Türk idari yargılama hukukunda masumiyet karinesinin uygulanması
Presumption of innocence in Turkish administrative law
- Tez No: 928157
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdari Yargılama Hukuku, Masumiyet Karinesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Administrative Law, Presumption of Innocence, European Convention on Human Rights
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmamızda, genellikle ceza hukuku alanında kullanılan, Anayasa 38/4. maddesinde bulunan ve Türkiye'nin de taraf ülkelerden biri olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6/2. maddesinde hüküm altına alınan masumiyet karinesinin idari yargılama hukukunda nasıl ve hangi şartlarda uygulanabileceği inceleme konusu yapılmıştır. İlk bölümde masumiyet karinesinin doğası ve idari yargıdaki genel prensipler yer almaktadır. İkinci bölümde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İdari Yargılama Hukuku'nda masumiyet karinesini değerlendirirken hangi kriterleri değerlendirdiği üzerinde durulmuştur. Son olarak üçüncü bölümde 15 Temmuz 2016 sonrası çıkarılan olağanüstü hâl kanun hükmünde kararnameleri üzerinden idarenin masumiyet karinesini ihlal edip etmediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This paper analyzes how and under what conditions the presumption of innocence, a concept generally used in criminal law, can be applied in administrative law. The concept of presumption of innocence is stipulated in Article 38, paragraph 4 of the Turkish Constitution as well as in Article 6, paragraph 2 of the European Convention on Human Rights, to which Turkey is a party. The first section covers the nature of the presumption of innocence and the general principles of administrative law. The second section focuses on the criteria that the European Court of Human Rights uses when evaluating the presumption of innocence in administrative law. Finally, the third section examines whether the administration violated the presumption of innocence through the state of emergency decrees issued after July 15, 2016.