Third-party interventions and sexual violence: Cases of the democratic republic of congo (DRC) and the central african republic (CAR)
Üçüncü taraf müdahaleleri ve cinsel şiddet: Demokratik kongo cumhuriyeti (DKC) ve orta afrika cumhuriyeti (OAC) örnek olay incelemeleri
- Tez No: 928854
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. SEVİLAY ZEHRA AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Üçüncü Taraf Müdahaleleri, STKlar, barış muhafızları, insani yardım, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, cinsel şiddet, uzun süreli devlet içi çatışma, Third-party interventions, NGOs, peacekeepers, humanitarian aid, Democratic Republic of Congo, Central African Republic, sexual violence, extended intra-state conflict
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tezin amacı Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) devlet içi çatışmalarda üçüncü taraf müdahalesi ve cinsel şiddet problemini daha derinlemesine anlayabilmektir. Bu çalışmada, müdahalede bulunan üçüncü taraflar barış muhafızları ve hükümet-dışı aktörleri kapsamaktadır. DKC ve OAC örneklerinin seçilme sebebi, bunların uzun süreli devlet içi çatışma ve üçüncü taraf müdahalesi geçmişi olan sayılı Afrika ülkesinden ikisi olmasıdır. Bu çalışma, DKC ve OAC iç çatışmalarında üçüncü taraflara yöneltilen cinsel şiddet suçlamalarının neden çok yaygın olduğu sorusuna cevap aramaktadır. Tezin ana argümanı, DKC ve OAC iç çatışmalarına müdahil olan üçüncü taraflardan kaynaklanan cinsel şiddetin, devletin çöküşü ve buna bağlı olarak ortaya çıkan hukuki koruma mekanizmalarının kaybolması, güvensizlik, istikrarsızlık ve aşırı fakirlik gibi sonuçlara; üçüncü tarafların görevlerinin uzun süreli olması; üçüncü taraflara verilen dokunulmazlıktan kaynaklı cezasızlık durumu; ve askeri güçlerin aşırı maskülinitesi ve erkeklerin seks yapmak hakkı bağlamında değerlendirilmesi gibi birtakım faktörlere bağlı olmasıdır. Bu tez, ilgili uluslararası ilişkiler literatüründe henüz az yer alan devlet içi çatışmalarda üçüncü tarafların müdahalesi ve cinsel şiddet konusu üzerine başka araştırmacıların da çalışmayı sürdürmesine fırsat sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis sets out to get a deeper understanding of the problem of third-party interventions and sexual violence in the intra-state conflicts of the Democratic Republic of Congo (DRC) and the Central African Republic (CAR). In this study the intervening third parties refer to peacekeepers and non-governmental organizations. DRC and CAR were chosen as the case studies, because they are among the few countries that have experienced long histories of intra-state conflicts and third-party interventions in Africa. The study seeks to answer the question of why sexual violence accusations against the third-party actors are rampant in the intra-state conflicts of DRC and CAR. The main argument of the thesis is that sexual violence arising from third-party interveners present in intra-state conflicts of DRC and CAR is due to certain factors such as the collapse of the state and its attending outcomes such as the loss of legal protection mechanisms, insecurity, instability, and extreme poverty; the long-term missions of third-party interveners; impunity arising from immunities awarded to third-party interveners; and hyper-masculinity of military men and what they see as a man's right to have sex. The thesis offers an opportunity to scholars to continue with further research on sexual violence and third-party interveners in intra-state conflicts, as the relevant literature is still thin in the discipline of International Relations.