Bipolar bozuklukta Sinaptotagmin-7 düzeyinin epizod dansitesi ve bilişsel bozulmayla ilişkisi
The relationship between Synaptotagmin-7 levels, episode density, and cognitive impairment in bipolar disorder
  1. Tez No: 928754
  2. Yazar: ÖMER ALPER UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ İNCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Glutamat, NMDA, Sinaptik Disfonksiyon, Sinaptotagmin, Bipolar Disorder, Glutamate, NMDA, Synaptic Dysfunction, Synaptotagmin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Remisyon dönemindeki bipolar bozukluk tanılı hastaların plazma sinaptotagmin 7 (SYT7) düzeyini sağlıklı bireylerle karşılaştırmak; epizod dansitesi ve bilişsel bozulma ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın popülasyonu, İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yetişkin Psikiyatri polikliniklerinde takipli DSM-5'e göre bipolar bozukluk tanısı almış remisyon dönemindeki 37 hasta ve 37 sağlıklı bireyden oluşturuldu. Tüm gönüllüler için sosyodemografik veri formu dolduruldu. Hasta grubunda semptomların ve işlevsellik düzeylerinin değerlendirilmesi için Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA) ve Global Değerlendirme Ölçeği (GAS) uygulandı. Tüm katılımcılardan sabah saatlerinde, 6-8 saat açlık sonrası SYT7 düzey ölçümlerinin çalışılabilmesi için venöz kan alındı. Örnekler ELISA yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: SYT7 düzeyi, bipolar bozukluk grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük saptandı (Z=-2.27, p=0.023). Hastalarda SYT7 düzeyi cinsiyet, ilk epizod polaritesi ve psikotik epizod varlığına göre farklılık göstermedi. SYT7 düzeyi ile eğitim seviyesi, hastalık başlangıç yaşı, hastalık süresi, ilk tedavi yaşı, toplam hastaneye yatış sayısı, epizod dansiteleri ve YMDÖ, HDDÖ, GAS klinik ölçek puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hasta grubunda yaş ile SYT7 düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı (r=0.33, p=0.045) bir ilişki izlendi. Tartışma: Bulgular, SYT7 molekülünün bipolar bozuklukta rolü olabileceğine yönelik düşünceleri desteklemekle birlikte; SYT7 ve ilişkili sinaptik süreçlerin hastalıktaki rolünün netleşebilmesi için daha geniş örneklemli, ilaç etkilerinin dışlanabildiği ve diğer sinaptik proteinlerin de katıldığı ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare plasma synaptotagmin-7 (SYT7) levels in patients with bipolar disorder in remission with healthy individuals and to investigate its relationship with clinical variables such as episode density and cognitive impairment. Methods: The study population consisted of 37 patients diagnosed with bipolar disorder in remission according to DSM-5 criteria and 37 healthy individuals, recruited from the outpatient adult psychiatry clinics at Bakirkoy Training and Research Hospital for Psychiatry, Neurology, and Neurosurgery. Sociodemographic data forms were completed for all participants. In the patient group, Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Young Mania Rating Scale (YMRS), Montreal Cognitive Assessment (MoCA), and Global Assessment Scale (GAS) were applied to determine symptoms and functionality. Venous blood samples were collected from all participants in the morning following 6-8 hours of fasting to measure synaptotagmin-7 levels. Measurements were conducted using the ELISA method. Results: SYT7 levels were significantly lower in the patient group compared to the control group (Z=-2.27, p=0.023). SYT7 levels did not differ based on gender, polarity of the first episode, or the presence of psychotic episodes in the patient group. No significant relationship was observed between SYT7 levels and education level, age at disease onset, duration of illness, age at initial treatment, total number of hospitalizations, episode densities, or HDRS, YMRS, and GAS clinical scale scores. A positive correlation was found between age and SYT7 levels in the patient group (r=0.33, p=0.045). Conclusıon: The findings support the potential role of the SYT7 molecule in bipolar disorder. However, further studies with larger sample sizes, excluding the effects of medications, and employing advanced methodologies to analyze synaptic proteins are needed to clarify the role of SYT7 and related synaptic processes in the disorder.