Türkiye-İtalya ticari ilişkileri (1923-1939)
Türkiye-Italy trade relations (1923-1939)
  1. Tez No: 929045
  2. Yazar: CEM APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERHAN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İtalya, Ticaret, İthalat, İhracat, Dış Ticaret, Türkiye, Italy, Trade, Import, Export, Foreign Trade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu doktora tezi, 1923-1939 yılları arasında uluslararası iktisadi koşulların etkisi ve Türkiye'de uygulanan iktisat politikalarının değişimi bağlamında Türk-İtalyan ticari ilişkilerindeki dönüşümü incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, bu dinamiklerin ikili ticari ve iktisadi iş birliklerini tarihsel olarak nasıl şekillendirdiğini ve dönüştürdüğünü ortaya koymaktır. Ayrıca, İtalya'nın Türkiye'ye yönelik yaklaşımındaki tarihsel dönüşüm, Akdeniz ve Levant Bölgesine verilen stratejik önem ışığında değerlendirilmektedir. Araştırmanın yöntemi; tarihsel, iktisadi ve siyasi analizleri bir araya getiren çok disiplinli bir yaklaşım benimsemektedir. Çalışma; ekonomi verileri ve devlet politikalarını içeren birincil ve ikincil kaynakların kapsamlı bir incelemesine dayanmaktadır. Arşiv belgeleri ve ikili ticaret ilişkilerine dair nitel analizler, araştırmanın temel veri toplama araçlarını oluşturmaktadır. Birincil kaynaklar, İtalyan Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Arşivi (Archivio Storico-Diplomatico) ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'na bağlı belgelerden elde edilmiştir. Türk ve İtalyan iktisat tarihine ilişkin literatürün yanı sıra Türkiye'nin küresel ekonomiyle bütünleşme sürecine dair akademik çalışmalar da ikincil kaynaklar olarak araştırmanın kuramsal çerçevesini desteklemektedir. Çalışmada Türk-İtalyan ticari ilişkileri, uluslararası ilişkilerin bir boyutu olarak ele alınıp ihtiva ettiği özellikleri açıklığa kavuşturulacaktır. Bu sayede ilişkiler; ticari diplomasi, istatistiksel göstergeler, ticari hukuk ve organizasyon noktalarından ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu hususlar, çalışmamızın kapsadığı dönem itibariyle iki ülkede de yeni rejimlerin ortaya çıktığı bir dönem olduğu için hem Türkiye'nin hem de İtalya'nın devlet olarak yeni mali, iktisadi ve idari politikalarını da yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis examines the transformation of Turkish-Italian commercial relations in the context of international economic conditions and the changes in economic policies implemented in Turkey between 1923 and 1939. The primary aim of this study is to reveal how these dynamics historically shaped and transformed bilateral commercial and economic cooperation. Furthermore, the historical transformation of Italy's approach towards Turkey is evaluated in light of the strategic importance attributed to the Mediterranean and the Levant region. In this context, Turkey's significance for Italy as a gateway to the Middle East is also analyzed. The methodology of the research adopts a multidisciplinary approach that integrates historical, economic, and political analyses. The study is based on a comprehensive examination of primary and secondary sources, including economic data and government policies. Archival documents and qualitative analyses of bilateral trade relations constitute the primary data collection tools of the research. Primary sources were obtained from the Diplomatic Historical Archive of the Italian Ministry of Foreign Affairs (Archivio Storico-Diplomatico) and the archives of the Directorate of State Archives of the Presidency of the Republic of Turkey. Additionally, the literature on Turkish and Italian economic history, as well as academic studies on Turkey's integration into the global economy, serve as secondary sources to support the theoretical framework of the research. In the study, Turkish-Italian commercial relations will be addressed as an aspect of international relations, aiming to clarify their distinctive characteristics. In this context, the relations will be examined through the lenses of commercial diplomacy, statistical indicators, trade law, and organizational structures. These aspects reflect the newly emerging fiscal, economic, and administrative policies of both Turkey and Italy during the period under study, which coincides with the establishment of new regimes in both countries.