Nervus medianus'un tenar kas innervasyon varyasyonlarının incelenmesi
Investigation of thenar muscle innervation variations of Nervus medianus
- Tez No: 929414
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TEKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: nervus medianus, karpal tünel sendromu, thenar kaslar, median nerve, carpal tunnel sendrom, thenar muscle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Çalışmamızda nervus medianus ve dallarındaki varyasyonlara, kaslara dağılma seviyelerine ve kaslara girişlerindeki farklılıklara bakılmıştır. Bunun yanı sıra n. medianus'un thenar kaslara giden ramus muscularis'inin dallanma seviyesi bakılarak bunun karpal tünel sendromu ile ilişkilendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışmada 15 önkol ve bilek üzerinde diseksiyon yapıldı. Kadavraların 8 tanesi sağ 7 tanesi ise sol taraf idi. Thenar bölgeye verdiği kas dallarının kasa girme seviyeleri ölçüldü. Retinaculum flexorum açılırken sinirin Lanz sınıflamasına göre sınıflaması yapıldı. Daha sonra ölçümlere geçildi. Yapılan ölçümler n. medianus'un ilk dalını verdiği yükseklik (z çizgisine göre (interstyloid hat)), n. medianus'un kas dalınının retinaculum flexorum ile ilişkisi, kas dalının kasa giriş seviyesi (z çizgisine göre), kasın uzunluğu, ilk dalın kasa giriş seviyesinin kas uzunluğuna oranı gibi parametrelere baktık. Çalışmamızda Lanz'ın sınıflamasına göre 4 tipe rastlandı. Bu tiplerden en sık olanı %53 oranında ekstraligamentöz olan tipti. Dallar, Z çizgisine göre preligamentöz tipler hariç ortalama 13,37 ± 5,69 mm inferiordan çıktı. Kasa giriş seviyesi en sık üst 1/3'lük bölümden olduğu görüldü. Thenar bölge uzunluğu 11,40 ± 1,02 mm olarak ölçüldü. Popülasyonumuzda %53 oranında en sık ekstraligamentöz tipe rastlamamız genel literatüre göre beklenen bir bulgudur. Ancak preligamentöz tipin %46 oranında ek bir preligamentöz aksesuar motor dal görülmüştür. Bu oran literatürdeki oranlarının üzerindedir. Bu dallanma şekilleri göstermektedir ki bu bölgeki cerrahi operasyonlarda median sinirin yanında aksesuar dalda göz önünde bulundurulmalıdır. Extraligamentöz tip haricinde %47 oranında farklı tiplere rastladık. Bu tipler retinaculumflexorum ile ilişkili tiplerdi. Özellikle karpal tünel ameliyatlarında retinaculumu gevşetirken sinirin motor dalının retinaculum ile ilişkisine bakıldıktan sonra ilerlenmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The study focused on variations in the median nerve and its branches, distribution levels to muscles, and differences in entries into muscles. Additionally, the branching level of the ramus muscularis of the median nerve supplying the thenar muscles was examined to correlate it with carpal tunnel syndrome. Dissections were performed on 15 forearm and wrist specimens in this study, with 8 cadavers on the right side and 7 on the left side. The levels of entry of the muscle branches into the thena rregion were measured. Classification of the nerve according toLanz's classification was done during the opening of the flexor retinaculum. Subsequently, measurements were taken. Parameters such as the height of the first branch of the media nnerve (relative to the z line (interstyloid line)), the relationship of the nerve's muscle branch to the flexor retinaculum, the level of entry of the muscle branch into the muscle (relative to the z line), muscle length, and the ratio of the entry level of the first branch to muscle length were examined. According to Lanz's classification, fourty pes were encountered in our study. The most common type among these was the extraligamentous type, accounting for 53%. Except for preligamentous types relative to the z line, branches emerged on average 13.37 ± 5.69 mm inferiorly. The entry level into the muscle was most commonly in the upper 1/3 portion. The length of the thenar region was measured as 11.40 ± 1.02 mm. Encountering the extraligamentous type most frequently at 53% in our population is an expected finding compared to the general literature. However, in 46% of preligamentous types, an additional preligamentous accessory motor branch was observed, a rate higher than reported in the literature. These branching patterns suggest that accessory branches should be considered along side the median nerve in surgical operations in thi sregion. Apart from the extraligamentous type, we encountered different types in 47% of cases, which were types associated with the flexor retinaculum. Especially in carpal tunnel surgeries, it would be beneficial to assess the relationship of the motor branch of the nerve with the retinaculum before releasing it.