Esnek parçalar teorisi: Çocukların oyun davranışlarının ve yaratıcılıklarının incelenmesi
Loose parts theory: Examination of children's play behaviors and creativity
  1. Tez No: 928675
  2. Yazar: BİLGE YILDIZ KUKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENEKŞE BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: serbest oyun, dış mekanda oyun, esnek parçalar teorisi, yaratıcılık, free play, outdoor play, loose parts theory, creativity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Çalışmanın amacı, esnek parça teorisinden yola çıkarak dış mekanda esnek parçaları (loose parts) kullanarak serbest oyun oynayan çocukların oyun davranışlarının ve yaratıcılıklarının incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu Ankara ilinde Okul Öncesi Eğitimi kurumunda eğitim alan 5-6 yaş grubundaki toplam 9 okul öncesi çocuk oluşturmuştur. Araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi tercih edilmiştir. Mekanın düzenlenmesinde çocukların esnek parçalar ile oyun oynamalarına yönelik dış mekanda bir depo ve içerisine esnek parçalar özellikleri taşıyan uygun materyallerin bulundurulması sağlanmıştır. Araştırmaya katılmaya gönüllü olan çocukların, haftada üç gün serbest oyun zamanında 60 ila 90 dakika süresince 8 hafta boyunca dış mekanda bu materyallerle oynamalarına fırsat verilmiştir. Araştırma sürecinde araştırmacı katılımsız gözlemci rolü üstlenerek gözlem yapmış ayrıca video kaydı almıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında, Çocuk-Aile Bilgi Formu, yapılan gözlemlerin kaydedilmesi için Oyun Türleri ve Davranışları Gözlem Formu, Yaratıcılık Boyutları Gözlem Formu doldurulmuş, verilerin analizinde tematik analiz ve doküman analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çocukların açık havada esnek parçalarla oyunları sırasında en fazla yaratıcı oyun ve sembolik oyunda zaman geçirdikleri, tüm oyun türlerinin en az bir kez gözlemlendiği, en çok grup oyun davranışını sergiledikleri, belirlenen yaratıcılık boyutlarından ise akıcılık, esneklik, özgünlük ve zenginleştirme boyutlarını sergiledikleri bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine children's free play potential and creativity in outdoor spaces through the use of flexible parts (loose parts). In the research, case study from qualitative analysis methods was used. A total of 9 pre-school children in the 5-6 age group were formed in the Preschool Education program in Ankara province of this programmed study program. In determining the study group of the research, easy usage status control, one of the simple usage methods, was preferred. In the arrangement of the space, an outdoor warehouse for children to play with flexible parts and suitable parts with the characteristics of internal flexible parts were provided. Children who volunteer to participate in the research are given the opportunity to have free play time for 60-90 minutes three days a week and to play with these outdoor materials for 8 weeks. The researcher made continuous observations during this process and was also video recorded and took photographs. Non-participant observation, one of the observation types of data collection tools, was used in the research. Voluntary Participation Form, Child Information Form, Play Types and Behaviors Observation Form, Creativity Observation Form were used for certification in the research, and thematic analysis method was used in the database. As a result of the research, it was found that children spent the most time in creative play and symbolic play while playing with flexible pieces outdoors, that all play types were observed at least once, that they exhibited group play behavior the most, and that they exhibited the dimensions of fluency, flexibility, originality and enrichment from the determined creativity dimensions.