Hıbrî Ali Kütahyavî ve Havâssu'l-Kur'ân ile alakalı eseri: Şifâü'l-Ebdân
Hıbrî Ali Kütahyavî and his work related to Havâss al-Qur'ân: Şifâü'l-Ebdân
  1. Tez No: 928810
  2. Yazar: FATMA ZEHRA DONAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ŞENGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Havâssu'l-Kur'ân, Duâ, Şifâ, Ali Hıbrî Efendi, Kızılhisâr, Havass al-Qur'an, Prayer, Shifa, Ali Hıbrî Efendi, Kızılhisâr
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 523
Özet
İslam inancına göre; Kur'ân-ı Kerîm, insanlığa gönderilen son ilahî kitabtır ve ondan sonra başka kutsal kitap gönderilmeyecektir. Kur'ân-ı Kerîm'in hakikatleri hiçbir zaman değişmeyecektir. Kur'ân-ı Kerîm, Hz. Muhammed'in (s.a.s.) peygamber olduğunu gösteren mucizelerin en büyüğüdür. Kur'ân-ı Kerîm'in barındırdığı sırlar saymakla bitmez. Öte yandan Kur'ân-ı Kerîm'in hem maddî hem manevî hastalıklara şifâ olması onun bu ilahî kitap olma vasfını ortaya koymaktadır. Bu minvalde bazı İslâm âlimleri, Kur'ân-ı Kerîm'in belli bir tertip üzere okunmasıyla Kur'ân'daki bazı havâssa nail olunabileceğini dile getirmişlerdir. Türkler, İslâmiyet'ten önce olduğu gibi İslamiyet'den sonra da maddî ve manevî hastalıklara çeşitli şifâ yöntemleri aramışlardır. Kur'ân-ı Kerîm'in kendisini“bir şifâ ve rahmet”olarak tanıtması onların dikkatini çekmiş, her ne kadar bu ifadelerle mecazî bir anlam ifade edilmişse de, âyet, sûre ve esmâü'l-hüsnâ okumaları da bir şifâ kaynağı olarak telakki edilmiştir. Tarih boyunca hem bedenî hem de psikolojik hastalıklara duâ ve manevî tedavi yöntemleri uygulanmiş bu şifâ yönteminin hastalar yüksek bir umut ve moral olduğu gözlenmiştir. Tarihimizde bu minvalde kaleme alınmış birçok eser mevcuttur. Bunlardan biri de XVII. asır Osmanlı âlimlerinden Ali Hıbrî Efendi'nin yazdığı Şifâü'l-ebdâni'l-merzâ fî sırrı menâfi'i'l-Kur'âni'ş-Şerîfi ve'l-esmâi'l-hüsnâ adlı eseridir. Havâssu'l-Kur'ân tarzında yazılan bu eser, tezimizin ana omurgasını oluşturmaktadır. Ayrıca çalışmamızda Kur'ân-ı Kerîm'in şifâ kaynağı olması bakımından havâssu'l-Kur'ân'ın ne olduğu, bu alanda yazılan eserlerin neler olduğu araştırılmış, Ali Hıbrî Efendi'nin hayatı, ilmî yönü ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, çalışmamızda daha çok kısa adıyla Şifâü'l-ebdân olarak adlandırılan eseri tanıtılmış ve eserin muhtevâ incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the Islamic belief, the Qur'an is the last divine book sent to humanity, and no other sacred book will be sent after it. The truths of the Qur'an will never change. The Qur'an is the greatest miracle that proves the prophethood of Prophet Muhammad (peace be upon him). The hidden secrets contained in the Qur'an are countless. Moreover, the Qur'an being a remedy for both physical and spiritual ailments demonstrates its divine nature. In this regard, some Islamic scholars have expressed that by reciting the Qur'an in a certain order, one can attain access to some of its hidden meanings. Turks, both before and after Islam, have sought various remedies for physical and spiritual ailments. The Qur'an introducing itself as“a healing and mercy”caught their attention, and although these expressions carry metaphorical meanings, recitation of verses, chapters, and the beautiful names of Allâh has been regarded as a source of healing. Throughout history, both physical and psychological ailments have been treated with prayers and spiritual healing methods, and it has been observed that patients have gained high hopes and morale from this healing method. In our history, there are many works written in this context. One of these is the work titled“Şifâü'l-ebdâni'l-merzâ fî sırrı menâfi'i'l-Kur'âni'ş-Şerîfi ve'l-esmâi'l-hüsnâ”by Ali Hıbrî Efendi, an Ottoman scholar from the 17th century. This work, written in the style of“Havâssu'l-Kur'ân,”forms the main backbone of our thesis. Additionally, in our study, the concept of“Havâssu'l-Kur'ân,”what it entails, and the works written in this field have been investigated. Information about Ali Hıbrî Efendi's life, his scholarly contributions, and his works has been provided. Furthermore, the work known as“Şifâü'l-ebdân”has been introduced and its content has been analyzed in our study.