Glioblastomda kanser sinyal yolaklarının araştırılması ve IITZ-01 inhibitör etkinliğinin incelenmesi
Investigation of cancer signaling pathways in glioblastoma and investigation of IITZ-01 inhibitory efficacy
  1. Tez No: 928194
  2. Yazar: FATMAGÜL KUŞKU ÇABUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Anjiyogenez, Çoklu Gen Analizi, DNA Hasarı Ve Onarımı, Glioblastom, Kanser Sinyal Yolakları, Temozolamid, IITZ-01, Apoptosis, Angiogenesis, Cancer signaling pathways, DNA damage and repair, Glioblastoma, Multiple gene analysis, Temozolomide, IITZ-01
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Glioblastom (GBM) yetişkinlerdeki en sık görülen malign beyin tümörüdür. Derece 4 bir tümör olup diffüz gelişim paterni nedeniyle cerrahi olarak tam rezeksiyonu mümkün olmamaktadır. En etkin tedavisi cerrahi sonrası Temozolamid (TMZ) ve Radyoterapi (RT) kombine şekilde uygulanmaktadır. Bu tedaviye rağmen yaşam süresi ortalama 12-15 ay gibi oldukça kısadır.. Bu çalışmada amacımız GBM hücre hattında (LN229) klinik ilaç TMZ ve otofajik inhibitör bir ajan olan IITZ-01'in etkilerini moleküler düzeyde araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda LN229 hücre hattına TMZ ve IITZ-01 ayrı ayrı uygulanarak 48. saatte MTT yöntemi ile canlılık oranları ve IC50 değerleri tespit edildi. İnsan fibroblast (CCD-1072) hücre hücre hattında IITZ-01 molekülün canlılık oranları ve IC50 değerleri aynı yöntemle belirlenerek seçicilik indeksi (SI) hesaplandı. RNA izolasyonu sonrası cDNA (komplementer deoksiribonükleik asit) sentezlenerek, RT-qPCR (gerçek zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu) ile kanser yolak analizleri yapıldı. İlaçların apoptoz üzerine etkilerinin ve hücrelerde hücre döngü analizlerinin yapılabilmesi için de Anneksin V analizlerinin yapıldığı flow sitometrisi kullanıldı. Hücrelerin DNA, sitozol ve mitokondri boyaları ile görüntülemeleri alındı. Bulgular: LN229 hücreler önerildiği şekilde çoğaltılarak pasajalandı ve MMT canlılık analizleri sonrası 48. Saat inkübasyonda IC50 oranları belirlendi. TMZ için 424±115,3 µM, IITZ-01 için 2,897±0,44 µM olarak saptanmıştır. IITZ-01 molekülü için CCD-1072 hücre hattında MMT deneyleri uygulandığında IC50 değerleri 7,34±0,5 µM saptandı. IITZ-01 molekülünün SI 2,53 saptandı ve güvenlik düzeyi 2'nin üzerinde olması nedeniyle bu molekülün tedavi edici etkinliği için kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlendi. RT-qPCR yöntemiyle kanser yolak genleri analizinde 92 genin ekspresyonları incelendi ve ayrıntılı kanser yolak analizleri yapıldı. Sonuç: Yolak analizine göre özellikle TMZ'in uygulandığı hücrelerde apoptoz ile ilişkili genlerden apoptozu tetiklediği, IITZ-01'in anjiogenezi baskıladığı ortaya çıkmıştır. IITZ-01 molekülünün TMZ ilacına kombine kullanımının TMZ ilacının gücünü arttırabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Glioblastoma (GBM) is the most common malignant brain tumor in adults. As a grade 4 tumor, complete surgical resection is not possible due to its diffuse growth pattern. The most effective treatment involves a combination of surgery, temozolomide (TMZ), and radiotherapy (RT). Despite this treatment, the average survival time is only 12-15 months. The aim of this study is to investigate the molecular effects of the clinical drug TMZ and the autophagic inhibitor IITZ-01 on the GBM cell line (LN229). Materials and Methods: In this study, TMZ and IITZ-01 were separately applied to the LN229 cell line, and cell viability and IC50 values were determined at the 48th hour using the MTT assay. The viability rates and IC50 values of the IITZ-01 molecule were also determined in the human fibroblast cell line (CCD-1072) using the same method, and the selectivity index (SI) was calculated. After RNA isolation, cDNA (complementary deoxyribonucleic acid) was synthesized, and cancer pathway analyses were performed using RT-qPCR (real-time quantitative polymerase chain reaction). Annexin V analysis with flow cytometry was used to assess the effects of the drugs on apoptosis and cell cycle analysis in cells. Imaging of the cells with DNA, cytosol, and mitochondrial stains was also performed. Results: N229 cells were propagated and passaged as recommended, and IC50 values were determined after 48 hours of incubation with MTT viability assays. The IC50 values were 424±115.3 µM for TMZ and 2.897±0.44 µM for IITZ-01. When MTT experiments were applied to the CCD-1072 cell line with the IITZ-01 molecule, IC50 values were found to be 7.34±0.5 µM. The SI of the IITZ-01 molecule was determined to be 2.53, indicating that its therapeutic efficacy is acceptable as the safety level is above 2. Cancer pathway analysis of 92 genes was performed with RT-qPCR, providing detailed insights into the cancer pathways. Conclusion: Pathway analysis revealed that TMZ-induced apoptosis-related genes were activated, while IITZ-01 inhibited angiogenesis. The combination of IITZ-01 with TMZ is thought to enhance the efficacy of TMZ.