Lapseki (Çanakkale) dağları karayosunları florası
Moss flora of Lapseki (Çanakkale) mountains
- Tez No: 929221
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT KIRMACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Bryofit, Yapraklı karayosunları, Ciğerotları, Boynuzlu otlar, Canakkale, Bryophytes, Mosses, Liverworts, Hornworts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Mevcut çalışmanın temel amacı, daha önce karayosunları bakımından bilinmeyen, Lapseki (Çanakkale) Dağları'nın karayosunları (Yapraklı Karayosunları, Ciğerotları ve Boynuzluotlar) florasını belirlemektir. Materyal Yöntem: Çalışma materyalini 2022-2023 yılları arasında, farklı vejetasyon dönemlerinde ziyaret edilen 78 lokaliteden toplanan karayosunları oluşturmuştur. Toplamda 3000 zarf örnek karayosunu toplanmış, ilgili flora ve revizyonel çalışmalardan teşhisleri gerçekleştirilmiş ve herbaryum materyaline dönüştürülmüştür. Bulgular: Çalışma sonucunda, 52 familya ve 103 cinse ait 200 takson belirlenmiştir. Bunlar, Yapraklı Karayosunlarında (Bryophyta) 30 familya ve 80 cinse ait 162 takson, Ciğerotlarında (Marchantiophyta) 21 familya ve 22 cinse ait 37 takson ve Boynuzluotlarda (Anthocerotophyta) 1 familya ve 1 cinse ait 1 takson olarak karşımıza çıkmaktadır. Ciğerotlarından Riccia cavernosa, karayosunlarından ise Codonoblepharon forsteri 3 toplanma lokalitesi olarak araştırma alanımızdan tespit edilmiştir. Her iki taksonun da habitatları oldukça ilginç ve türlere özgüdür. Çok sayıda farklı habitata sahip, araştırma alanında görülen farklı iki iklime bağlı olarak şekillenen florada erişilen sayının daha da yukarıları çıkmasının önündeki en büyük engel araştırma alanın maksimum yüksekliğinin ancak 720m'lere ulaşması olduğu düşünülmektedir. Ciğerotlarından Riccia, karayosunlarından ise Brachythecium, Orthotrichum, Lewinskya, Grimmia, Tortula, Syntrichia, Didymodon ve Fissidens en kalabalık cinler olarak kaydedilmiştir. Sonuç: Ülkemiz karayosunları üzerine gerçekleştirilen yoğun floristik çalışmalara rağmen, hala çalışılmayı bekleyen çok sayıda alan mevcuttur. Bu çalışma ile florası daha önceden bilinmeyen Lapseki Dağları'nın karayosunları çeşitliliği ortaya konulmuştur. İçerisinde çok sayıda kırılgan habitat da barındıran çalışma alanda gerçekleştirilecek her türlü olumsuz faaliyet (madencilik vb.), alandaki bu habitatların ve beraberinde içerisinde yaşayan organizmaların ortadan kalkmasına neden olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: The main aim of the present study was to reveal the moss flora of Lapseki (Çanakkale) Mountains, which was previously unknown in terms of Bryophytes, and to identify taxa in different climatic zones and habitats. Planned in line with these objectives, plants collected from field studies were identified, evaluated and completed. Material Method: The study material consisted of Bryophytes collected from 78 localities visited in different vegetation periods between 2022-2023. A total of 3000 samples were collected, identified from related flora and revisional studies and preserved into herbarium material. Results: As a result of the study, 200 taxa belonging to 52 families and 103 genera were identified. These are 162 taxa belonging to 30 families and 80 genera in Mosses (Bryophyta), 37 taxa belonging to 21 families and 22 genera in Liverworts (Marchantiophyta) and 1 taxon belonging to 1 family and 1 genus in Hornworts (Anthocerotophyta). Riccia cavernosa from liverworts and Codonoblepharon forsteri from mosses were identified from our research area as 3 collection localities. The habitats of both taxa are very interesting and species-specific. The biggest obstacle to further increase in the number reached in the flora, which has many different habitats and is shaped by the two different climates seen in the research area, is that the maximum altitude of the research area only reaches 720m. Among the liverworts Riccia and among the mosses Brachythecium, Orthotrichum, Lewinskya, Grimmia, Tortula, Syntrichia, Didymodon, Fissidens were recorded as the most abundant genera. Conclusion: Despite the intensive floristic studies on the Bryophytes of our country, there are still many areas waiting to be studied. With this study, the Bryophyte diversity of the Lapseki Mountains, whose flora was previously unknown, was revealed. Any negative activity in the area, which contains many fragile habitats, may cause the disappearance of the organisms that live with these mosses in the area.