Baba adaylarında sosyal medya bağımlılığı ile doğum öncesi bebeğe bağlanma durumu arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between social media addiction and prenatal attachment to the baby in expectant fathers
- Tez No: 928760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, baba davranışları, ebeveyn çocuk ilişkisi, sosyal medya, prenatal dönem, bağımlılık, aile sağlığı, Family medicine, paternal behavior, parent child relationship, social media, dependency, prenatal period, family health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
AMAÇ: Antenatal dönemde ebeveyn ile oluşan sağlıklı bağ, postnatal dönemdeki güvenli bağlanmanın temelini oluşturmaktadır. Aile hekimliği; bireylerin sağlığını bütüncül bir şekilde ele alan psikososyal desteği de kapsadığından; sosyal medya bağımlılığı ve doğum öncesi bağlanma arasındaki ilişkinin anlaşılmasının, gelecekteki ebeveynlik destek programlarının ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarının şekillendirilmesine ışık tutacağı öngörülmüştür. Bu kapsamda yaptığımız çalışma; baba adaylarında sosyal medya bağımlılığı ile doğum öncesi bebeğe bağlanma durumu arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla dizayn edilmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Kesitsel araştırma modelinde yapılan bu çalışma; 117 baba adayı popülasyonu ile yürütülmüştür. Etik ve idari izinlerin alınmasının ardından, 01.09.2024-01.11.2024 tarihleri arasındaki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Aile Hekimliği ile Kadın Hastalıkları ile Doğum Polikliniğine başvuran gebelere eşlik eden ve çalışmaya katılmayı kabul eden baba adaylarına veri toplama araçları uygulanmıştır. Çalışma grubuna 18 yaş üzerinde olan, eşi gebe olan erkekler dahil edilmiştir. Veriler sosyodemografik özelliklerini sorgulayan bir soru seti, 'Doğum Öncesi Baba Bağlanma Ölçeği' ve 'Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ile elde edilmiştir. Veriler normallik varsayımları açısından Kolmogorv-Smirnov testi ile değerlendirilmiş; ölçek ve alt ölçek puanları arasındaki ilişkiyi belirlemek için parametrik testlerden Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Analizlerde güven aralığı %95 anlamlı kabul edilerek 0.05'den küçük veriler istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. BULGULAR: Çalışma grubundaki baba adaylarının yaş ortalaması 34,64±7,10 ve gebe eşlerinin yaş ortalaması ise 31,44±6,15'dir. Doğum Öncesi Baba Bağlanma Ölçeği'nden alınan puanlar minimum 47, maksimum 79 arasında değişmekte olup, çalışma grubundakilerin ortalama puanı 64,41±6,67'dir ve“iyi”düzeydedir. Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği'nden minimum 6, maksimum 26 puan alınabilmektedir, çalışma grubundakilerin ortalama puanı 12,88±4,82 ve“orta”düzeydedir. Sosyal medya bağımlılığı fazla olan baba adaylarının doğum öncesi bebekle bağlanma düzeyleri daha azdır (p=0.032). Eşi ile uyumlu olduğunu ifade eden baba adaylarında,“bağlanmanın niteliği”alt boyutu ile“bağlanmaya harcanan zaman”alt boyutunun puanları yüksektir (p=0.017). Baba adaylarının çocuklarına ayırdıkları zaman azaldıkça, doğum öncesi bebeğe bağlanma niteliği de azalmaktadır. Bağlanmaya harcanan zaman arttıkça günlük rutin işlerde aktif rol almanın çocuklarla güvenli bağ kurmasına yardımcı olan bir faktör olduğu belirlenmiştir. Gebelik haftasını bilen, sağlık kontrollerine eşiyle birlikte giden baba adaylarının bebekle bağ kurma konusunda hazır oluşuklarının daha fazla olduğu saptanmıştır. Sadece annenin değil babaların da bebek bakımında tam sorumluluk alması gerektiğini düşünen baba adaylarının, bebeğe bağlanma konusuna ayırdıkları zaman daha fazladır. Gebelik kontrollerinde eşinin yanında bulunan baba adaylarının sosyal medya bağımlılığı daha azdır. İşi dışında internette ve sosyal medyada 4-6 saat zaman geçiren babaların sosyal medya bağımlılık düzeyleri fazladır. SONUÇ: Sosyal medya bağımlılığı fazla olan baba adaylarının doğum öncesi bebekle bağlanma düzeyleri daha azdır. Baba adaylarının gebe eşi ve bebeği için (isim belirleme, bebeğin bakımına katılım gibi) planlamalara ayırdığı zaman arttıkça, sosyal medya bağımlılığı azalmaktadır. Bebek bakımında babaların tam sorumluluk alması gerektiğini düşünen baba adaylarında, bebeğe bağlanma eğilimi artmaktadır. Baba adaylarında sosyal medya bağımlılığı ile doğum öncesi bebeğe bağlanma durumu arasındaki ilişkinin belirlendiği bu çalışma sonuçlarının, daha sağlıklı bir toplumsal ebeveynlik anlayışının oluşmasına katkıda bulunacağı öngörülmektedir. Baba adaylarına güvenli bağlanma ve sosyal medya bağımlılığı konularında rehberlik edilerek erken müdahale sağlanmasının, birinci basamak sağlık hizmetlerinde önemli olduğu ve aile hekimlerinin yürüttüğü psiko-sosyal hizmetleri kapsamında bu çalışmadan elde edilen verilerin yararlı olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: A healthy bond with the parent during the antenatal period forms the basis of secure attachment in the postnatal period. Since family medicine also includes psychosocial support that addresses the health of individuals in a holistic manner, it is anticipated that understanding the relationship between social media addiction and prenatal attachment will shed light on the shaping of future parenting support programs and social media usage habits. In this context, our study was conducted to investigate the relationship between social media addiction and prenatal attachment in fathers-to-be. MATERIAL AND METHODS: This study, conducted in a cross-sectional research model, was conducted with a population of 117 fathers-to-be. After obtaining ethical and administrative permissions, data collection tools were applied to the fathers-to-be who were present with the pregnant women who applied to the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Family Medicine and Gynecology and Obstetrics Polyclinic between 01.09.2024 and 01.11.2024 and who agreed to participate in the study. Men over the age of 18 and whose wives were pregnant were included in the study group. The data were obtained with a set of questions questioning sociodemographic characteristics, the 'Prenatal Father Attachment Scale' and the 'Bergen Social Media Addiction Scale'. The data were evaluated with the Kolmogorv-Smirnov test in terms of normality assumptions; Pearson correlation analysis, one of the parametric tests, was performed to determine the relationship between the scale and subscale scores. In the analyses, a confidence interval of 95% was accepted as significant and data less than 0.05 were considered statistically significant. RESULTS: The average age of the father candidates in the study group was 34.64±7.10 and the average age of their pregnant wives was 31.44±6.15. The scores obtained from the Prenatal Father Attachment Scale ranged from a minimum of 47 to a maximum of 79, and the average score of those in the study group was 64.41±6.67, which is at a“good”level. A minimum of 6 and a maximum of 26 points can be obtained from the Social Media Addiction Scale, the average score of those in the study group is 12.88±4.82 and is at a“medium”level. In father candidates who state that they are compatible with their spouses, the scores of the“quality of attachment”sub-dimension and the“time spent on attachment”sub-dimension are high. As the time spent by father candidates with their children decreases, the quality of attachment to the baby before birth also decreases. It has been determined that taking an active role in daily routines is a factor that helps to establish a secure bond with children as the time spent on attachment increases. It has been determined that father candidates who know their pregnancy week and go to health checks with their spouses are more prepared to bond with the baby. Father candidates who think that not only mothers but also fathers should take full responsibility for baby care spend more time on bonding with the baby. Father candidates who are with their spouses during pregnancy checks have less social media addiction. Fathers who spend 4-6 hours on the internet and social media outside of work have high social media addiction levels. CONCLUSION: As the time that fathers-to-be spend on their pregnant wife and baby increases, their social media addiction decreases. Fathers-to-be who are highly addicted to social media have lower levels of prenatal attachment to their babies. In fathers-to-be who think that fathers should take full responsibility for baby care, their tendency to bond with their babies increases. It is anticipated that the results of this study, which determines the relationship between social media addiction and prenatal attachment to their babies in fathers-to-be, will contribute to the formation of a healthier social parenting approach. It is anticipated that providing early intervention by providing guidance to fathers-to-be on secure attachment and social media addiction is important in primary health care services and that the data obtained from this study will be useful within the scope of psychosocial services provided by family physicians.