Türkiye'deki GSM operatörleri televizyon reklamlarının göstergebilimsel analizi
GSM operators in Turkey of television advertising semiomical analysis
  1. Tez No: 928681
  2. Yazar: NİL GÖZDE KARACAKÖYLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK YAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon Reklamları, Göstergebilim, GSM Operatörleri, Turkcell, Vodafone, Türk Telekom, Television commercials, Semiotics, GSM Operators, Turkcell, Vodafone, Türk Telekom
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de faaliyet gösteren üç büyük GSM operatörü olan Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'un televizyon reklamlarının göstergebilimsel analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, bu reklamların sunduğu görsel ve anlatısal unsurların anlam yapılarını, Greimas'ın Eyleyenler Modeli çerçevesinde incelemektir. Göstergebilim, göstergelerin anlamlandırılması ve bu anlamların nasıl inşa edildiğini inceleyen bir bilim dalıdır. Greimas'ın Eyleyenler Modeli ise özellikle reklam ve medya içeriklerinin göstergebilimsel çözümlemelerinde kullanılan önemli bir yöntemdir. Araştırma kapsamında, her GSM firmasından iki farklı dönemden seçilmiş toplam altı reklam filmi analiz edilmiştir. Reklamlar, gönderici, alıcı, özne, nesne, yardımcı ve engelleyici gibi temel unsurlar üzerinden değerlendirilmiş, güç ekseni, iletişim ekseni ve yapım ekseni bağlamında çözümlenmiştir. Reklam filmlerinin seçiminde, farklı kitlelere hitap eden ve yakın döneme ait güncel içeriklere öncelik verilmiştir. Örneklemde yer alan reklamlar, firmaların teknolojik yeniliklere adaptasyonu, kültürel değerlere vurgu yapma durumları ve tüketici algısını ölçme stratejileri açısından değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, GSM firmalarının reklamlarında, teknolojik gelişmeler ve toplumsal değerler üzerinden bir ekosistem oluşturma ve bu ekosistemi dönüştürme temasına odaklandıklarını göstermiştir. Çalışma, çağdaş reklamcılık anlayışının görsel ve anlamsal unsurlarını Greimas'ın Eyleyenler Modeli çerçevesinde inceleyen özgün bir katkı sunmaktadır. Sonuçlar, göstergebilim alanındaki araştırmacılar, reklam sektörü çalışanları ve izleyiciler için yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a semiotic analysis of television commercials of Turkcell, Vodafone and Türk Telekom, the three major GSM operators operating in Turkey, was conducted. The aim of the study is to examine the meaning structures of the visual and narrative elements presented in these commercials within the framework of Greimas' Actants Model. Semiotics is a branch of science that examines the interpretation of signs and how these meanings are constructed. Greimas' Actants Model is an important method used especially in the analysis of advertising and media content. A total of six commercials selected from two different periods from each GSM company were analyzed within the scope of the research. The commercials were evaluated based on basic elements such as sender, receiver, subject, object, assistant and hinderer, and were analyzed in the context of the power axis, communication axis and production axis. In the selection of commercials, priority was given to current content that appeals to different audiences and belongs to the recent period. The commercials in the sample were examined in terms of the companies' adaptation to technological innovations, the way they emphasize cultural codes and their strategies to direct consumer perception. The analysis results showed that GSM companies focused on the theme of creating an ecosystem and transforming this ecosystem through technological developments and social values in their advertisements. The study presents an original contribution that examines the visual and semantic elements of contemporary advertising within the framework of Greimas's Actants Model. The results are instructive for researchers in the field of semiotics, advertising sector employees and viewers.