İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran 0-18 yaş grubu travma vakalarının adli tıbbi açıdan değerlendirilmesi
Forensic medical evaluation of trauma cases in 0-18 age group presenting to Istanbul University-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Medical Faculty Emergency Department
- Tez No: 928428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ŞENEL ERASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, adli tıp, adli rapor, adli vaka, travma, Child, forensic case, forensic medicine, forensic report, trauma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Amaç: Acil servise başvuran tüm travma olguları adli olgu niteliği taşımaktadır. Bu çalışma ile travma öyküsü ile acil servise başvuran 0-18 yaş grubu bireylerin; yaşı, cinsiyeti, maruz kaldıkları travma türü, travmanın ne tür yaralanmalara sebep olduğu, vücudun hangi bölgesinde yaralanma meydana geldiği, yaralanmanın ağırlığının adli raporlara ne şekilde yansıtıldığı retrospektif olarak değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 01.01.2019 – 31.12.2023 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yetişkin ve Çocuk Acil Servislerine başvuran ve ana bilim dalımızdan konsültasyon ile görüş istenen 0-18 yaş grubundaki 1621 olgu incelendi. Bulgular: Olguların %86,7'sinin yetişkin acilden, %13,3'ünün ise çocuk acilden tarafımıza danışıldığı, tüm olguların %66,6'sının erkek, %33,4'ünün kadın cinsiyette olduğu, tüm olguların %45,2'sinin 12-18 yaş grubunda olduğu görüldü. Olguların %84,8'inde fiziksel nitelikte, %11,2'sinde kimyasal nitelikte yaralanma tespit edildiği, fiziksel nitelikli yaralanmalar arasında ise %69,0 ile en çok künt travmatik yaralanma olgularının olduğu, bunu %13,5 ile kesici alet yaralanması ve penetran travmatik yaralanmaların takip ettiği görüldü. Olguların %35,3'ünde yaralanmanın basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olmadığı ve olguların %9,6'sında yaralanmanın kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda olguların çok büyük bir kısmını trafik kazası, darp, düşme ve ev kazası olguları oluşturmaktadır. Ergenlik dönemi erkek cinsiyetteki darp olgularının tüm olgulara oranı dikkat çekmektedir. Ayrıca ev/okul/iş kazası, termal yaralanma, koroziv madde maruziyeti, yabancı cisim aspirasyonu/yutulması vb. olgular öngörülebilir ve önlenebilir olması açısından oldukça önemlidir. Yaralanmaların ve kazaların önlenmesinde; çocuklar için güvenli bir çevre oluşturulması, toplumda bilinç ve farkındalığın oluşması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: All trauma cases admitted to the emergency department are forensic cases. In this study, we retrospectively evaluated the age, gender, type of trauma, what kind of injuries the trauma caused, in which part of the body the injury occurred, and how the severity of the injury was reflected in the forensic reports of individuals aged 0-18 years who presented to the emergency department with a history of trauma. Materials and Methods: In this study, 1621 cases in the 0-18 age group who presented to the Adult and Pediatric Emergency Departments of Istanbul University - Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine between 01.01.2019 and 31.12.2023 and who were asked for consultation from our department were examined. Results: It was observed that 86.7% of the cases were consulted from the adult emergency department and 13.3% from the pediatric emergency department, 66.6% of all cases were male, 33.4% were female, and 45.2% of all cases were in the 12-18 age group. It was observed that 84.8% of the cases had physical injuries and 11.2% had chemical injuries. Among the physical injuries, blunt traumatic injuries were the most common with 69.0%, followed by sharp instrument injuries and penetrating traumatic injuries with 13.5%. In 35.3% of the cases, the injury was not mild enough to be resolved with a simple medical intervention and in 9.6% of the cases, the injury caused a life-threatening situation. Conclusion: In our study, the majority of the cases were traffic accidents, assaults, falls and home accidents. The ratio of assault cases in adolescent male gender to all cases is remarkable. In addition, home/school/work accidents, thermal injuries, corrosive substance exposure, foreign body aspiration/ingestion etc. are very important in terms of being predictable and preventable. In the prevention of injuries and accidents, it is important to create a safe environment for children and to raise awareness and consciousness in the society.