İnflamatuar bağırsak hastalıklarında enteropatik artrit sıklığı
Frequancy of enteropathic arthritis in inflamatory bowel diseases
- Tez No: 928214
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT BİLGE DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar bağırsak hastalıkları, enteropatik artrit, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, inflamasyon, Inflammatory bowel diseases, enteropathic arthritis, Crohn's disease, ulcerative colitis, inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, inflamatuar bağırsak hastalığı (İBH) olan hastalarda enteropatik artrit (EA) sıklığını ve klinik ile demografik özelliklerle ilişkisini ortaya koymaktır. Ayrıca eklem tutulumlarının inflamatuar aktiviteyle bağlantısı incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Aralık 2022-Mayıs 2024 arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 18-65 yaş aralığında İBH tanılı 112 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Tıbbi dosyalardan elde edilen veriler doğrultusunda demografik bilgiler, hastalık öyküleri, laboratuvar sonuçları ve radyolojik bulgular analiz edildi. Enteropatik artrit tanısı Roma ve Spondiloartrit (SpA) sınıflama kriterlerine göre yapıldı. Bulgular: Katılımcıların %50'si kadın, %50'si erkekti (ortalama yaş 41.0 ± 11.9 yıl). Hastaların %62.5'inde ülseratif kolit, %37.5'inde Crohn hastalığı saptandı. EA sıklığı %19.6 olarak belirlendi ve kadınlarda (%28.6) erkeklerden (%10.7) anlamlı derecede yüksekti (p=0.017). Ülseratif kolit ile Crohn arasında EA sıklığı açısından anlamlı fark görülmedi (p>0.05), ancak bu iki hastalığın birbirinden bağımsız dağılımı istatistiksel olarak anlamlıydı (p0.05). Sonuç: Sonuç olarak, İBH'de EA önemli bir ekstraintestinal komplikasyon olup özellikle kadın hastalarda daha sık izlenmektedir. İnflamatuar belirteçlerdeki artışla ilişkili olan bu durum, EA'nın erken tanı ve tedavisinin İBH yönetiminde göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir. Böylece hastaların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi hedeflenebilir. Bu bulgular, klinik yaklaşımda EA'nın erken saptanması ve uygun müdahalelerin planlanması için yol göstericidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the frequency of enteropathic arthritis (EA) in patients with inflammatory bowel disease (IBD) and to elucidate its associations with clinical and demographic characteristics. Additionally, the relationship between joint involvement and inflammatory activity was investigated. Materials and Methods: In this retrospective study, conducted at Mustafa Kemal University Faculty of Medicine between December 2022 and May 2024, 112 patients aged 18-65 years with a confirmed diagnosis of IBD were evaluated. Demographic data, medical histories, laboratory findings, and radiological results were analyzed based on medical records. The diagnosis of EA was established according to the Rome and Spondyloarthritis (SpA) classification criteria. Results: Among the 112 participants, 50% were female and 50% were male, with a mean age of 41.0 ± 11.9 years. Ulcerative colitis was present in 62.5% of patients, while 37.5% had Crohn's disease. The frequency of EA was found to be 19.6%, and it was significantly higher in females (28.6%) compared to males (10.7%) (p=0.017). Although there was no statistically significant difference in EA prevalence between ulcerative colitis and Crohn's disease (p>0.05), the independent distribution of these two conditions was statistically significant (p0.05). Conclusion: EA is an important extraintestinal complication of IBD, occurring more frequently in female patients, and is associated with increased inflammatory markers. These findings suggest that early diagnosis and management of EA should be integrated into IBD patient care, potentially improving patients' quality of life. The results serve as a guide for early detection and appropriate intervention strategies in clinical practice.