Avrupa sosyal şartı'nda yaşlı hakları: Grup hakları zincirinde yeni bir halka
The rights of elderly persons in the European social charter: A new link in the chain of collective rights
- Tez No: 929165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ŞAHİN TAŞĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyal Hizmet, Philosophy, Social Work
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Yaşlı Hakları, Yaşlılık, Uluslararası İnsan Hakları Hukuku, Avrupa Sosyal Şartı, Human Rights, Elderly Rights, Old Age, International Human Rights Law, European Social Charter
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma yaşlıların haklarını doğrudan koruyan bir uluslararası sözleşmenin bulunmamasından hareketle, Avrupa Sosyal Şartı ve Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı'nın 23. Maddesi olan“Yaşlıların Sosyal Korunma Hakkı”bağlamında Türkiye'nin Avrupa Sosyal Haklar Komitesi'ne sunduğu raporları ve Komite'nin bu raporlara ilişkin değerlendirmelerini karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tez kapsamında ilk olarak, yaşlılık kavramına dair bir literatür taraması yapılmıştır. Bu bağlamda yaşlılığın tarihsel süreçteki yeri, gerontolojik yaklaşımlar, yaşlılık türleri ve yaşlılık sorunları incelenmiştir. İkinci aşamada, yaşlıların insan haklarına dair var olan ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeler ele alınmıştır. Çalışmanın temelde odak noktası, Avrupa Sosyal Şartı ve Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı olmuştur. Bu çerçevede, 23. Madde incelenmiş ve yaşlıların sosyal koruma hakkını ilişkin yükümlülükler ve uygulamalar değerlendirilmiştir. Türkiye'nin Avrupa Sosyal Haklar Komitesi'ne sunduğu raporlar ile Komite'nin bu raporlara ilişkin sonuç raporları birlikte analiz edilmiştir. İncelenen raporlarda, Türkiye'nin Şart'ın gereklerini ne ölçüde yerine getirdiği, raporlardaki eksiklikler, Komite'nin tespit ettiği uyumsuzluklar ve bu uyumsuzluklara yönelik çözüm önerileri ele alınmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'nin yaşlıların sosyal koruma hakkını tam anlamıyla yerine getiremediği ve Avrupa Sosyal Şartı'nın 23. Maddesine uyum sağlama noktasında yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Çalışma, yaşlı haklarının etkili bir şekilde korunması için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively analyze the reports submitted by Turkey to the European Committee of Social Rights in the context of the“Right to Social Protection of the Elderly”, which is Article 23 of the European Social Charter and the Revised European Social Charter, based on the lack of an international agreement directly protecting the rights of the elderly, and the Committee's evaluations of these reports. Firstly, a literature review was conducted on the concept of old age within the scope of the thesis. In this context, the place of old age in the historical process, gerontological approaches, types of old age and old age problems were examined. In the second stage, existing national and international legal regulations on the human rights of the elderly were addressed. The main focus of the study was the European Social Charter and the Revised European Social Charter. Within this framework, Article 23 was examined and the obligations and practices regarding the right to social protection of the elderly were evaluated. The reports submitted by Turkey to the European Committee of Social Rights and the Committee's final reports on these reports were analyzed together. The examined reports addressed the extent to which Turkey fulfilled the requirements of the Charter, the deficiencies in the reports, the inconsistencies identified by the Committee, and the proposed solutions to these inconsistencies. This study determined that Turkey could not fully fulfill the social protection rights of the elderly and was inadequate in terms of complying with Article 23 of the European Social Charter. Finally, the study presented recommendations for the effective protection of the rights of the elderly.