Primer total kalça artroplastisinde gluteal sling gevşetmenin, gluteal disfonksiyon oluşumuna ve kalça ekleminin fonksiyonel sonuçlarına etkisi
The effect of gluteal sling loosening on the development of gluteal dysfunction and functional outcomes of the hip joint in primary total hip arthroplasty
- Tez No: 929417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN ÇEPNİ, PROF. DR. NİLÜFER KUTAY ORDU GÖKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gluteal sling, Gluteus maksimus, Kas gücü, Kesitsel çalışma, Siyatik sinir, Total kalça artroplastisi, Cross-sectional study, Gluteal sling, Gluteus maximus, Muscle strength, Sciatic nerve, Total hip arthroplasty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Total kalça artroplastisi(TKA) cerrahisinde, gluteal kaslar önemli bir rol oynar ve bu kasların zarar görmesi postoperatif komplikasyonlara neden olabilir. Posterior yaklaşımla yapılan cerrahide, gluteus maksimus kasının lifleri arasından girilmektedir ve bu kasın proksimal femurda yapışma yerine Gluteal askı(sling) denir. Gluteal sling gevşetme tekniği, cerrahi görüş açısını artırmak, implant yerleştirmeyi kolaylaştırmak, kompresyonla siyatik sinir hasarını engellemek amacıyla uygulanmaktadır. Ancak bu tekniğin gluteal kas fonksiyonu üzerindeki etkileri yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışma, TKA sırasında gluteal sling gevşetmenin gluteal disfonksiyon gelişimi ve kalça eklemi fonksiyonu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Eylül 2023 – Ağustos 2024 tarihleri arasında kliniğimizde unilateral koksartroz tanısı ile TKA yapılan hastaların dahil edildiği prospektif randomize kontrollü bir çalışmadır. Dahil edilen toplam 144 hasta, gluteal sling korunan(n=47), gevşetilen(n=52) ve gevşetilip onarılan(n=45) şeklinde üç gruba ayrıldı. Hastaların preoperatif ve 6. ay postoperatif kontrolünde klinik skorlar alındı ve ayrıca gluteus maksimus kasının kesit alanı ve dansitesini karşılaştırmak için kalça bilgisayarlı tomografi çekildi. Hastaların 6. ay postoperatif kontrolünde kalça ekstansiyon gücünü karşılaştırmak için opere edilen ve karşı kalça sırayla izokinetik teste tabii tutuldu. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, taraf ve VKİ dağılımlarında anlamlı fark bulunmamıştır(p>0,05). Komplikasyon olarak siyatik sinir arazı sadece Grup 1'de 1 hastada(%2,1) görülmüş, diğer gruplarda rastlanmamıştır. Siyatik sinir arazı gelişimi arasında gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır(p>0,05). Ağrı düzeyini belirlemek için VAS, fonksiyonel durumu değerlendirmek için HHS ve WOMAC skorları preoperatif ve 6. ay postoperatif kontrolünde analiz edilmiştir. Tüm gruplarda preoperatif ve postoperatif skorlar arasında anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir(p0,05). Gluteus maksimus dansitesi, gluteal sling gevşetilen grubunda postoperatif dönemde anlamlı bir azalma göstermiştir(p=0,022). Diğer gruplarda ise preoperatif ve postoperatif dansite değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır(p>0,05). Postoperatif 6. ayda, kalça ekstansör kuvveti ölçümleri arasında, gluteal sling gevşetilen grubunda azalma diğer gruplarda artış olmasına rağmen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir(p>0,05). Sonuç: Gluteal sling gevşetme tekniği ile siyatik sinirin kompresyona bağlı iatrojenik yaralanma olasılığı azaltılabilir ve intraoperatif daha iyi görüntüleme imkanı sağlanır. Gluteus maksimus yüzey alanı ve kalça ekstansör kuvvetinde anlamlı fark bulunmazken, gluteal sling gevşetilen grupta kas dansitesinde azalma gözlenmesi, gluteal sling gevşetme tekniğinin kaslarda güç kaybına yol açmamakla birlikte yağlı dejenerasyona neden olabileceğini düşündürmektedir. Mümkün olduğunca intraoperatif anatomik yapıların korunması veya onarılması önerilir. Hastaların uygun cerrahi prosedür sonrası etkin ve planlanmış rehabilitasyon programı uygulanması şarttır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In total hip arthroplasty(THA) surgery, the gluteal muscles play a significant role, and damage to these muscles can lead to postoperative complications. In surgeries performed via the posterior approach, the entry is made between the fibers of the gluteus maximus muscle, and the attachment site of this muscle on the proximal femur is referred to as the gluteal sling. The gluteal sling release technique is applied to improve the surgical view, facilitate implant placement, and prevent sciatic nerve damage caused by compression. However, the effects of this technique on gluteal muscle function have not been thoroughly investigated. This study aims to examine the effects of gluteal sling release during THA on the development of gluteal dysfunction and hip joint function. Materials and Methods: This is a prospective randomized controlled study conducted between September 2023 and August 2024, including patients diagnosed with unilateral coxarthrosis who underwent total hip arthroplasty (THA) at our clinic. A total of 144 patients were divided into three groups: gluteal sling preserved (n=47), released (n=52), and released and repaired (n=45). Clinical scores were obtained during preoperative and 6-month postoperative follow-up visits. Additionally, hip computed tomography(CT) was performed to compare the cross-sectional area and density of the gluteus maximus muscle. To compare hip extension strength at the 6-month postoperative follow-up, both the operated and contralateral hips were subjected to isokinetic testing. Results: No significant differences were found between the groups regarding age, gender, side, and BMI distribution (p>0.05). Sciatic nerve injury as a complication was observed in one patient (2,1%) in Group 1, and it was not observed in the other groups. No significant difference was found between the groups in terms of sciatic nerve injury development (p>0.05). The Visual Analog Scale (VAS) for pain, Harris Hip Score (HHS), and WOMAC scores were analyzed during preoperative and 6-month postoperative follow-ups to assess pain levels and functional status. Significant improvements were observed in the preoperative and postoperative scores across all groups (p0.05). The gluteus maximus density showed a significant reduction in the group with the released gluteal sling during the postoperative period (p=0.022). No significant differences were observed between preoperative and postoperative density values in the other groups (p>0.05). At the 6-month postoperative follow-up, although a decrease in hip extensor strength was observed in the released gluteal sling group, and an increase in the other groups, no statistically significant differences were found between the groups (p>0.05). Conclusion: The gluteal sling release technique may reduce the likelihood of iatrogenic sciatic nerve injury due to compression and provides better intraoperative visualization. While no significant difference was found in the gluteus maximus surface area and hip extensor strength, a reduction in muscle density was observed in the group with the released gluteal sling. This suggests that although the gluteal sling release technique does not lead to muscle strength loss, it may cause fatty degeneration. It is recommended to preserve or repair anatomical structures intraoperatively whenever possible. An effective and well-planned rehabilitation program should be implemented after appropriate surgical procedures.