Uluslararası insan hakları hukuku açısından Medine Vesikasının tahlili
Analysis of the Medina Document in terms of international human rights law
  1. Tez No: 929640
  2. Yazar: NECMİ ENES AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hak, İnsan Hakları, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, İslam'da İnsan Hakları, Medine Vesikası, Right, Human Rights, United Nations Universal Declaration of Human Rights, Human Rights in Islam, Medina Document
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde insan hakları söylemi çoğunlukla modernleşme süreciyle ilişkilendirilse de, bu kavramın temelleri insanlık tarihi kadar eskidir. Sosyal bir varlık olarak insanın tarihi, insan hakları ile ilgili gelişmelerin tarihidir. İnsan hakları kavramıyla ilgili geniş ve yaygın bir literatür vardır. İnsan hakları literatürü insan haklarını, evrensel ve insanlığın ortak kazanımı olduğunu tanımlar. Uluslararası sistemde insan haklarına dayanmayan devletler meşru olarak kabul edilmemektedir. Devletler teoride insan haklarının evrenselliğini kabul etse de uygulamada insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Çalışma iki temel soruya ışık tutmaktadır. İnsan hakları ihlalleri, mülteci politikaları, yabancılara karşı polis şiddeti gibi nedenlerle batılı ülkelerde de yaşanmaktadır. Ancak Batı, bu ihlalleri genellikle Batı dışı ülkeler olarak göstermektedir. İkincisi insan haklarının kaynağı, batılı değer sistemlerine dayandırılmaktadır. Çalışma uluslararası insan hakları hukuku açısından insan haklarının, insanlığın ortak kazanımı olduğunu açıklamaktadır. Çalışma kapsamında İslam'da insan hakları tanımlanarak Medine Vesikası, uluslararası insan hakları hukuku açısından tahlil edilecektir. Ayrıca insan hakları belgelerindeki benzerlikler insan haklarının, insanlığın evrensel kabulü olduğu ifade edilecektir.
Özet (Çeviri)
Although today's human rights discourse is mostly associated with the modernization process, the foundations of this concept are as old as human history. The history of man as a social being is the history of developments related to human rights. There is a wide and widespread literature on the concept of human rights. Human rights literature defines human rights as universal and a common achievement of humanity. States that do not rely on human rights in the international system are not accepted as legitimate. Although states accept the universality of human rights in theory, human rights violations occur in practice. The study sheds light on two fundamental questions. Human rights violations also occur in Western countries due to reasons such as refugee policies and police violence against foreigners. However, the West generally portrays these violations as non-western countries. Secondly, the source of human rights is based on Western value system. The study explains that human rights are a common achievement of humanity in terms of international human rights law. Within the scope of the study, human rights in Islam will be defined and the Medina Document will be analyzed in terms of international human rights law. In addition, the similarities in human rights documents will be expressed as the universal acceptance of humanity.