Örgütsel sağlık iş stresi ve iş performansı ilişkisi: Sağlık çalışanları üzerine bir uygulama
The relationship organizational health work stress and work performance: An application on healthcare professionals
  1. Tez No: 929072
  2. Yazar: ESİN SELİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÇİFTÇİ KIRAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel sağlık, iş stresi, iş performansı, sağlık çalışanları, Organizational health, work stress, work performance, health workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırmada, sağlık çalışanlarında örgütsel sağlık, iş stresi ve iş performansı arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmış ve sonuçları çok yönlü olarak ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 360 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma deseni ve kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak demografik özelliklere ait bilgi formu, örgütsel sağlık ölçeği, iş stresi ölçeği ve iş performansı ölçeği kullanılmıştır. Örgütsel sağlık ölçeğinin Cronbach Alpha değeri 0,938, iş stresi ölçeğinin Cronbach Alpha değeri 0,930 ve iş performansı ölçeğinin Cronbach Alpha değeri 0,849 olarak bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre iş stresi ile örgütsel sağlığın amaç birliği, itibar ve gelişim alt boyutu ve iletişim, moral ve performans alt boyutu arasında negatif yönlü zayıf seviyede bir ilişki bulunmuştur. İş stresi ile iş performansının görev performansı alt boyutu ve üretkenlik karşıtı/verimsiz iş davranışı alt boyutu arasında negatif yönlü zayıf seviyede bir ilişki saptanmıştır. İş performansı ile örgütsel sağlığın amaç birliği, itibar ve gelişim alt boyutu ve iletişim, moral ve performans alt boyutu arasında pozitif yönlü zayıf seviyede bir ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre örgütsel sağlık arttıkça, iş performansı artmakta, iş stresi azalmaktadır. İş stresi arttıkça iş performansı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to determine the relationship between organizational health, work stress and work performance in healthcare workers and the results were handled in a multidimensional way. The sample of the study consists of 360 healthcare professionals working in Kahramanmaraş Sütçü İmam University Health Practice and Research Hospital. Quantitative research design and convenience sampling method were used in the study. In the study, information form about demographic characteristics, organizational health scale, work stress scale and work performance scale were used as data collection tools. The Cronbach Alpha value of the organizational health scale was 0.938, the Cronbach Alpha value of the work stress scale was 0.930 and the Cronbach Alpha value of the work performance scale was 0.849. According to the findings obtained from the research, a weak negative relationship was found between work stress and the unity of purpose, reputation and development sub-dimension and communication, morale and performance sub-dimension of organizational health. A weak negative relationship was found between work stress and task performance sub-dimension and counterproductive/unproductive work behavior sub-dimension of work performance. A weak positive relationship was found between work performance and unity of purpose, reputation and development sub-dimension and communication, morale and performance sub-dimension of organizational health. According to the results obtained from the research, as organizational health increases, work performance increases and work stress decreases. As work stress increases, work performance decreases.