Türk çayının (Camellia sinensis ) biyoaktif özelliklerinin araştırılması, gıda ve kozmetik amaçlı ürünlerin geliştirilmesi
Investigation of bioactive properties of Turkish tea (Camellia sinensis), development of products for food and cosmetic purposes
- Tez No: 929302
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Gıda Mühendisliği, Biochemistry, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konsantre çay, Ağızda dağılan film, Çay tohumu yağı, Krem, Sabun, Concentrated tea, Orally disintegrating film, Tea seed oil, Cream, Soap
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışma, konsantre çay ekstraktı içeren ağızda dağılan film ve çay tohumu yağı ile çay ekstraktı içeren krem ve sıvı sabun formülasyonlarının geliştirilmesi olmak üzere iki ana aşamadan oluşmaktadır. Yüksek biyoaktiviteye sahip çay ekstraktı eldesi için klasik, ultrasonik destekli ve mikrodalga destekli ekstraksiyon teknikleri ile üç farklı çay:su oranı, sıcaklık ve süre ile çalışılmıştır. Ekstraktların toplam fenolik madde ve antioksidan analizlerine göre optimum parametreler klasik ekstraksiyon 1:10 çay:su, 100°C ve 16 dakika, ultrasonik destekli ekstraksiyon 1:10 çay:su, 60°C ve 24 dakika ve mikrodalga destekli ekstraksiyon 60°C ve 40 saniye bulunmuştur. Her bir yöntem için seçilen ekstraktların konsantreleri (40ºBriks) %10 ve %15 oranında ağızda dağılan film formülasyonuna eklenmiş, filmlerin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri depolama öncesi ve sonrasında değerlendirilmiştir. Farklı oranlarda çay tohumu yağı içeren krem ve sıvı sabun formülasyonları farklı stres koşullarında hızlandırılmış stabilite testine tabi tutularak fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçlarının özellikle konsantre çay ekstraktlı ağızda dağılan filmlerin ve çay tohumu yağı içeren sıvı sabunların ülkemizde ilk defa çalışılıyor olması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study consists of two main stages: the development of an orodispersible film containing concentrated tea extract and tea seed oil with tea extract cream and liquid soap formulations. Classical, ultrasonic-assisted, and microwave-assisted extraction techniques were used to obtain high-bioactivity tea extract, and three different tea: water ratio, temperatures, and time parameters were used. Based on the total phenolic matter and antioxidant analysis of the extracts, the optimum parameters were found to be classical extraction 1:10 tea: water, 100°C and 16 minutes; ultrasonic-assisted extraction 1:10 tea: water, 60°C and 24 minutes; and microwave-assisted extraction, 1:10 tea: water, 60°C and 40 seconds. The concentrated extracts (40ºBrix) were added to the orodispersible film formulations at 10% and 15% concentrations, and the physical, chemical, microbiological, and sensory properties of the films were evaluated before and after storage. Cosmetic formulations containing different amounts of tea seed oil were subjected to accelerated stability testing under various stress conditions, and physical, chemical, microbiological, and sensory analyses were performed. The study's findings are considered to be important, especially in terms of the fact that the dispersible films with concentrated tea extract and the tea seed oil liquid soaps are being studied for the first time in our country.