was formed in line with criterion sampling, and the data of this section were analyzed by content analysis. The sources of horror in children's literature were identified as cosmic horror, supernatural horror, uncertainty and unknown things, disgust, senses, injustice, social events and other sources of horror, and it was concluded that students found the genre interesting and intriguing. It was recommended to use texts of the genre in Turkish textbooks.