Lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıkları ile akademik güdülenme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between high school students' social media addictions and academic motivation
- Tez No: 929070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Ergen, Sosyal Medya, Akademik Güdülenme, Addiction, Adolescent, Social Media, Academic Motivation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılık ve akademik güdülenme düzeylerini belirleyerek bu iki değişken arasındaki olası ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel model kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde liselerde okuyan öğrenciler oluştururken örneklemini aynı ilçede liselerde öğrenim gören 602 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği ve Akademik Güdülenme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 27.0 istatistik paket programı kullanılarak frekans, yüzde, aritmetik ortalama, bağımsız gruplar için t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Ayrıca lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıkları ile akademik güdülenme düzeyleri arasındaki olası ilişkiye belirlemek için Pearson Korelasyon katsayısı hesaplanmış, öğrencilerin sosyal medya bağımlılık düzeylerinin akademik güdülenmedüzeyini yordayıp yordamadığını tespit etmek için ise çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin sosyal medya bağımlılıklarının düşük düzeyde olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri cinsiyet, baba eğitim durumu, cep telefonu ve bilgisayar/tablete sahip olma değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterirken; sınıf düzeyi, okul türü ve anne eğitim durumuna göre ise olarak anlamlı farklılıklar göstermemiştir. Öğrencilerin akademik güdülenmelerinin orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin akademik güdülenme düzeylerininsınıf düzeyi ve baba eğitim durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Ancak akademik güdülenmedüzeyleri cinsiyet, okul türü ve anne eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermemiştir. Sosyal medya bağımlılığı ve akademik güdülenme arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik olarak yapılan analiz sonucunda sosyal medya bağımlılığı, meşguliyet, duygu durum düzenleme, tekrarlama ve çatışma ile akademik güdülenme arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Sosyal medya bağımlılığı ile akademik güdülenme arasında negatif yönde, düşük seviyede ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sosyal medya bağımlılığı ölçeği alt boyutları akademik güdülenme toplam puanındaki varyansın yaklaşık % 6'sını anlamlı bir şekilde açıklamaktadır. Sonuç olarak, sosyal medya bağımlılığı, duygu durum düzenleme, tekrarlama ve çatışma arttıkça akademik güdülenme azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the social media addiction levels and academic motivation levels of high school students and to determine the possible relationship between these two variables. The relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the research. While the universe of the research consists of students studying in high schools in the Onikişubat district of Kahramanmaraş in the 2023-2024 academic year, the sample consists of 602 students studying in a school in the district. Frequency, percentage, arithmetic mean, t-test for independent groups and one-way analysis of variance (ANOVA) were performed by using SPSS 27.0 statistical package program in the analysis of research program. In addition, the Pearson Correlation coefficient was calculated to determine the possible relationship between the social media addiction and academic motivation levels of high school students, and multiple regression analysis was performed to determine whether the social media addiction levels of students predict the level of academic motivation. As a result of the research, it was found that the students' social media addiction was at a low level. While the students' social media addiction levels showed statistically significant differences according to the variables of gender, father's education level, having a mobile phone and computer/tablet, they did not show significant differences according to the grade level, school type and mother's education level. It was found that the students' academic motivation was at a moderate level. It was found that academic motivation levels showed statistically significant differences according to grade level and father's education level. However, academic motivation levels did not show significant differences according to gender, school type and mother's education level variables. As a result of the analysis conducted to examine the relationship between social media addiction and academic motivation, it was determined that there were statistically significant relationships between social media addiction, busyness, mood regulation, repetition and conflict and academic motivation. It was determined that there was a negative, low level and significant relationship between social media addiction and academic motivation. The sub-dimensions of the social media addiction scale significantly explain approximately 6 percent of the variance in the total academic motivation score. As a result, as social media addiction, mood regulation, repetition and conflict increase, academic motivation decreases.