Pediatrik inflamatuvar bağırsak hastalıklarında biyolojik ajan kullanımı: Tek merkez deneyimi
Use of biological agents in pediatric inflammatory bowel diseases: Single-center experience
  1. Tez No: 928759
  2. Yazar: SAMET DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSEL KUTLUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları, Biyolojik Ajan Tedavisi, Hastalık aktivite skoru, Crohn Hastalığı, Ülseratif kolit, Pediatric Inflammatory Bowel Disease, Biological Agent Therapy, Disease Activity Score, Crohn's Disease, Ulcerative Colitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pediatrik inflamatuvar bağırsak hastalıklarında (İBH) biyolojik ajan kullanımının etkinliği değerlendirilmiştir. Crohn hastalığı (CH) ve ülseratif kolit (ÜK) tanısı almış hastalarda biyolojik tedaviye verilen yanıt, büyüme-gelişme parametreleri, laboratuvar bulguları ve hastalık aktivite indekslerindeki değişimler incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: 2020-2024 yılları arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Kliniği'nde takip edilen ve Konvansiyonel tedaviye yanıt alınamayan biyolojik ajan tedavisi başlanan 44 pediatrik İBH hastası retrospektif olarak incelendi. Hastaların tanı anındaki klinik ve laboratuvar özellikleri, biyolojik ajan tedavisi öncesi ve sonrası (0, 3 ve 6. aylarda) büyüme-gelişme parametreleri, inflamasyon belirteçleri ve hastalık aktivite skorları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 44 hastanın 25'i Crohn hastalığı, 19'u ülseratif kolit tanılıydı. Hastalara infliksimab veya adalimumab biyolojik ajanları uygulanmış, tedavi sürecinde hastalık aktivite skorlarında belirgin iyileşme görülmüştür. Biyolojik ajan kullanımının büyüme-gelişme parametrelerinde olumlu etkileri gözlemlenmiş, inflamasyon belirteçlerinde düşüş saptanmıştır. Tedaviye erken başlanan hastalarda klinik yanıtın daha başarılı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Biyolojik ajan tedavisi, pediatrik İBH hastalarında inflamasyonu baskılayarak büyüme ve gelişimi olumlu yönde etkilemektedir. Geleneksel tedavilere yanıt vermeyen hastalarda biyolojik ajanlar etkili ve güvenilir bir seçenek olup hastalığın seyrini, laboratuvar değerlerini ve klinik semptomları olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of biological agent use in pediatric inflammatory bowel diseases (IBD). The response to biological therapy, growth and development parameters, laboratory findings, and changes in disease activity indices were analyzed in patients diagnosed with Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC). Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 44 pediatric IBD patients who were followed up at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Pediatric Gastroenterology Clinic between 2020 and 2024 and had been started on biological therapy due to inadequate response to conventional treatment. The clinical and laboratory characteristics at diagnosis, as well as growth and development parameters, inflammatory markers, and disease activity scores before and after biological therapy (at 0, 3, and 6 months), were assessed. Results: Of the 44 patients included in the study, 25 were diagnosed with Crohn's disease and 19 with ulcerative colitis. The patients received infliximab or adalimumab, and a significant improvement in disease activity scores was observed during treatment. Biological agent use positively affected growth and development parameters, and a decrease in inflammatory markers was detected. Patients who started treatment earlier demonstrated better clinical responses. Conclusion: Biological agent therapy suppresses inflammation and positively affects growth and development in pediatric IBD patients. It is an effective and reliable option for patients who do not respond to conventional treatments, positively influencing disease course, laboratory values, and clinical symptoms.