Toplumun sağlık bakım gereksinimlerinin karşılanmasında yerel yönetimlerin katkısına yönelik bir model önerisi
A model proposal for the contribution of local goverments in meeting the health care needs of the society
- Tez No: 928911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Sağlık Hizmeti, Evde Bakım, Toplum Sağlığı, Local Government, Health Care, Home Care, Public Health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefkoşa ilçesinde bağlı Değirmenlik bölgesindeki toplumun sağlık bakım gereksinimlerinin, bu bölgede yaşayan halkın, sağlık çalışanlarının ve yerel yöneticilerin görüşleri alınarak belirlenmesi ve belirlenen bu gereksinimler doğrultusunda Değirmenlik Akıncılar Belediyesi tarafından yürütülecek bir model geliştirilmesi ve ön uygulaması yapılarak modelin işleyişinin değerlendirilmesi amaçlandı. Araştırmanın ilk aşaması üç farklı örneklem üzerinde (bölge halkı, sağlık çalışanları ve yerel yöneticiler) gerçekleştirildi. Araştırmanın nicel aşamasının evrenini, Değirmenlik Akıncılar Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan olan kişiler (Ntoplam= 11,865). Örneklemini ise burada yaşayan 18 yaş ve üzeri olan 401 kişi (n=401) oluşturdu. Araştırmanın nitel aşamasının evrenini, Değirmenlik Akıncılar Belediyesi sınırları içerinde hizmet veren üç sağlık ocağında çalışan sağlık çalışanları (N=29) ile yerel yöneticiler (N=11), örneklemini ise 7 sağlık çalışanı ve 11 yerel yönetici olarak toplam 18 kişi oluşturdu (n=18). Araştırmanın ikinci aşamasının evrenini, Değirmenlik Akıncılar Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan 65 yaş ve üzeri bireyler oluşturdu (N=1,557). Araştırmanın ikinci aşamasının örneklemini“Evde Sağlık Bakımı ve Sosyal Destek Modeli ”ne gönüllü olarak başvurup yararlanan altı birey oluşturdu (n=6). Araştırmanın nicel aşamasında, bölge halkının görüşlerinin belirlenmesinde ise,“Sosyal Tanılama Formu”ve“Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL-BREF) kullanıldı. Bu çalışmanın bölge halkına uygulanması 01/12/2021 – 27/02/2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın nitel aşamasında bireysel derinlemesine görüşmelerde kullanılmak üzere sağlık çalışanları ve yerel yöneticilerle ile yapılan görüşmeleri yapılandırmak ve görüşmelerini ortaya çıkarmak amacıyla her grup için farklı içerikte hazırlanan ”Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu-Yerel Yöneticiler“ ve ”Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu- Sağlık Çalışanları“ kullanıldı. Görüşmeler, 02/08/2022-20/09/2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Belirlenen kodlardan aynı anlam ifade eden cümleler arasında ortak yönler bulunarak tema ve alt temalar oluşturuldu. Araştırmanın nicel aşamasında bölgede gereksinim duyulan hizmetlere ilişkin bulguların %67,6'si evde bakım hizmeti olduğu ve yaşam kalitesi alt boyutları arasında en yüksek ortalamanın sosyal ilişkilerde (0.75±0.17) olduğu ve onu sırasıyla psikolojik sağlık, fiziksel sağlık ve genel sağlığın izlediği belirlendi. Yaşam kalitesini gelir düzeyi ve yaş faktörünün etkilediği bulundu. Nitel aşamada ise yerel yöneticiler ve sağlık çalışanlarının görüşlerinden 3 tema ve 14 alt tema oluşturuldu. Katılımcılar, bölgenin 65 yaş üzeri nüfus popülasyonun çok fazla olduğunu, 65 yaş üzeri nüfusun artmasıyla birlikte bu nüfusa verilecek hizmetlerin geliştirilmesinin önemli hale geldiği ayrıca evde bakım modelinin multidisipliner bir ekiple veya iş birliği içerisinde koordineli olarak yapılması gerektiği ifade edildi. Araştırmanın ikinci aşamasında ilk aşamada belirlenen bölge halkının sağlık gereksinimleri doğrultusunda, yerel yönetimler tarafından yürütülecek ”Evde Sağlık Bakımı ve Sosyal Destek Modeli“ oluşturuldu. Bireylerin halen hizmetten yararlanmaya devam etmesi nedeniyle, 3 aylık uygulama sonucunda, bireylere verilen hizmetin sonuçlarının ve sağlık düzeylerinin değerlendirilmesi, bireylerin Bakım Bağımlılığı Ölçeği'nden alınan puanlar, sağlık çalışanlarının görüşleri ve memnuniyet puanları üzerinden yapıldı. Toplumun gereksinimleri doğrultusunda geliştirilen, belediyenin sorumluluğunda yürütülecek ”Evde Sağlık Bakımı ve Sosyal Destek Modeli"nin örnek bir hizmet modeli olarak 65 yaş ve üzeri bireylerin sağlık düzeylerinin iyileştirilmesi, sunulan sağlık hizmetlerinin daha etkili hale getirilmesi ve bireylerin ve ayrıca ailelerinin refahına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the health care needs in the municipality of Değirmenlik in the Nicosia district of the Turkish Republic of Northern Cyprus by collecting the opinions of the people living in the area, health care professionals and the local administration, and to develop a model to be implemented by the municipality of Değirmenlik Akıncılar in accordance with these needs, and to evaluate the functioning of the model through a preliminary application. The first phase of the research was conducted on three different samples (local people, health workers and local administrators). The population of the quantitative phase of the research was the people living within the borders of Değirmenlik Akıncılar Municipality (Ntotal= 11,865). The sample consisted of 401 people aged 18 years and over (n=401). The population of the qualitative phase of the study consisted of health workers (N=29) and local administrators (N=11) working in three health centers serving within the borders of Değirmenlik Akıncılar Municipality, and the sample consisted of a total of 18 people, 7 health workers and 11 local administrators (n=18). The population of the second phase of the study consisted of individuals aged 65 years and over living within the borders of Değirmenlik Akıncılar Municipality (N=1,557). The sample of the second stage of the study consisted of six individuals who voluntarily applied to and benefited from the“Home Health Care and Social Support Model”(n=6). In the quantitative phase of the study, the“Social Diagnostic Form”and the“World Health Organization Quality of Life Scale Short Form (WHOQOL-BREF) were used to determine the opinions of the people of the region. The implementation of this study to the people of the region was carried out between 01/12/2021 - 27/02/2022. In the qualitative phase of the study, ”Semi-Structured Interview Form-Local Administrators“ and ”Semi-Structured Interview Form-Health Workers“ were used to structure the interviews with health workers and local administrators to be used in individual in-depth interviews and to reveal their interviews, with different content for each group. Interviews were conducted between 02/08/2022-20/09/2022. Themes and sub-themes were created by finding commonalities between the sentences that expressed the same meaning from the determined codes. In the quantitative phase of the study, it was determined that 67.6% of the findings related to the services needed in the region were home care services and the highest mean among the quality of life sub-dimensions was found in social relations (0.75±0.17), followed by psychological health, physical health and general health, respectively. Income level and age were found to affect quality of life. In the qualitative phase, 3 themes and 14 sub-themes were formed from the opinions of local administrators and health workers. The participants stated that the region has a very high population over the age of 65, that with the increase in the population over the age of 65, it has become important to improve the services to be provided to this population, and that the home care model should be coordinated with a multidisciplinary team or in cooperation. In the second phase of the research, in line with the health needs of the people of the region identified in the first phase, a ”Home Health Care and Social Support Model“ was created to be carried out by local governments. Since the individuals were still benefiting from the service, at the end of the 3-month implementation, the evaluation of the results of the service provided to the individuals and their health levels was made on the basis of the scores obtained from the Care Dependency Scale, the opinions of health workers and satisfaction scores. It is thought that the ”Home Health Care and Social Support Model" developed in line with the needs of the society and to be carried out under the responsibility of the municipality will improve the health levels of individuals aged 65 and over, make the health services provided more effective and contribute to the welfare of individuals and their families as an exemplary service model.