Kadınların mahkum eşi olma deneyimi
Women's experience of being a prisoner's wife
- Tez No: 929185
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİME ÜNAL REŞİTOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Prison, Imprisonment, Women, Prisoner, Digital Ethnography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Simbiyotik ilişkinin kadın öznelliğine etkisi, özellikle mahkûm eşi olma noktasında belirginleşir. Erkek ve kadın farklı mekanlarda yaşamaya devam etse de aralarındaki simbiyotik bağ, kadının hayatını yeniden inşa etmesini gerektirir. Ceza adalet sistemi, suç işleyen bireyi davranışından sorumlu tutarken aynı zamanda kadını da hapsedilme sürecinin sorumluluğunu üstlenmek zorunda bırakır. Bu sorumluluk hem özel hem de sosyal yaşamlarını yeniden düzenlemelerini gerektiren simbiyotik ilişkilerden kaynağını alan sorumluluktur. Hapsedilme kadınların, cezaevi ziyaretleri esnasında ve sosyal hayatta davranışlarını, ilişkilerini, fiziksel görünümlerini, gündemlerini ve cinsel yaşamlarını düzenleyerek özel ve sosyal hayatlarını dönüştürmektedir. Bu açıdan araştırmanın amacı, hapsedilmenin yaygın bir deneyim haline geldiği Türkiye'de mahkûm eşi olma durumunun, bilinçli ve aktif bir özne olan kadın tarafından maddi, manevi ve sosyal açıdan nasıl deneyimlediğini anlamaktır. Pek çok çalışmada araştırma grubu olarak azınlık olduğu düşünülen gruplar ele alınır. Araştırmacı, azınlık olarak bilinen grubun dinamiklerini ele alarak egemen grup tarafından takdir edilmesini ister. Bu çalışmada araştırmacı olarak amacım sahneye takdir edilesi bir grup çıkarmak değil, kendi öznelliğiyle yani aktör olarak var olan kadınların mahkûm eşi olma deneyimlerini görünür kılmaktır. Deneyimin çok boyutlu yapısı ve simbiyotik zararın heterojen niteliği, dijital etnografinin yanında kesişimsel bakış açısını kullanmayı gerektirmiştir. Özellikle dijital alan ve fiziksel alanın mahkûm eşi olma durumunda iç içe geçmesi ve kadınların dijital alanda/dijital aktivizmle daha fazla varlık göstermesi, dijital etnografik yaklaşımı işlevsel kılmıştır. Araştırma kapsamında, 20 kadınla yaklaşık iki yıl boyunca tekrarlayan görüşmeler yapılmıştır. Bulgular, resmi evli, dini nikahlı veya nişanlı olan kadınların, sevdikleriyle beraber olma çabası içinde, yaşamlarını cezaeviyle iç içe geçirmekte olduğunu ve gündelik hayatlarını, cezaevine uygun olarak yeniden düzenlediklerini ortaya koymaktadır. Ayrıca kadınlar, başlangıçta karşılaştıkları ekonomik ve duygusal zorlukları aşmak için yeni stratejiler geliştirmekte, iş hayatına girmekte ve bu süreçte bağımsızlıkları artabilmektedir. Bağımsızlık düzeyi artsa da aile kavramına verilen önem, kadınların simbiyotik zararlara karşı direnç göstererek mahkûma karşı bağlılığını ve dayanıklılığını sürdürmesini sağlamaktadır. Anahtar Kelimler: Cezaevi, Hapsedilme, Kadın, Mahkûm, Dijital etnografi
Özet (Çeviri)
The impact of a symbiotic relationship on female subjectivity becomes particularly evident in the context of being the spouse of a prisoner. Although men and women continue to live in different spaces, the symbiotic bond between them requires the woman to reconstruct her life. While the criminal justice system holds the offender accountable for their actions, it also forces the woman to bear the responsibility of the incarceration process. This responsibility stems from symbiotic relationships that require them to reorganize both their private and social lives. Incarceration transforms women's private and social lives by shaping their behaviors, relationships, physical appearances, agendas, and sexual lives during prison visits and in social life. From this perspective, the aim of this study is to understand how the experience of being the spouse of a prisoner in Turkey—where incarceration has become a widespread phenomenon—is lived and perceived by women who are conscious and active subjects, both materially, emotionally, and socially. Many studies focus on groups considered to be minorities as research subjects. Researchers often aim to highlight the dynamics of these minority groups to gain recognition from the dominant group. However, my purpose as a researcher in this study is not to bring forward an admirable group but to make visible the experiences of women who, as active agents, navigate the reality of being the spouse of a prisoner. The multidimensional nature of this experience and the heterogeneous character of symbiotic harm have necessitated the use of an intersectional perspective alongside digital ethnography. In particular, the interweaving of digital and physical spaces in the experience of being the spouse of a prisoner, as well as the increased presence of women in digital spaces through digital activism, has made the digital ethnographic approach functional. As part of the research, repeated interviews were conducted over approximately two years with 20 women. The findings reveal that women—whether legally married, religiously married, or engaged—integrate their lives with the prison system in their efforts to remain connected with their loved ones, restructuring their daily routines accordingly. Additionally, women develop new strategies to overcome the economic and emotional challenges they initially face, enter the workforce, and in this process, their independence may increase. However, despite gaining a greater degree of independence, the importance given to the concept of family enables women to resist symbiotic harm and maintain their loyalty and resilience toward their incarcerated partners.