Demokrasi ve gelir dağılımının cinsiyet eşitsizliği üzerine etkileri
Effects of democracy and income distribution on gender inequality
- Tez No: 928812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet eşitsizliği, demokrasi, gelir dağılımı, logit model, diskirimant analizi, doğrusal regresyon, Gender inequality, democracy, income distribution, logit model, discriminant analysis, linear regression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Tarihten günümüze kadar devletler halkının refah seviyesini her zaman daha üste çıkarmak için uğraşmışlardır. Halkların beklediği eşitlik devletin vaat ettiği eşitlik ile ne kadar uyumlu olduğu hep merak konusu olmuştur. Son 50 yılda ismi konulan cinsiyet eşitsizliği kavramı sürekli tartışma konusu olmuştur. Çalışma, demokrasi ve gelir dağılımının cinsiyet eşitsizliği üzerine yapılmıştır. Çalışmada 71 ülkenin 2010-2021 yılları arasındaki demokrasi İndeksi, cinsiyet eşitsizliği İndeksi (GII) ve insani gelişim İndeksi (HDI), gelir eşitsizliği (GINI) İndeksi verileri kullanılmıştır. Bu çalışmada, cinsiyet eşitsizliğini etkileyen demokrasi ve gelir dağılımı değişkenleri tarafından detaylı bir şekilde incelenmiş ve analiz edilmiştir. Tam demokrasilerden, kusurlu demokrasiler, hibrit rejimler ve otoriter rejimlere gidildikçe ortalama demokrasi skoru azalmakta ve cinsiyet eşitsizliği artmaktadır. Bu durum toplumsal cinsiyet eşitliğinin tam demokrasiler için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Türkiye'de ise cinsiyet eşitsizliği kusurlu demokrasilerle hemen hemen aynı, fakat ortalama demokrasi skoru kusurlu demokrasilerden oldukça düşüktür. Demokrasi bileşenleri değerlerindeki bir standart sapma artışının toplumsal cinsiyet eşitsizliği değerlerine etkisini araştırdığımız bu bölümde, ulusların demokratik rejim düzeyleri ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını görmek için regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda en önemli azaltıcı etki faktörü Siyasi Katılım bileşeninde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, states have consistently endeavored to improve the welfare and prosperity of their populations. The degree to which the equality anticipated by the people aligns with the equality promised by the state has consistently been a subject of inquiry. The concept of gender inequality, which has been named in the last 50 years, has consistently been a subject of debate. The study examines the impact of democracy and income distribution on gender inequality. The study employs data from 71 countries, including the Democracy Index, Gender Inequality Index (GII), Human Development Index (HDI), and the Gini Index for income inequality, covering the period from 2010 to 2021. In this study, the variables of democracy and income distribution, which affect gender inequality, have been examined and analyzed in detail. As one progresses from full democracies to flawed democracies, hybrid regimes, and authoritarian regimes, the average democracy score declines, while gender inequality rises. This situation demonstrates how crucial gender equality is for full democracies. In Turkey, gender inequality is nearly equivalent to that in flawed democracies; however, the average democracy score is considerably lower than in flawed democracies. In this section, where we investigated the effect of a one standard deviation increase in democracy value components on gender inequality values, regression analysis was conducted to see whether there was a meaningful relationship between the democratic regime level of nations and gender inequality situations. Based on the results of the analyses, the most significant mitigating effect is observed in the Political Participation component.