Narkotik, asayiş ve trafik şubelerindeki polis memurlarının travma karşısında psikolojik dayanıklılığı: Başa çıkma ve nesne ilişkileri açısından karşılaştırma
Psychological resilience of police officers in the face of trauma in narcotics, public order, and traffic branches: A comparison in terms of coping and object relations
- Tez No: 928394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADER BAHAYİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Polis, Psikolojik Dayanıklılık, Stresle Başa Çıkma, Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Police, Psychological Resilience, Coping with Stress, Object Relations and Reality Testing, Post-Traumatic Stress Disorder
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
NARKOTİK, ASAYİŞ VE TRAFİK ŞUBELERİNDEKİ POLİS MEMURLARININ TRAVMA KARŞISINDA PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞI: BAŞA ÇIKMA VE NESNE İLİŞKİLERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMA Bu araştırmanın amacı; Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki narkotik, asayiş, trafik şubede çalışan polislerin karşılaştıkları travmatik koşulların (agresör olma, tanık olma, maruz kalma) arasında farklılık gösterip göstermediğini, bu travmatik koşulların travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri oluşturup oluşturmadığını, polislerin çalıştıkları şubeye göre psikolojik dayanıklılıklarını, baş etme stratejileri ve nesne ilişkilerindeki farklılıklarını incelemektir. Ayrıca, baş etme stratejileri ve nesne ilişkilerinin psikolojik dayanıklılık üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, ilişkisel tarama modeli kullanılmış ve tabakalı randomize örnekleme yöntemi esas alınmıştır. Araştırmaya, verileri geçerli toplam 143 polis memuru dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında, istatistiksel analizler SPSS 27.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, üç travmatik olay (agresör, tanık, maruz) türünde de asayiş şubede anlamlı düzeyde daha sık yaşadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte asayiş şubenin, narkotik ve trafik şubelerine kıyasla psikolojik dayanıklılık ve problem odaklı başa çıkma puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Narkotik şube polislerin yabancılaşma puanları diğer şubelere göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Trafik şube polislerinin ise TSSB, kendini suçlama, dini başa çıkma, kendini soyutlama, güvensiz bağlanma, egosantrizm, sosyal yetersizlik, nesne ilişkisi, gerçeklik algısının bozulması ve halüsinasyon-delüzyon puanlarının anlamlı ölçüde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Hiyerarşik regresyon analizi sonucunda psikolojik dayanıklılık düzeyinin anlamlı şekilde yordandığı saptanmıştır. Yordayıcılık etkisi başa çıkma tarzı %21, nesne ilişkileri ve gerçeği değerlendirme %42'dir.
Özet (Çeviri)
PSYCHOLOGİCAL RESİLİENCE OF POLİCE OFFİCERS İN THE FACE OF TRAUMA İN NARCOTİCS, PUBLİC ORDER, AND TRAFFİC BRANCHES: A COMPARİSON İN TERMS OF COPİNG AND OBJECT RELATİONS The purpose of this study is to examine whether the traumatic conditions (being an aggressor, witnessing, exposure) faced by police officers working in the narcotics, public order, and traffic branches within the Erzurum Provincial Police Department vary among different branches, and whether these traumatic conditions result in post-traumatic stress disorder (PTSD) symptoms. Additionally, the study investigates the psychological resilience of police officers according to their branch of work, their coping strategies, and the differences in their object relations. The study also aims to evaluate the impact of coping strategies and object relations on psychological resilience. A relational screening model was used, and a stratified random sampling method was adopted. The study included a total of 143 police officers with valid data. Statistical analyses were performed using the SPSS 27.0 software package. According to the analysis results, public order branch officers encountered all three types of traumatic events (aggressor, witness, and exposure) significantly more frequently, while they were found to be the most psychologically resilient among the branches. Police officers in the narcotics branch had significantly higher alienation scores compared to other branches. Traffic branch officers were found to have significantly higher scores in PTSD, self-blame coping, religious coping, insecure attachment, egocentrism, social inadequacy, object relations, reality distortion, and hallucination-delusion. Hierarchical regression analysis revealed that the level of psychological resilience was significantly predicted, with coping style accounting for 21% and object relations accounting for 42% of the variance in resilience.