Gebelikte sağlığı geliştirme davranışları eğitiminin uyku kalitesi ve fiziksel aktivite düzeylerine etkisi: Randomize kontrollü deneysel çalışma
The effect of health development behaviour training in pregnancy on sleep quality and physical activity levels: A randomized controlled experimental study
  1. Tez No: 929453
  2. Yazar: FATMA KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE ÖZVURMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Eğitim, Gebelik, Hemşirelik, Uyku, Exercise, Education, Pregnancy, Nursing, Sleep
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET GEBELİKTE SAĞLIĞI GELİŞTİRME DAVRANIŞLARI EĞİTİMİNİN UYKU KALİTESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİNE ETKİSİ: RANDOMİZE KONTROLLÜ DENEYSEL ÇALIŞMA Kurt F., Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Aydın, 2024. Amaç: Bu çalışmanın amacı, gebelerde sağlığı geliştirme davranışları eğitiminin gebelerin uyku kalitesi ve fiziksel aktivite düzeyleri üzerine etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma ön test son test randomize kontrollü deneysel bir araştırmadır. Araştırmanın evreni 620 gebe, örneklemi 27 Deney, 30 kontrol toplam 57 gebe oluşturdu. Araştırmada girişim öncesi bireysel görüşmeler yapılarak kadınlardan yazılı onam alındı, sonrasında araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi Ölçeği ve Gebelerde Fiziksel Aktivite Anketi uygulandı. Deney grubuna 6 haftalık haftada bir gün ve 30 dakika sürecek sağlığı geliştirme davranışları eğitimi, Aile Sağlığı Merkezinde, mesai saatleri içerisinde Aile Sağlığı Mererkezi çalışanları tarafından belirlenen bir odada verildi. Eğitimlerin bitiminde ölçek uygulamaları tekrarlandı. Eğitim bitiminden bir ay sonra Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi Ölçeği ve Gebelerde Fiziksel aktivite anketi tekrarlandı. Araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS 25,0 paket programında %95 güven aralığında ve 0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Elde edilen verilerin normal dağılımı Kolmogorow-Smirnov testi ile değerlendirildi ve normal dağılım koşullarının karşılandığı durumlarda parametrik; karşılanmadığı durumlarda nonparametrik testler Bulgular: Eğitim sonrası deney grubunun Hamilelik Fiziksel Aktivite Anketi Meslekle İlgili Aktiviteler, Toplam Puan ve Sedanter puan ortalamalarının kontrol grubuna göre anlamlı derecede yükseldiği saptandı. Eğitim sonrası birinci ayda deney grubunun Spor/Egzersiz aktiviteleri puan ortalamalarının kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Yapılan eğitimin Meslekle İlgili Aktiviteler, Toplam Puan ve Sedanter puan ortalamalarına, Spor/Egzersiz aktiviteleri üzerine olumlu etkisi olduğu saptandı. Kadınların gebelik döneminde gebelikte sağlığı geliştirme davranışları eğitiminin uyku kalitesi ve fiziksel aktivite yönelik eğitim ve uygulamaların yaygınlaştırılarak sağlık bakım hizmetlerine entegre edilerek kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF HEALTH DEVELOPMENT BEHAVIOUR TRAINING IN PREGNANCY ON SLEEP QUALITY AND PHYSICAL ACTIVITY LEVELS: A RANDOMIZED CONTROLLED EXPERIMENTAL STUDY Kurt F., Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Department of Public Health Nursing, Doctorate Thesis, Aydın, 2024. Objective: The aim of this study is to determine the effect of health-promoting behavior education on the sleep quality and physical activity levels of pregnant women. Materials and Methods: This study is a pre-test post-test randomized controlled experimental research. The population of the study consisted of 620 pregnant women, and the sample included a total of 57 pregnant women, with 27 in the experimental group and 30 in the control group. Prior to the intervention, individual interviews were conducted, and written consent was obtained from the participants. Subsequently, the questionnaire prepared by the researcher, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and the Pregnancy Physical Activity Questionnaire (PPAQ) were administered. The experimental group received health-promoting behavior education for six weeks, with sessions held once a week for 30 minutes at a Family Health Center, in a room designated by the center's staff during working hours. At the end of the training, the scales were administered again, and one month after the completion of the education, the PSQI and PPAQ were re-administered. The data obtained from the study were analyzed using the SPSS 25.0 package program at a 95% confidence interval and a significance level of 0.05. The normal distribution of the data was evaluated using the Kolmogorov-Smirnov test. Parametric tests were used when normal distribution assumptions were met, and non-parametric tests were applied when these assumptions were not satisfied. Results: It was found that after the training, the occupational activities, total score, and sedentary score averages of the Pregnancy Physical Activity Questionnaire were significantly higher in the experimental group compared to the control group. Additionally, at the first month following the training, the sports/exercise activities score averages of the experimental group were significantly higher than those of the control group. Conclusion: The training was found to have a positive impact on occupational activities, total score, sedentary score averages, and sports/exercise activities. It is recommended that education and practices focusing on health-promoting behaviors during pregnancy be expanded and integrated into healthcare services to enhance the sleep quality and physical activity levels of pregnant women.