Türkiye'de yetişen bazı Amaranthus L. türleri üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostic studies on some Amaranthus L. species growing in Turkey
- Tez No: 928093
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE GÜLÇİN SALTAN İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Amaranthaceae, Amaranthus, Antikanser, Antioksidan, Fitokimya, Amaranthaceae, Amaranthus, Anticancer, Antioxidant, Phytochemistry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaranthus L., Amaranthaceae (Horozibiğigiller) familyasına ait, dünyada yaklaşık 75 tür ile temsil edilen bir cinstir. Amaranthus türleri Türkiye'de 14 takson ile temsil edilmekte, yetişen türlerin büyük bir kısmı Marmara, Kuzey Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'nde yayılış göstermektedir. Yapılan çalışmalarda, Amaranthus türleri üzerinde sınırlı sayıda bilimsel çalışma bulunduğu görülmektedir. Bu nedenle ülkemizde yetişmekte olan A. hybridus ve A. retroflexus bitkileri bu tez çalışması için belirlenmiş, bitkinin toprak üstü kısımlarından elde edilen ekstrelerin ve tohumlarından 3 farklı yöntemle elde edilen sabit yağ numunelerinin fitokimyasal kompozisyonu, antioksidan ve antikanser aktivitelerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. A. hybridus ve A. retroflexus'tan elde edilen metanollü total ekstreler, standart maddeler kullanılarak HPLC-DAD ile analiz edilmiş, A. hybridus total ekstresinde rutin varlığı kalitatif olarak tespit edilmiştir. Sonrasında, A. hybridus total ekstresinde tespit edilen rutinin miktar tayinini gerçekleştirmek için ilgili kalibrasyon grafiği elde edilmiş, bu grafikten elde edilen denklem yardımı ile ekstrenin % 0.63 (0.63 mg Rutin/100 mg ekstre) rutin içerdiği saptanmıştır. A. hybridus ve A. retroflexus tohumlarından 3 farklı yöntem kullanılarak elde edilen sabit yağ numunelerinin fitokimyası GK-KS ile araştırılmış, doymamış yağ asitleri kütleleri ölçülerek tespit edilmiştir. A. hybridus total ekstresinde oleik asit (ω-9), elaidik asit (ω-9), linoleik asit (ω-6) yapıları bağıl yüzdeleri ile belirlenmiş, A. retroflexus'ta bu yağ asitlerine ek olarak α-linolenik asit (ω-3) varlığı saptamıştır. Çalışmamızda A. hybridus total ve etil asetatlı ekstresi, Caco-2 insan kolorektal adenokarsinoma hücre hatları üzerinde 3 farklı doz ile sitotoksik etkisi bakımından incelenmiş, elde edilen veriler doğrultusunda ekstrelerin ilgili dozlarda sitotoksik etki göstermediği tespit edilmiştir. Çalışmada, A. hybridus metanollü total ekstresi, etil asetatlı ekstre ve tohumlardan elde edilen 3 faklı sabit yağ numunesi ile A. retroflexus'tan elde edilen total ekstre kullanılmış ve analiz, total antioksidan kapasite analizi, DPPH serbest radikal süpürücü aktivite tayini ve ABTS serbest radikal süpürücü aktivite tayini vasıtası ile gerçekleştirilmiştir. En yüksek antioksidan aktivite A. hybridus etil asetat fraksiyonunda tespit edilmiş, kullanılan tüm fraksiyonlarda kontrol grubuna kıyasla anlamlı oranda antioksidan aktivite belirlenmiştir. Ayrıca, A. hybridus tohumlarından 3 farklı yöntemle elde edilen sabit yağ numunelerin antioksidan aktivitesi analiz edilmiş ve sabit yağ numunelerin tamamında kontrol grubuna kıyasla anlamlı oranda antioksidan aktivite görülmüştür. Yapılan bu çalışma ile A. hybridus ve A. retroflexus'un toprak üstü kısımlarından elde edilen ekstreler ve tohumlarından elde edilen sabit yağların fitokimyası aydınlatılmış, yapılan biyoaktivite çalışmaları ile bitkinin antioksidan ve sitotoksik etki profili Caco-2 hücre hatları üzerinde belirlenmiştir ve etki mekanizmasının ilişkili olabileceği klinik hastalıklar klinik farmakoloji bilgileri ışığında açıklanarak yeni çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Amaranthus L., belonging to the Amaranthaceae family, is a genus represented by approximately 75 species worldwide. In Turkey, Amaranthus species are represented by 14 taxa, with the majority distributed in the Marmara, Northeastern Anatolia, and Central Anatolia regions. Studies conducted so far indicate a limited number of scientific investigations on Amaranthus species. Therefore, for this thesis, A. hybridus and A. retroflexus, which grow in Turkey, were selected, aiming to determine the phytochemical composition, antioxidant activity, and anticancer activity of extracts obtained from the above-ground parts of the plants and fixed oil samples derived from their seeds using three different methods. The total methanolic extracts obtained from A. hybridus and A. retroflexus were analyzed using HPLC-DAD with standard substances, and the presence of rutin was qualitatively identified in the total extract of A. hybridus. Subsequently, a calibration curve was generated to quantify rutin in the A. hybridus total extract, and based on the equation derived from this curve, the extract was determined to contain 0.63% rutin (0.63 mg Rutin/100 mg extract). GC-MS was used to investigate the phytochemistry of fixed oil samples obtained from the seeds of A. hybridus and A. retroflexus using three different methods, and unsaturated fatty acids were determined by measuring their masses. The total extract of A. hybridus was determined to contain oleic acid (ω-9), elaidic acid (ω-9), and linoleic acid (ω-6) in relative percentages, while A. retroflexus also exhibited α-linolenic acid (ω-3) in addition to these fatty acids. The cytotoxic effects of A. hybridus total and ethyl acetate extracts were evaluated at three different doses on Caco-2 human colorectal adenocarcinoma cell lines. Based on the data obtained, the extracts did not exhibit cytotoxic effects at the tested doses. In the study, total methanolic extracts and ethyl acetate extracts of A. hybridus, three different fixed oil samples obtained from its seeds, and the total extract of A. retroflexus were analyzed. The analyses were performed using total antioxidant capacity analysis, DPPH free radical scavenging activity, and ABTS free radical scavenging activity assays. The highest antioxidant activity was observed in the ethyl acetate fraction of A. hybridus, with all fractions showing significantly higher antioxidant activity compared to the control group. Furthermore, the antioxidant activities of the fixed oil samples obtained from A. hybridus seeds using three different methods were analyzed, and all samples demonstrated significantly higher antioxidant activity compared to the control group. This study elucidated the phytochemistry of extracts derived from the above-ground parts and fixed oils obtained from the seeds of A. hybridus and A. retroflexus. The bioactivity studies determined the antioxidant and cytotoxic activity profiles of the plants on Caco-2 cell lines. The results were discussed in light of clinical pharmacology knowledge to explain potential clinical diseases related to the mechanism of action, and suggestions for future studies were made.