Algılanan anne-baba özgecilik eğitimi ve çocukların özgecilik ile sosyal bilgiler dersindeki bazı değerlere sahip olma düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between perceived parental altruism education and children's possession levels of altruism and certain values in social studies
  1. Tez No: 928898
  2. Yazar: MERVE ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, değer eğitimi, özgecilik, ailede özgecilik eğitimi, sosyal bilgiler, dayanışma, yardımseverlik, adil olma, Value, value education, altruism, altruism education in the family, social studies, solidarity, helpfulness, justice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmada algılanan anne-baba özgecilik eğitimi ve çocukların özgecilik ile sosyal bilgiler dersindeki bazı değerlere sahip olma düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Edirne il merkezinde 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ve özel ilkokulların 4 ve ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarında öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden uygun örnekleme yoluyla seçilen toplam 1494 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Ailede Diğerkâmlık Eğitimi Davranış Ölçeği, Üretken Özgecilik Ölçeği, Yardımseverlik Ölçeği, Dayanışma Ölçeği ve Adalet Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin demografik değişkenlerine göre incelendiğinde kız öğrenciler, tüm değerler açısından (özgecilik, yardımseverlik, dayanışma ve adil olma) anlamlı düzeyde daha yüksek puanlara sahiptir. Bunun yanı sıra, okul türü ve kademesine bağlı olarak da bazı ölçek puanlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Çalışmada, aileden algılanan özgecilik eğitiminin tüm boyutlarının, çocukların özgecilik düzeyleri üzerinde doğrudan pozitif anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca özgecilik, yardımseverlik ve adil olma üzerinde doğrudan etkiye sahip olup; dayanışma üzerinde de yardımseverlik üzerinden dolaylı etkiye sahiptir. Bunun yanında özgecilik, yardımseverlik ve dayanışma eğilimleri üzerinde dolaylı olarak da etkili olup, adil olma eğilimlerini de bu yolla artırmaktadır. Yardımseverlik ve dayanışmanın, aileden algılanan özgecilik eğitimi ile adil olma arasında anlamlı düzeyde aracılık ettiği tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca, özgeciliğin aileden algılanan özgecilik eğitimi ile yardımseverlik ve adil olma arasında aracılık yaptığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between perceived parental altruism education, children's level of altruism, and their possession of some values emphasized in social studies. The research was conducted using the correlational survey model. The population of the study consisted of students from 4th-grade elementary schools and 5th, 6th and 7th-grade middle schools in public and private institutions affiliated with the 2023-2024 academic year in Edirne city centre. The sample of the study consisted total of 1494 students from selected by convenient sampling from this population. The Personal Information Form, the Altruism Education Behavior Scale in the Family, the Generative Altruism Scale, the Helpfulness Scale, the Solidarity Scale and the Inclination for Justice Scale were used as data collection tools. According to the findings of the study, female students scored significantly higher on all values. In addition, significant differences were found in some of the scale scores based on school type and educational level. All dimensions of altruism education perceived from the family were found to have a direct and significant positive effect on children's altruism levels. In addition, altruism had a direct effect on helpfulness and fairness, and an indirect effect on solidarity through helpfulness. It was found that helpfulness and solidarity significantly mediated the relationship between altruism education perceived from family and justice. Altruism was also found to mediate the relationship between altruism education perceived from family and helpfulness and justice.