İktisat eğitiminin teoriden pratiğe aktarımı: Türkiye analizi
Transfer of economics education from theory to practice: The analysis of Türkiye
- Tez No: 929538
- Danışmanlar: PROF. DR. OYTUN MEÇİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: iktisat Eğitimi, Anaakım iktisat, Neoklasik iktisat, iktisat Akademisyenleri, Saha Araştırması, Economics Education, Mainstream Economics, Neoclassical Economics, Economics Academics, Field Research
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 415
Özet
Bir sosyal bilim olan iktisat, sadece sosyal bilimlerle sınırlı olmayan geniş yelpazede pek çok bilim dalı ile ilişkiye sahiptir. iktisadın diğer bilimlerle ilişkisi, araçsal seviyede kaldığı sürece hem iktisat bilimine hem de iktisat eğitimine faydalar sağlamaktadır. Ancak bu ilişki iktisadi krizler sonrasında ya da paradigma değişimleri sonrasında değişim göstermektedir. iktisadın diğer bilimlerle ilişkisi - özellikle iktisat ile matematik arasında olduğu gibi- bazen amaç-araç bağlamında eleştirilen bir konu haline gelmektedir. iktisadın doğa bilimleriyle artan ilişkisi ve anaakım iktisadın çeşitli varsayımları, iktisadın teorik bilgilere ağırlık vermesine ve gerçek hayattan uzaklaşmasına neden olmuştur. Bu durum iktisat eğitimine de yansımaktadır. Zira üniversitelerin iktisat program yeterliliklerinde ele alınan uygulama, analiz ve gerçek hayata dair kavramlar sıklıkla dile getirilen konulardır. Nitekim iktisat bilimi ve iktisat eğitimi açısından iktisadın diğer bilimlerle ilişkisi, gerçek hayattan uzaklaşma, uygulamadan ve analizden daha çok teorik bilgiye yoğunlaşılması, anaakım iktisadın tartışmalı varsayımları ve iktisadın niteliğinin nasıl artırılabileceği gibi konuları önümüze getirmektedir. Bu çalışmada iktisat bilimi ve eğitimi ile ilgili literatür doğrultusunda geliştirilen araştırma tasarımı ile Türkiye'deki iktisat akademisyenlerinin görüşleri araştırılmıştır. Bu kapsamda, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile Türkiye'deki iktisat akademisyenlerinin; demografik özelliklere göre ayrışıp ayrışmadıkları, cinsiyet, eğitimlerinin herhangi bir aşamasını yurtdışında tamamlayıp tamamlamama, en son tamamlanan eğitim düzeyi, lisans eğitimi alanı, akademik ünvanı, çalışılan kuruma göre görüşlerinde farklılıklar oluşup oluşmadığı araştırılmıştır ve söz konusu faktörlerde anlamlı farklar elde edilmiştir. Saha araştırması kapsamında iktisat akademisyenleri, özel sektör temsilcileri ve program akreditasyon otoritesi ile gerçekleştirilen görüşmelerin içerik analizleri gerçekleştirilmiş ve katılımcıların genel eğilimleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a social science, economics is not limited to social sciences alone; it has connections with a wide range of disciplines. The relationship between economics and other sciences provides benefits to both the field of economics and economics education as long as it remains instrumental. However, this relationship tends to shift following economic crises or paradigm changes. The relationship between economics and other sciences—especially between economics and mathematics— has sometimes been criticized in terms of the means-end debate. The increasing relationship between economics and natural sciences, along with various assumptions of mainstream economics, has led to a greater emphasis on theoretical knowledge, distancing economics from real-life applications. This trend has also affected economics education, as topics related to practice, analysis, and real-world applications are frequently discussed in university economics programs.From the perspective of both economics as a science and economics education, issues such as the discipline's detachment from real life, the emphasis on theory over practice and analysis, the controversial assumptions of mainstream economics, and how to enhance the quality of economics emerge as significant topics of discussion.This study investigates the views of economics academics in Türkiye through a research design developed based on the relevant literature on economics as a discipline and as an educational field. Using one-way analysis of variance (ANOVA), the study examines whether Turkish economics academics differ based on demographic characteristics, including gender, completion of any stage of education abroad, highest level of education attained, undergraduate field of study, academic title, and the institution they work for. The findings indicate significant differences in these factors. Additionally, content analyses of interviews conducted with economics academics, private sector representatives, and program accreditation authorities were carried out, revealing the general tendencies of the participants.