Kedilerin enfeksiyöz peritonitisi hastalığının nörolojik formunda merkezi sinir sistemi hasarının nöronal biyobelirteçler ile değerlendirilmesi
Evaluation of central nervous system damage in the neurological form of infectious peritonitis of cats with neuronal biomarkers
  1. Tez No: 929413
  2. Yazar: DEVRİM İLKE İRDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL BAŞTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: FİP, GFAP, Kedi, NFL, Nöroloji, Cat, FIP, GFAP, NFL, Neurology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, kedilerin enfeksiyöz peritonitisinin (FIP) nörolojik formunda merkezi sinir sistemi (MSS) hasarının nörofilament hafif zincir (NFL) ve glial fibriller asidik protein (GFAP) biyobelirteçleri kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nörolojik form FIP tanısı almış kediler ile MSS patolojisi olmayan sağlıklı kedilerden oluşan kontrol grubunu kapsamaktadır. Çalışmada NFL ve GFAP biyobelirteçlerinin MSS'deki hasarın göstergesi olarak kullanılıp kullanılamayacağı incelenmiştir. Araştırma bulguları, FIP'in nörolojik formunda MSS hasarının belirgin olduğunu ve NFL ile GFAP seviyelerinde anlamlı artışlar meydana geldiğini göstermiştir. NFL seviyelerindeki artış, aksonal hasarı ve MSS'deki nöronal dejenerasyonu işaret ederken, GFAP seviyelerindeki artış, glial hücrelerin reaktif hale geçerek astrogliosis sürecine dahil olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen veriler, NFL ve GFAP biyobelirteçlerinin nörolojik FIP tanısında ve MSS hasarının şiddetinin belirlenmesinde kullanılabileceğini göstermektedir. Bu biyobelirteçlerin, nörolojik FIP'in erken dönemde tanımlanması ve hastalığın ilerleyişinin izlenmesi açısından faydalı olabileceği öngörülmektedir. Çalışma, nörolojik FIP'in patogenezi hakkında daha iyi bir anlayış sağlamakla birlikte, bu hastalığın tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik önemli katkılar sunmaktadır Sonuç olarak, bu tez, kedilerin nörolojik form FIP hastalığında MSS hasarının biyobelirteçler aracılığıyla değerlendirilmesinin veteriner klinik uygulamalara nasıl entegre edilebileceğine dair yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Central Nervous System Damage in the Neurological Form of Infectious Peritonitis of Cats with Neuronal Biomarkers The aim of this study was to evaluate central nervous system (CNS) damage in the neurologic form of feline infectious peritonitis (FIP) using neurofilament light chain (NFL) and glial fibrillary acidic protein (GFAP) biomarkers. The study included cats diagnosed with neurologic form FIP and a control group of healthy cats without CNS pathology. The study examined whether NFL and GFAP biomarkers can be used as indicators of damage in the CNS. The findings of the study showed that CNS damage was evident in the neurologic form of FIP and significant increases in NFL and GFAP levels occurred. While the increase in NFL levels indicated axonal damage and neuronal degeneration in the CNS, the increase in GFAP levels revealed that glial cells became reactive and involved in the astrogliosis process. The data suggest that NFL and GFAP biomarkers can be used in the diagnosis of neurological FIP and in determining the severity of CNS damage. These biomarkers may be useful for early identification of neurologic FIP and monitoring the progression of the disease. The study provides a better understanding of the pathogenesis of neurologic FIP and offers important contributions towards the development of diagnostic and therapeutic methods for this disease. In conclusion, this thesis presents an innovative approach on how the assessment of CNS damage in the feline neurologic form of FIP disease through biomarkers can be integrated into veterinary clinical practice.