Ebeveyn stresinin çocuk ve ebeveyn iletişimi üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of parental stress on child and parent communication
- Tez No: 928629
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÖKÇE TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Ebeveyn stresi, Stres kaynakları, İletişim, Parent, Parental stress, Sources of stress, Communication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ebeveyn stresi, ebeveynlik rolüyle ilişkili olarak yaşanan ve genellikle çocukların bakımı, yetiştirilmesi ve aile dinamikleri gibi faktörlerden kaynaklanan stres durumudur. Bu çalışmanın amacı, ebeveyn stresinin çocuk ve ebeveyn iletişimi üzerindeki etkilerini daha derinlemesine anlamaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışma nitel araştırma yönteminde tasarlanarak“Durum Çalışması”deseni kullanılmıştır. Araştırmanın verileri sekiz katılımcı ile yapılan mülakatlardan elde edilmiştir. Katılımcılarla yapılan görüşmelerde sekiz sorudan oluşan yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Araştırma verileri Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre katılımcıların neredeyse tamamı son zamanlarda stres hissettiğini ifade etmişlerdir. Stresin en önemli kaynağı olarak iş hayatı, ekonomik problemler ve eş ilişkileri olarak dikkat çekmiştir. Katılımcıların stresle başa çıkmada bireysel farklılıklar ön plana çıkmıştır. Eğlence, alışveriş ve sosyal destek en önemli stresle başa çıkma yöntemleri olmuştur. Ebeveynlerin büyük çoğunluğu (6 kişi) çocuklarıyla sık sık iletişim kurmakta fakat neredeyse tamamı iletişim zorlukları yaşamaktadır. Araştırma sonucunda, açıkça görülmüştür ki, ebeveyn stresi çocuk ile ebeveyn arasındaki iletişimi olumsuz etkilemektedir. Analiz sonuçları ciddi düzeyde stres altında olan ebeveynlerin çocuklarıyla anlamlı ve özgün bir bağ kurmasının zor olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, bu etkili iletişim eksikliği çocuklarda duygusal ve davranışsal tepkiler oluşmasına neden olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Parental stress refers to the psychological and emotional strain that arises from the responsibilities and challenges associated with being a parent. It typically arises from aspects such as the care and raising of children, as well as the relationships within the family. The objective of this study is to gain a deeper understanding of the impact of parental stress on communication between parents and children. In order to achieve this objective, the study was conducted using the qualitative research methodology and employed the“Case Study”approach. The data of the research were obtained from interviews with eight participants. The interviews with the participants utilized a semi-structured interview form including of eight questions. The research data underwent analysis utilizing the Interpretive Phenomenological Analysis methodology. According to the research findings, almost all of the participants stated that they felt stressed recently. Business life, economic problems and spouse relationships have attracted attention as the most important sources of stress. Individual differences came to the fore in participants' ability to cope with stress. Entertainment, shopping and social support have been the most important methods of coping with stress. The majority of parents (6 people) communicate frequently with their children, but almost all of them experience communication difficulties. As a result of the research, it is clearly seen that parental stress negatively affects the communication between the child and the parent. The results of the analysis showed that it is difficult for parents who are under severe stress to establish a meaningful and authentic bond with their children. As a result, this lack of effective communication can cause emotional and behavioural reactions in children.