Yüz yüze ve uzaktan eğitimle mezun sınıf öğretmenlerinin yaşadıkları 'gerçeklik şok'ları ve çözüm önerileri
Reality shocks experienced by classroom teachers graduated from face-to-face and distance education and suggestions for solutions
- Tez No: 929497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ERGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçeklik Şoku, Uzaktan Eğitim, Yüz Yüze Eğitim, Reality Shock, Online Education, Face-to-Face Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Bu çalışma; sınıf öğretmenlerinin mesleğe başladıkları ilk yıl ortaya çıkan gerçeklik şokunu tanımlamak, uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimden kaynaklanan gerçeklik şokunun nedenlerini ortaya koyarak, sınıf öğretmenlerinin üniversitedeki öğretim sürecinin gerçeklik şokunu azaltmak için neler yapabileceğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda; Türkiye'nin yedi farklı bölgesinde bulunan uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimle mezun, 18 öğretmen ile görüşülmüştür. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemeyle seçilmiştir. Araştırmanın verileri, nitel veri toplama araçlarından biri olan yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmıştır. Görüşmeler sonucu elde edilen veriler nitel analiz türlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, uzaktan ve yüz yüze eğitimle mezun olan öğretmenlerin meslek hayatında benzer sorunlar yaşadığını ancak bu sorunlarla başa çıkma düzeylerinin farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Her iki grup da sınıf yönetimi, öğrenci iletişimi ve fiziksel imkân eksiklikleri konularında güçlükler yaşamış, ancak uzaktan eğitimle mezun olan öğretmenler bu alanlarda daha fazla zorlanmıştır. Yüz yüze eğitimle mezun olan öğretmenler ise uygulamalı derslerden edindikleri deneyimlerle bu zorlukların üstesinden daha etkili şekilde gelebilmiştir. Yaşanan gerçeklik sonuçlarını en aza indirgemek adına, daha fazla uygulamalı derslere yer vererek teorik yoğunluğun azaltılması önerileri yer almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to define the reality shock experienced by primary school teachers in their first year of teaching, identify the causes of reality shock stemming from distance and face-to-face education, and determine what can be done in university education to mitigate this shock. In line with this objective, interviews were conducted with 18 teachers who graduated through distance and face-to-face education from seven different regions of Turkey. The study group was selected using criterion sampling, one of the purposive sampling methods. The research data were collected through semi-structured interview questions, a qualitative data collection tool. The data obtained from the interviews were analyzed using content analysis, a qualitative analysis method. The analysis revealed that teachers who graduated through both distance and face-to-face education encountered similar challenges in their professional lives; however, their ability to cope with these challenges varied. Both groups experienced difficulties in classroom management, student communication, and lack of physical resources, but teachers who graduated through distance education struggled more in these areas. On the other hand, teachers who graduated through face-to-face education were better able to overcome these difficulties thanks to the practical experience gained from applied courses. To minimize the effects of reality shock, it is recommended to incorporate more practical courses and reduce the theoretical workload.