Obsesif kompulsif bozukluk hastalarının farklı karar verme görevlerine ilişkin beyin aktivitelerinin elektroensefalografi ile incelenmesi
Investigation of brain activities related to different decision-making tasks of obsessive compulsive disorder patients by electroencephalography
  1. Tez No: 929452
  2. Yazar: SELİN KONGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER DEMİRALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Psikiyatri, Psikoloji, Physiology, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Karar Verme, Belirsizlik, IOWA Kumar Testi, Elektroensefalografi, Obsessive Compulsive Disorder, Decision Making, Ambiguity, IOWA Gambling Test, Electroencephalography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Karar verme becerisi obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) patofizyolojisinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada risk ve belirsizlik koşulu için modifiye edilmiş Iowa Kumar Testi (IKT) kullanılarak, OKB hastalarında iki farklı karar verme kategorisini davranışsal ve elektrofizyolojik bulgular açısından incelemek ve sağlıklılarla karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmaya, OKB tanı ölçütlerini karşılayan 10 OKB hastası ile yaş, cinsiyet, eğitim ve el tercihlerine göre eşleştirilmiş 15 sağlıklı katılımcı katılmıştır. Katılımcılardan, iki modifiye IKT görevi sırasında 32 kanaldan elektroensefalogram kaydı alınmıştır. Görevlerden belirsizlik altında karar verme durumunu temsil eden ilkinde, katılımcılardan deney boyunca kazandırma ve kaybettirme miktar ve olasılıkları belirsiz iki desteden birini seçerek kazançlarını maksimize etmeleri istenmiştir. Risk altında karar verme durumunu temsil eden ikinci IKT görevinde ise, destelerin üzerinde kazanç/kayıp miktar ve olasılıkları, miktar yüksek olduğunda kazandırma olasılığı düşük ve miktar düşük olduğunda kazandırma olasılığı yüksek olacak şekilde belirtilmiştir. Davranışsal analiz bulgularında, OKB hastaları ile sağlıklı kontroller arasında performans bakımından iki koşulda da anlamlı bir fark bulunmamıştır. OKB grubunda, destelerin ekranda görüntülenmesi sırasında katılımcıların karar verme sürecinde elde edilen olaya ilişkin potansiyellerde (OİP) risk koşulunda N1 (p=0,04) ve belirsizlik koşulunda P3 (p=0,02) genliğinde, geri bildirim sürecinde ise belirsizlik koşulunda pozitif geri bildirimde P3 genliğinde (p=0,02) anlamlı artış saptanmıştır. Belirsizlik ve risk koşulları arasındaki farklar ele alındığında ise, negatif geri bildirimde kontrol grubunun belirsizlik koşulunda daha büyük P3 dalgası oluşturmasına karşın OKB grubunda benzer bir farklılaşma bulunmamıştır (p=0,04). Sonuç olarak, OKB hastalarının karar verme performansları davranışsal olarak sağlıklı kontroller ile benzer bulunsa da elektrofizyolojik ölçümler OKB'de karar verme süreçlerindeki nöral aktivasyon farklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Decision-making skills have an important role in the pathophysiology of obsessive-compulsive disorder (OCD). In this study, we examined decision-making categories in OCD patients in terms of behavioral and electrophysiological findings and compared them with healthy subjects using modified Iowa Gambling Tests (IGT). The study included 10 OCD patients who met the diagnostic criteria for OCD and 15 healthy participants. Electroencephalograms were recorded from 32 channels during two modified IGT tasks. In the first task for decision making under uncertainty, participants were asked to maximize their winnings by choosing one of two decks with uncertain probabilities of winning and losing. In the second IGT task for decision-making under risk, the amount and probability of gain/loss were indicated on the decks. In the behavioral analysis, no significant difference was found between OCD and control groups. In the event-related potentials (ERPs), OCD group displayed a significant increase in the N1 amplitude (p=0.04) in the risk condition and P3 (p=0.02) in the uncertainty condition, as the subjects made decisions when the decks were displayed on the screen. The OCD group showed a significant increase in the P3 amplitude (p=0.02) during positive feedback in the uncertainty condition. Finally, the control group generated a larger P3 wave in the uncertainty compared with the risk condition during negative feedback, whereas no such difference was found in the OCD group (p=0.04). In conclusion, although the decision-making performance of OCD patients was behaviorally similar to healthy controls, electrophysiological measurements revealed differences in neural activation patterns of the OCD cases.